ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Автопарк війська потребує нових «коней», уніфікації та скорочення номенклатури

Інфографіка Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 5 хв. 31 Жовтня 2020, 17:06

Основним засобом забезпечення тактичної та оперативної рухомості частин і підрозділів армії залишається військова автомобільна техніка. Її широко застосовують для розв’язання різноманітних завдань: транспортування озброєння й техніки, буксирування причіпних систем різного призначення, перевезення особового складу та військово-технічних вантажів. Також вона є базою під монтаж комплексів ОВТ, спеціального обладнання та рухомих засобів обслуговування й ремонту. Відповідно від її досконалості безпосередньо залежить рівень бойової готовності війська.

У ЗСУ налічується близько 218 марок і моделей автотехніки

До складу військової автомобільної техніки (ВАТ) входять автомобілі, спеціальні колісні шасі, гусеничні машини, транспортери й тягачі, трактори, причепи та напівпричепи. Загалом нині у ЗС налічується близько 218 марок і моделей автотехніки. І це зумовлює певні складнощі в забезпеченні їх запчастинами, виконанні технологічних процесів з техобслуговування й ремонту, оснащенні військ ремонтно-технологічним і діагностичним обладнанням, підготовці водіїв і фахівців-ремонтників.

Нині в основі автомобільного парку нашого війська – технічно застаріла автотехніка, виготовлена ще за радянських часів. Найчисельнішими марками автопарку ЗСУ є УАЗ-3151,-469, ГАЗ-66, ЗіЛ-131, Урал-4320, КамА-4310 та їхні модифікації. Причому виробництво ГАЗ-66 та ЗіЛ-131, які становлять значну частину цього автопарку, взагалі припинено, а авто УАЗ, Урал і КамАЗ випускають у РФ.

Аналіз стану та досвід застосування автомобілів у районі проведення АТО/ООС на Донбасі виявив їхню значну технічну недосконалість, застарілість, різномарочність, відсутність уніфікованих сімейств і невідповідність сучасним вимогам і світовим тенденціям розвитку військової автотехніки.

Звісно, в армії є сучасні вітчизняні зразки, наймасовіші з них: КрАЗ-6322, -5233, -6446, «Богдан» (МАЗ)-6317, -5316, -6425, «Богдан-2351».

За шість років прийнято на озброєння та допущено до експлуатації 19 зразків військової автотехніки

Як розповів АрміяInform полковник Олександр Гребеник, профільні фахівці Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ, починаючи з 2014 року, вели науково-технічний супровід процесу створення і випробування сучасних зразків автотехніки. Багато в чому саме завдяки їхнім зусиллям за шість останніх років у ЗС України прийнято на озброєння й допущено до експлуатації 19 зразків військової автомобільної техніки.

А саме, прийнято на озброєння бронеавтомобіль «БАРС-8»; спеціалізований броньований автомобіль «КОЗАК-2»; броньовану бойову колісну машину «КОЗАК-2М1»; броньовану медичну машину МТ-ЛБ С.

Крім того, допущено до експлуатації спеціалізований бронеавтомобіль «ВАРТА» (нині проходить державні випробування); спеціалізований бронеавтомобіль «НОВАТОР»; автофургон броньований Renault Sherpa Light Scout; спеціалізовані броньовики «Козак 001», «Козак 2М» і «Козак 3»; автомобіль КрАЗ-6322-WP; автомобільне шасі КраЗ-63221-WP; автомобіль КрАЗ-5233ВЕ-WP; автомобільне шасі КраЗ-5233НЕ-WP; авто «Богдан-6317» і «Богдан-5316»; сідельний тягач «Богдан-6425»; автомобілі «Богдан-6317-WP», «Богдан-2351», Renault Midlum D14 Hight 300 E3; важковозний напівпричіп транспортний КВСЗ-5001.

Слід акцентувати увагу, що до початку АТО/ООС на озброєнні та постачанні ЗСУ не було зразків броньованих колісних машин.

Військова автотехніка потребує вдосконалення

На думку начальника науково-дослідного відділу ЦНДІ ОВТ ЗС України полковника Олександра Гребеника, військова автомобільна техніка потребує вдосконалення. Основою процесу має стати розроблення перспективного Типажу військової автомобільної техніки ЗСУ з подальшими етапами реалізації концептуальних засад розвитку:

  • розроблення легкого багатоцільового автомобіля та його модифікацій (колісної формули 4×4 вантажопідйомністю 0,75-1,5 т) як для перевезення особового складу та дрібних вантажів, так і для монтування ОВТ;
  • розроблення легкого сімейства авто колісної формули 4×4 і 6×6 вантажопідйомністю 2-4 т;
  • завершення розроблення сімейства автомобілів колісної формули 4×4, 6×6, 8×8 вантажопідйомністю 6-25 т;
  • розроблення гусеничного багатоцільового броньованого тягача;
  • розроблення сімейства броньовиків на автомобільних шасі;
  • розроблення перспективних рухомих засобів техобслуговування, ремонту та евакуації зразків ОВТ.

Необхідно замінювати й кузови-фургони, які широко використовують для монтажу військової техніки, різноманітного обладнання, засобів техобслуговування й ремонту ОВТ та контрольно-перевірочної апаратури на кузови-контейнери. Водночас це уможливить оперативну заміну шасі авто, зменшить штатну чисельність авто в розташуванні у пунктах постійної дислокації, збільшить термін служби обладнання.

Бажано не забувати й про розроблення та використання автопричепів (напівпричепів) для сімейств уніфікованих автомобілів та сідельних тягачів, як і автономних напівпричепів зі змонтованим ОВТ.

Варто поступово зменшувати кількість базових моделей у новому типажі ВАТ з високим ступенем поагрегатної уніфікації із застосуванням модульного принципу конструювання й компонування.

Крім цього, розроблення автомобілів з комбінованими (гібридними) силовими установками та трансмісіями дасть змогу підвищити автономність дій, а головне – зменшить імовірність виявлення (помітності) від технічних засобів розвідки та наведення високоточної зброї, особливо це актуально для машин розвідувальних та аеромобільних підрозділів і машин підрозділів Сил спеціальних операцій.

Розробляти автомобілі з підвищеною захищеністю доцільно через: запровадження конструктивних рішень з підвищення захищеності, що не призводять до збільшення спорядженої маси авто; встановлення додаткових захисних елементів кабіни чи бронекабіни для захисту екіпажу.

Слід упроваджувати інформаційно-керувальні системи автоматизації процесів управління двигуном і трансмісією, що дає змогу значно заощаджувати пальне та збільшити прохідність й експлуатаційний ресурс зразків.

Пріоритет – роботизовані автомобілі

Надалі основним з перспективних напрямів розвитку ВАТ має стати розроблення роботизованих автомобілів. Їхнє використання дасть змогу уникнути втрат особового складу та працемістких і вартісних робіт із захисту кабін. Зрештою – використання у конструкції перспективних зразків автотехніки передових технологій призведе як до зменшення спорядженої маси, так і суттєво покращить основні тактико-технічні характеристики та експлуатаційні властивості зразків, збереже життя їхніх екіпажів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Офіцер групи сил підтримки

від 25000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Водій-механік танка

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер

від 15500 до 22000 грн

Київ

Київський обласний військовий комісаріат