ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сила духу артилеристів непохитна, як хортицькі скелі

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 29 Жовтня 2020, 13:15
????????????????????????????????????

У 2014 році випускник історичного факультету Запорізького університету молодший лейтенант запасу Роман Бессараб у третю хвилю мобілізації добровольцем пішов до лав окремої артилерійської бригади «Запорізька січ». Брав участь у запеклих артилерійських дуелях. Командиром взводу на посаді старшого офіцера батареї бив ворога у найскладніші дні війни й продовжує нести службу в запорізькій бригаді.

Честь бути гармашем

Капітан Бессараб стверджує, що нині, коли гармати перебувають у районах відведення, наші артилеристи навіть без пострілів неабияк лякають ворога лише самим фактом присутності. Звісно, поставлена на «паузу» позиційна війна психологічно виснажує військо, але сила духу нащадків славетних козаків непохитна, як хортицькі скелі. Тому намагання російського агресора нав’язати незалежній Україні шлях повернення до його сфери впливу приречені на провал, упевнений офіцер.

— У військовій частині я з 2014-го, у третю хвилю мобілізації прийшов добровольцем, відтоді моя доля нерозривно пов’язана з артилерійською бригадою «Запорізька січ». Для мене велика честь у роки історичних у країні змін бути у цій частині та усвідомлювати дотичність до цих змін. Я був свідком сумного та трагічного моменту, коли родичі полеглих побратимів отримували вогняні берети артилеристів. Радий від того, що і сам є власником цього берета — для мене він предмет гордості на все життя, — каже Роман Бессараб. — Я родом із Запоріжжя — для мене це особливо близько. Гадаю, що кожному хлопчикові, чоловікові та навіть діду це зрозуміло: хто з дитинства не мріяв служити на Січі? Для нас це бажання здійснилося — маємо це за велику честь і готові виконати покладену на нас велику місію до переможного кінця.

Бригада повернулася з чергової ротації з району проведення операції Об’єднаних сил, проте через домовленості про припинення вогню активних бойових дій останнім часом не вела. Військова частина відновлює боєздатність та активно тренується.

Роман Бессараб уже не старший офіцер батареї, він — офіцер відділення морально-психологічного забезпечення бригади. Каже, що присутність у районі фронту такого потужного аргументу, як загартована в боях артилерійська бригада, суттєво впливає на ситуацію.

«Або їхній СРСР 2.0, або наша незалежна соборна Україна»

— Висловлю думку, може не дуже поширену й десь непопулярну, але я її поясню. Останні роки для мене є важчими на війні, ніж її початкова стадія. На початку швидкоплинної війни було більше руху, слави, більше пісень, більше місця для випадку. Але набагато важче витримати затяжну позиційну війну — це справжнє випробування патріотизму та твердості переконань.

На хвилинний подвиг, хвилинний вчинок здатні набагато більше людей, ніж на багаторічну титанічну роботу. Так буває, що в тих, хто не бачить ситуацію широко, з’являється криза мети: коли день у день, тиждень у тиждень не видно для чого це все — якесь чергове перемир’я, припинення вогню… А чому так? Коли піхота питає: «Хлопці, де ж ви? Де грім, де боги війни, де все? З вами було б так легко…»

Ото є випробування, випробування волі. І тільки там це відчувається: дві сили та дві ідеї протистоять одна одній — наша й ворожа. Вони несумісні — або їхній СРСР 2.0, або наша незалежна соборна Україна.

Безперечно, артилеристи потрібні та присутні там завжди. Якщо нас там не буде, то ворожа артилерія, ворожі міномети, навіть гранатометники, зможуть діяти нахабно. Можуть пристрілятися, діяти не поспішаючи. Однак навіть коли ми мовчимо й не рухаємось, але таки присутні неподалік, вони діють похапцем. Намагаються якнайшвидше втекти, забратися з місця. Для нас 10, 20, 30, 40, навіть 50 кілометрів — не відстань. Повірте, в тиху українську ніч у східному степу ми на них впливаємо навіть тим, що нічого не робимо. Для них ми — один з основних страхів, — зазначає Роман Бессараб.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Сарата

Державна прикордонна служба України

Бухгалтер із заробітної плати (військовий)

від 26000 до 26000 грн

Кременчук

Військова частина А1111

Снайпер

від 25000 до 125000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Бухгалтер Фінансово-економічної служби УЗВ ВСП

від 21000 до 25000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник медичного пункту 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 28100 до 128100 грн

Володимир, Волинська область