ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про дружбу «Кока-коли»… з автоматом Калашникова, або кілька дієвих «дідівських» способів чищення зброї

Лайфхак
Прочитаєте за: 4 хв. 19 Жовтня 2020, 17:58

Попри унікальну надійність цієї лінійки автоматів кожен з нас, інтенсивно їх застосовуючи, хоча б раз стикався з випадками неподавання патрона в патронник, його утиканням, осічками, прихватами або невідбиттям гільзи.

Половину причин цього становлять аж ніяк не технічні причини — річ тут у малопомітному сильному забрудненні ударно-спускового механізму, патронника, тертьових частин, газових каналів, забрудненні або застиганні мастила в затворі тощо.

Знаю багато фанатів стрілецької справи, які на чергову ротацію у зону бойових дій везуть із собою силу-силенну дорогих засобів для чищення зброї, — пальму першості тут зазвичай тримають снайпери. А втім, для «капітального» чищення свого улюбленця можна обійтися старими мисливськими прийомами й недорогою, доступною у вільному продажі, хімією.

Пропозиція для скептиків

Охочим покепкувати над викладеним нижче раджу спершу провести нескладний експеримент із власним автоматом. І дам такий критерій оцінювання результатів. Спробуйте стандартний спосіб чищення. А через деякий час проженіть каналом ствола чистенький патч (спеціальний валик для чищення стволів) або білі ганчірку чи серветку. Даю гарантію: на матеріалі ви побачите брудні сліди нагару, який поступово розчинило саме ж мастило вже після чищення та змазування. А за використання запропонованого способу на них буде тільки світле мастило. Ну і підкреслю: цей спосіб більше годиться саме для ґрунтовного, а не щоденного догляду за зброєю.

Не маєш часу чистити — «консервуй ствол»

Після бою, зміни з бойового чергування не завжди є час на ретельний догляд за автоматом. Утім, є простий спосіб зберегти його бойові спроможності завдяки відомому всім автомобілістам засобу WD-40. Головний інгредієнт цього продукту — уайт-спірит. Також до нього входять мінеральні оливи, які забезпечують довготривалий захист від вологи та корозії. Разом з летючими вуглеводами продукт має низьку в’язкість і розпорошується як аерозоль.

 

WD-40 легко проникає у приховані порожнини ствольної коробки та газової камори, розчиняючи накоксований нагар. Окрім того, він не вступає у хімічну реакцію з продуктами згоряння порохів. А ще — повністю витісняє воду з металу, й згодом чистити зброю стає помітно легше. Коли ж отримаєте змогу взятися за чистку по-серйозному, просто видаліть WD-40, протерши зброю ганчіркою.

Велика «автоматна мийка»

Знаю з мисливського досвіду, що багато хто не сприймає миття зброї, особливо нарізної… окропом. Але повірте, це один з найдешевших і найдієвіших способів очистити її від бруду, нагару та мастил. Отже, беремо металеве відро та чайник. Кип’ятимо воду, розчиняємо в окропі звичайне господарське мило — отримуємо слаболужний розчин.

 

Ствол беремо в рукавицях або ганчіркою (буде гаряче). Нагрівання не тільки спрощує чищення та миття, а й дає металу змогу після закінчення процедури моментально висохнути. Не бійтеся, що зброя заіржавіє після контакту з водою. Бо після промивання чистим окропом і подальшого змазування це практично неможливо.

Саме чищення таке, як завжди. Проливши ствол мильним розчином, вводимо шомпол зі щільним патчем (валиком зі спеціального матеріалу) або йоржиком у ствол і чистимо, час від часу змиваючи бруд новою порцією окропу. Весь бруд вимивається у відро. Протягом кількох хвилин змивається буквально все: і накоксований нагар, і масла, і будь-який інший бруд. Якщо ви ніколи раніше цього не робили, то будете дуже здивовані результатом — ствол буде як новісінький.

До речі, після промивання стають помітними дефекти, яких раніше ви не помічали. Річ у тому, що, провівши чищення маслом, ви можете просто не помітити дрібних каверн або висипок, які маскує саме масло. Мабуть, саме ця особливість і дала привід вважати, буцімто миття шкідливе для зброї, хоча воно просто виявляє недоліки.

Мастила, «Кока-кола» та перетворювач іржі

Отож, ми вимили автомат, висушили та протерли. Залишається його змастити. Спеціальні мастила-спреї дуже зручні, втім ціни на них, так би мовити, кусаються. Не такі вже довершені й масла для швейних машинок, якими дехто захоплюється, та трансформаторне мастило.

Для наших цілей найкращий варіант — гарні автомобільні масла. Їх виробляють із присадками, але для зброї це тільки на краще. Згодиться будь-яке якісне синтетичне масло будь-якого бренду. Але! Воно трохи густіше ніж збройове, тому рекомендується брати саме рідке з наявних у продажу. Воно гарно витісняє вологу та береже рухомі автоматні деталі.

 

Є ще кілька нюансів. Свого часу було цілою проблемою якісно очистити газовий поршень, де нагар особливо сильний і міцний. Скажу без натяку на жарт: «Кока-кола» справляється з цією бідою просто блискуче! Виявилося, що відмочування в кока-колі дає дуже швидкий результат. Однак важливо! Боже борони вас обробляти цим пекельним напоєм інші поліровані сталеві деталі, які відразу стають сірими. А ще не слухайте тих, хто радить чистити заіржавілі частини автомата перетворювачем іржі. Нагар він зніме, але разом з ним знищить вороніння.

 

Читайте нас у Facebook
На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочої поїздки до Італії провів зустрічі з главами МЗС Великої Британії, Німеччини та Франції.

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Президент України Володимир Зеленський після російського удару по Дніпру 19 квітня 2024 року вкотре закликав країни-партнерів захистити небо України.

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 у ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби, 18 квітня, з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Помічник військового коменданта

від 25000 до 25000 грн

Подільськ

Комендатура військових сполучень залізничної станції Подільськ

Снайпер-розвідник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Кухар в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Старший Сапер

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343