ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Хочеш бути снайпером — їж моркву, або Що треба знати про збереження гарного зору

Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Жовтня 2020, 18:54

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 345 мільйонів землян мають поганий зір, а 45 мільйонів не бачать узагалі. На хвороби очей страждають близько 20 мільйонів дітей, при цьому близько 80 відсотків випадків сліпоти можна уникнути за своєчасного лікування. На жаль, проблема, про яку йдеться, стосується і багатьох українців, зокрема й військових: чимало з них не уявляють свого життя без окулярів.

Які чинники завдають найбільшої шкоди нашим очам? Як зберегти зір якомога довше? На ці запитання попросили відповісти лікаря-офтальмолога вищої категорії клініки офтальмології Національного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ», заслуженого лікаря України Ірину Семенову.

— Скажіть, Ірино Федорівно, які чинники призводять до погіршення зору? Це ж важливо знати всім, адже через очі людина отримує 70–80 відсотків інформації…

— Їх багато. Наприклад, перевтома, зокрема, розумова. На неї наші очі реагують болем, почервонінням, сльозотечею, які сигналізують: організм от-от вичерпає свої ресурси. Для уникнення ускладнень слід дати йому передусім відпочити, а потім правильно організувати режим праці та релаксу. Наприклад, висиплятись і раціонально харчуватись.

 Робіть регулярні перерви в роботі за компютером, менше дивіться телевізор і «копайтеся» у телефоні, особливо за поганого освітлення

Зорові навантаження теж не на користь. Розумію, що представникам окремих професій це складно робити, наприклад тим, хто працює в ІТ-сфері. Їм би порадила виконувати спеціальні вправи, що тренують і розслабляють очні м’язи. А також робити регулярні перерви в роботі за комп’ютером, менше дивитися телевізор, переглядати зображення на телефоні та «строчити» СМС-повідомлення, читати у транспорті й погано освітленому приміщенні.

Перенесені захворювання, особливо інфекційні, теж не на користь зору. Деякі мікроорганізми вражають нервову систему, зокрема центри, які відповідають за гостроту зору. А шкідливі звички? Наприклад, вдихання тютюнового диму викликає органічні зміни у стінках судин, що призводить до зміни мікроциркуляції у сітківці.

Ті, хто має патології шийного відділу хребта, зокрема зміщення шийних хребців, травми шиї, остеохондроз, теж потерпають від проблем з очима. Щоб запобігти появі ускладнень, слід щодня виконувати комплекс вправ, спрямованих на тренування й розслаблення всіх семи хребців шийного відділу хребта.

— Можете назвати хвороби очей, найпоширеніші серед українців?

— Це передусім короткозорість і далекозорість. Своєрідними лідерами є також катаракта та глаукома. Перша може призвести до повної втрати зору, а внаслідок другої зір знижується, а зоровий нерв атрофується. Зміни ці — незворотні. Якщо людина не звертається по лікарську допомогу, то з часом теж повністю втрачає зір. До речі, короткозорість, далекозорість, на відміну від катаракти й глаукоми, не є хворобами. Це порушення рефракції ока.

Їх можна усунути з допомогою носіння окулярів, лінз або лазерної корекції. Катаракта потребує оперативного втручання. Глаукома не лікується. Можемо лише зупинити її прогресування. Після 40 років бажано раз на рік проходити огляд в офтальмолога й вимірювати очний тиск. Тільки так можна діагностувати недугу на ранній стадії, коли вона ще не встигла накоїти лиха.

Що слід робити задля збереження зору? Ваші поради як фахівця-офтальмолога з багаторічним стажем роботи.

— Запорукою гарного зору є здоровий спосіб життя — передусім відмова від куріння та надмірного вживання алкоголю. Це аксіома. Хоча б раз на рік треба відвідувати фахівця-офтальмолога, адже за рік очі можуть «втратити форму», а ви цього й не помітите. Натомість будь-яке порушення помітить лікар і призначить лікування.

Для захисту очей улітку, коли світить яскраве сонце і ми мружимося, потрібно носити сонячні окуляри зі скла, яке, на відміну від пластику, не пропускає ультрафіолетові промені

Ніколи не читайте лежачи. Читати в горизонтальному положенні — дуже погана звичка, яка завдає чималого клопоту очам. Відомо, що оптимальна відстань тексту від очей — у межах 30–35 сантиметрів. Коли ж ми читаємо лежачи, то зазвичай книга розташована набагато ближче, внаслідок чого очі відчувають сильну напругу.

Улітку, коли світить сонце й ми мружимося, потрібно носити сонячні окуляри зі скла, яке захищатиме очі, не пропускаючи в них ультрафіолетові промені. А ось пластик їх пропускає.

 Харчування важливе у справі збереження зору?

— Ще й як! Тому в раціоні завжди мають бути овочі, фрукти. Споживання лосося захищає сітківку від пошкоджень і може навіть запобігти сліпоті, оскільки ця риба містить жирні кислоти, які вберігають від синдрому сухого ока, а також від вікового погіршення зору. Рекомендується з’їдати дві порції лосося на тиждень. Крім того, корисно вживати й іншу жирну рибу: сардини, оселедець, скумбрію, тунець.

Морква містить бета-каротин і вітамін А, необхідні для правильних біохімічних процесів сітківки ока. У ній чимало лютеїну, який захищає клітини сітківки від руйнування та знижує ризик передчасного погіршення зору. А ось чорниця підтримує здоров’я очей завдяки антиоксидантним, протизапальним і регенераційним властивостями, які зміцнюють кровоносні судини очей. Також містить антоціани, які регулюють рівень кров’яного тиску, зменшують запалення.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Автоелектрик

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Старший механік, водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Служба в ТрО Харківщини

від 20100 до 120000 грн

Степова, Харківська область

Оператор-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Викладач циклової комісії радіотехнічного забезпечення (польотів)

від 27000 до 52000 грн

Васильків, Київська область

Оператор БПЛА ЗСУ

від 20500 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область