ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У 1 півріччі 2020 року до правоохоронних органів передано 131 матеріал про корупційні правопорушення у Міноборони

Новини Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 28 Жовтня 2020, 11:53

Питання боротьби з корупцією є одним із пріоритетних напрямків реформування та розвитку нашої держави. У військовому відомстві завдання щодо протидії корупції покладено на Управління з питань запобігання та виявлення корупції МОУ. Зі свого боку керівництво МО України вимагає реальних результатів роботи щодо руйнування корупційних схем, виявлення осіб, які зловживають своїм службовим становищем у військовій сфері та притягнення їх до відповідальності, виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних діянь  тощо.

Начальник Управління з питань запобігання та виявлення корупції МОУ Ігор Чухрай поінформував АрміяІnform, що впродовж 2019 року  уповноваженим підрозділом з питань запобігання та виявлення корупції МО України було викрито 44 особи, які вчиняли протиправні правопорушення з ознаками корупції. За матеріалами проведених перевірок внесено до ЄРДР:  5 кримінальних  проваджень за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання своїм службовим становищем); 23 кримінальні провадження, пов’язані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди (ст.368 ККУ); 11 кримінальних проваджень, пов’язаних зі зловживанням впливом (ст.369-2); 3 кримінальні провадження щодо викрадення, привласнення, вимагання військового майна або заволодіння ним (ст. 410 ККУ).

Крім того, виявлено 236 адміністративних корупційних правопорушень, які скоєні військовослужбовцями та працівниками ЗС України. З них більше ніж 80% пов’язанні  з порушенням фінансового контролю (ст.172-6 КУпАП), інші – наявність конфлікту інтересів (10%) та спільна робота близьких осіб (5%). 

За скоєння злочинів, пов’язаних з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди у 2019 році 18 осіб звільнено з військової служби ЗС України, 8 осіб позбавлені військового звання.  

За перше півріччя 2020 року до правоохоронних органів передано 131 матеріал про корупційні правопорушення (з яких 15 мають ознаки кримінального діяння та 116 – адміністративного).

На думку фахівців Управління з питань запобігання та виявлення корупції МО України, основними чинниками, які сприяють вчиненню корупційних діянь серед військовослужбовців є певна доля правового нігілізму, недоброчесність окремих посадових осіб, недостатній рівень правової культури та свідомості, не достатньо приділяється уваги з правового навчання та інформування з питань запобігання корупції, а також щодо правових наслідків щодо вчинення корупційних правопорушень. 

Водночас вони зазначають, що незнання Закону не звільняє від відповідальності, а принцип дії тих, хто бореться з таким негативним явищем, як корупція – «винен – відповідай по Закону».

Антикорупціонери також розповіли, що сьогодні МО України успішно реалізує програму НАТО з розбудови доброчесності та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій (Програма Bulding  Integrity). Послідовно здійснюється співпраця з експертним антикорупційним консультативно-дорадчим комітетом. Завдяки Норвезькому Центру зі зниження ризиків корупції в оборонному секторі на якісно новому рівні реалізується  міжнародний Проєкт щодо зниження ризиків корупції в системі управління персоналом та здійснення державних закупівель.  

Насамкінець, кожен, хто стикається з будь-якими корупційними проявами у військовій сфері й не байдужий до  того, що вчиняються протиправні корупційні діяння, може повідомити про це через спеціальну телефонну лінію +38(044)271-39-86, захищену  електронну пошту (uzvk_mou@post.mil.gov.ua) Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України, на офіційний вебсайт (https://www.mil.gov.ua) Міністерства оборони України, засобами поштового зв’язку або  під час особистого прийому громадян начальником Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України, а також через правоохоронні органи.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар-невропатолог (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України

Охоронець

від 20000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А4055

Старший стрілець-оператор, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Навідник кулеметного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ