ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #СПОРТ #РАШАБУМ #ЛАЙФХАКИ #ООС #КОРУПЦІЯ #ІНФОГРАФІКА

Батл на ножах і автоматах, або Як змагаються військові кухарі

29 Жовтня 2020, 16:40
Батл на ножах і автоматах, або Як змагаються військові кухарі

На базі 184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного розпочались змагання найкращих кухарів ЗC України.

Восьмеро найкращих представників військових кухмістерів із усіх родів і видів ЗСУ прийняли виклик і розпочали кількаденний челендж із визначення найкращого серед найкращих.

– Цих фахівців відібрано у результаті попередніх завзятих змагань, – розповів головний суддя імпровізованого кухарського турніру полковник Андрій Ованесян. – Тепер на черзі визнати кращого з-поміж себе.

Змагання тривають кілька днів і розділені на десяток етапів. Оцінюватимуть, зокрема, вміння надавати першу меддопомогу, вправно стріляти, а також витривалість учасників на смузі перешкод. А ще потрібно мати високі професійні навички з володіння різними типами польових кухонь, що стоять на озброєнні нашої армії.

– Військовий кухар – не просто людина, яка готує їжу, – продовжив полковник Андрій Ованесян. – Це також і воїн, який у потрібний момент має змінити кухарський фартух на бронежилет і каску й дати вогневу відсіч ворогу. І, на відміну від кіногероя Стівена Сігала, наші кухарі роблять це в умовах реальних бойових дій.

До речі, майже всі учасники цієї кулінарної битви брали участь у АТО/ООС і мають реальний бойовий досвід. На думку ж самих армійських кухарів, володіти військовою справою дуже важливо, проте головне їхнє завдання – приготування смачних і поживних страв для воїнів. Згідно з умовами цьогорічних змагань претенденти на звання «майстер-шеф» мають з визначених продуктів, що входять у звичайний раціон харчування армійців, приготувати обід із розрахунку на десять осіб.

 

І цього разу комісія, готуючи головний іспит, зробила велику несподіванку для всіх учасників. Справа у тому, що перелік страв, які мали приготувати військові кухарі, екзаменатори до останнього моменту тримали у таємниці. І навіть отримавши продукти, ніхто не знав, що з них слід приготувати.

– Ми вирішили ускладнити цей професійний тест тим, що запропонували конкурсантам приготувати на перше не будь-що традиційне і загальноприйняте, а західноукраїнську смачну страву – бограч, – із усмішкою продовжив полковник Андрій Ованесян. – І нам вдалось дещо здивувати найкращих з найкращих кулінарів, адже майже всі вони готували її вперше.

На весь процес майстрам кулінарії відводилося лише дві години. За цей час вони мали встигнути розпалити військову похідну пічку й приготувати бограч, куліш і два види салатів. До того ж їм заборонялося консультуватись чи допомагати один одному. Цікаво, що деякі учасники привезли з собою на змагання власні ножі й кухонне приладдя.

– Ви розумієте, ніж для кухаря – як снайперська гвинтівка для професіонала, – з усмішкою пояснив військовий кухар Ярослав. – Готую своїм ножем вже шість років. Він як додатковий помічник на кухні. Іноді здається, що навіть працює сам, без мого втручання.

Щоб усе відбувалось максимально прозоро і неупереджено, переможців тут визначали не лише експерти з поважного журі, а й військовослужбовці Навчального центру, які куштували приготовані наїдки й могли віддати свій голос за номер тієї страви, що, на їхню думку, смакувала найбільше.

Отже, проміжний конкурс відбувся. Відомості з оцінками закриті й опечатані. Остаточного переможця назвуть у п’ятницю. АрміяInform слідкуватиме за розвитком подій і в наступних публікаціях розповість, хто ж таки стане найкращим кухарем у погонах.

11

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Навчання та тренування, Публікації