ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Начальник Головного управління персоналу ГШ ЗСУ: «Ми готові в найкоротші терміни розгорнути необхідну кількість підрозділів тероборони для захисту нашої держави»

Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 27 Жовтня 2020, 15:43

У вересні поточного року в Україні відбулися стратегічні командно-штабні навчання «Об’єднані зусилля – 2020», під час яких були проведені масштабні навчальні збори резервістів. Про особливості та результати проведення зборів з резервістами і військовозобов’язаними кореспонденту АрміяInform розповів начальник Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Ігор Лисенко.

– Під час масштабних навчань «Об’єднані зусилля – 2020» до навчальних зборів до військових частин територіальної оборони та військових частин було залучено понад 7000 резервістів оперативного резерву другої черги та військовозобов’язаних. Навчальні збори з резервістами відбувались у 12 областях нашої держави. Тривалість – від 8 до 30 днів відповідно до визначених завдань, – поінформував генерал-майор Ігор Лисенко.

Важливо, що навчальні збори з резервістами бригад територіальної оборони відбувались у взаємодії, а головне, за активної участі обласних та районних державних адміністрацій, які також були залучені до навчань.

– Які головні завдання  таких масштабних зборів резервістів?

Ми відпрацювали розгортання складових елементів територіальної оборони держави й перевірили функціонування системи управління територіальною обороною. Крім іншого, резервісти набули практичних навичок, необхідних для виконання обов’язків за посадою, а їхні підрозділи бойової злагодженості. Залучені до проведення зборів військові частини та підрозділи територіальної оборони відпрацьовували практичні дії як самостійно, так і у взаємодії з іншими складовими сил оборони, а саме: Державною прикордонною службою України, Національною гвардією України та Національною поліцією України.

Відпрацьовували, зокрема, прикриття державного кордону, охорону органів державної влади, критичних об’єктів інфраструктури, мостів, навчалися протидіяти диверсійно-розвідувальним силам та антидержавним незаконно утвореним озброєним формуванням. Також приділяли увагу несенню служби на блокпостах з практичними діями з перевірки цивільних громадян та автотранспорту на автошляхах.

–  Яка особливість цьогорічних зборів?

– Цього року на навчальні збори вперше було залучено понад тисячу військовозобов’язаних, які взагалі не мали досвіду військової служби. Вони склали Військову присягу на вірність українському народові та виконали програму підготовки. Після завершення навчальних зборів їх призначено для доукомплектування бригад територіальної оборони та резервних військових частин.

– З репортажів про навчання у ЗМІ було помітно, що на навчальні збори залучали й жінок…

– Звісно. Жінки теж мають право на службу у військовому резерві. Жінку, яка пройшла відповідну підготовку і отримала військову облікову спеціальність беруть на військовий облік, призначають на доукомплектування тієї чи іншої військової частини і тоді  залучають на навчальні збори.  Але в разі, якщо вона не має військово-облікової спеціальності, але бажає пройти військову підготовку, то може укласти контракт на проходження служби у військовому резерві, як і будь-який інший громадянин України, наприклад, у військових частинах територіальної оборони. Тоді їх систематично залучатимуть на навчальні збори відповідно до умов контракту.

Цьогоріч на навчальні збори до військових частин територіальної оборони та резервних військових частин було залучено 42 жінки, які під час зборів проходили підготовку в медичних підрозділах, підрозділах персоналу, зв’язку, морально-психологічного та матеріально-технічного забезпечення, а також на стрілецьких посадах.

– Які попередні результати підсумків навчальних зборів?

– У цьому контексті ось про що важливо сказати. З року в рік участь у навчальних зборах беруть все більше і більше вмотивованих громадян нашої держави, а керівники підприємств, установ та організацій з розумінням ставляться до участі їх працівників у навчальних зборах. Якість поставки військовими комісаріатами (територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки) резервістів та військовозобов’язаних на навчальні збори до військових частин територіальної оборони та резервних військових частин становить понад 80% за прямою військово-обліковою спеціальністю.

Додам, після завершення навчальних зборів понад 150 учасників уклали контракти на проходження служби у військовому резерві. Також чимало резервістів відразу після завершення зборів уклали контракти на проходження військової служби у Збройних Силах України.

Але головний висновок з аналізу організації та проведення таких масштабних зборів резервістів ‒ Збройні Сили України спільно з обласними та районними державними адміністраціями в найкоротші терміни готові розгорнути необхідну кількість підрозділів територіальної оборони для захисту нашої держави.

І як вже зазначав Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак, нині ми плануємо застосовувати підрозділи тероборони вже не так, як у 2014 році. Ми врахували аналіз досвіду, який здобули під час війни, та вивчили досвід наших партнерів. Воїни територіальної оборони мають захистити своє місто, вулицю, зберегти важливі об’єкти у своєму регіоні, забезпечити безпеку місцевих органів влади. І ми їх навчимо це робити.

Дякую за розмову!

Довідково.

Відповідно до Структури військового резерву людських ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 листопада 2014 р. № 607 (зі змінами) оперативний резерв другої черги сформовано з резерву нарощування та територіального резерву.

Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, зокрема тих, що формуються в особливий період (стратегічних резервів), військових навчальних закладів, установ та організацій, нових органів управління, військових частин та підрозділів інших військових формувань.

Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони.

Фото з архіву Інформагентства

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

вогнеметник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Медсестра в ЗСУ

від 21000 до 51000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Гранатометник до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України

Електрозварник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ