ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У 1973 році відбулась найбільша після Другої світової танкова битва

Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 16 Жовтня 2020, 17:07

У військовій історії часто буває так, що маловідомі точки на карті стають символами найстрашніших битв. От хто знав про станцію Крути під Ніжином, село Прохорівку під Курськом чи крихітний атол Мідуей на Гаваях — поки там не полягли тисячі солдатів різних армій?

Одним з таких місць стала «Китайська ферма» на Синайському півострові. Саме біля неї 15-17 жовтня 1973-го відбулася одна з найбільших танкових битв кінця ХХ століття.

6 жовтня 1973 року коаліція арабських країн почала війну проти Ізраїлю. У цей день ізраїльтяни відзначали Йом Кіпур (Судний день).

Атака арабів почалася з двох боків — з Єгипту та Сирії. Єгипетські частини форсували Суецький канал і прорвали потужні укріплення ізраїльтян — лінію Бар Лева. Там були піщані вали, укріплені артилерійські позиції, посилені мобільними танковими групами. Форсування Суецького каналу стало цілковитою несподіванкою для ізраїльтян. Водночас почався наступ сирійських частин на Голанських висотах.

На Голанах розгорілася перша битва між сирійськими та ізраїльськими військами. Сирійці кинули в атаку близько 410 танків. У наступ йшли 7-ма піхотна та 3-тя танкова дивізії.

Їм протистояли 125 ізраїльських танків 7-ї бригади та батальйон 188-ї бригади.

Згідно з даними ізраїльської розвідки, Сирія зосередила на лінії фронту понад 900 танків і 140 артилерійських батарей. Насправді Дамаск зосередив на північному фронті близько 1260 танків. Ізраїльтяни їх мали майже 900.

Сирійці здебільшого використовували радянські танки Т-55 і Т-62, а також самохідні установки на базі Т-34 — винищувачі танків СУ-100.

Ізраїльтяни захищалися на модернізованих англійських танках «Центуріон», на яких встановили нові 105-мм гармати L7, що дають змогу вести точний вогонь з відстані 4-5 км.

Під час завзятої триденної битви у районі Голанських висот було знищено 230 сирійських танків і близько 200 БТР і БМП. До речі, саме там відбулося перше й не дуже вдале бойове застосування радянських БМП-1. Ізраїльтяни втратили близько сотні танків.

Після встановленого затишшя на сирійській ділянці фронту прийшов час завдати контрудару на Синаї — у стик двом єгипетським арміям.

Саме там розташована «Китайська ферма», що стала епіцентром запеклої боротьби. За іронією долі, насправді ферма була японською, але, побачивши ієрогліфи, ізраїльські розвідники вирішили, що вона китайська й ця назва пройшла в усіх зведеннях. Битва за «Китайську ферму» розпочалася 15 жовтня о 16:00. Батальйон з 14-ї танкової бригади полковника Амнона Решефа висунувся назустріч єгипетським військам. У його завдання входило швидко зайняти ферму й нейтралізувати укріплений пагорб, який на ізраїльських картах мав кодову назву «Міссурі». Битва затяглася на 60 годин безперервного бою. Сам Решеф розповідав: «Земля здригалася від пострілів, як у землетрусі, а єгипетські танки кинулись у контратаку, немов цунамі. Бій був настільки безладним, що ізраїльтяни нерідко відрізняли ворожі танки від своїх лише в останній момент і починали стрільбу впритул. Вогонь, темрява та кров. Справжнісіньке пекло».

На світанку 16 жовтня Амнон Решеф піднявся на пагорб та оглянув сцену нічної битви. Пустелю вкрили сотні обвуглених або ще задимлених танків, вантажівок, гармат і бронетранспортерів. Скрізь лежали мертві солдати. На полі догорали будинки на колесах для командирів, пересувні гаражі, зенітні установки, величезні транспортери з ракетами, радарні установки, польові кухні. Багато ізраїльських танків горіли неподалік єгипетських — бої йшли на дистанції в десятки метрів.

15 жовтня дивізія Аріеля Шарона завдала удару на стику двох єгипетських армій і пробила коридор до Суецького каналу.

Єгиптяни спробували відрізати ізраїльтян, які прорвалися. Єгипетська 25-та танкова бригада розтягнулася довгою колоною на кілька кілометрів. В умовах пустелі важко пересуватися приховано. Понад сотню гусеничних машин, що рухалися піском, залишали за собою велику хмару пилу, добре помітну здалеку.

Під час кількох атак єгиптяни втратили 65 танків, понад 30 БТР, усю артилерію та автотранспорт. У бою пошкоджені 3-4 танки ізраїльтян, причому здебільшого внаслідок наїзду на міни під час переслідування єгиптян.

Усього в битві на Синаї втрати ізраїльтян становили до 60 танків і 60 одиниць іншої техніки, єгиптяни втратили близько 260 танків і 200 одиниць іншої техніки.

Підсумками війни стало практично повне виснаження сил Сирії, вихід Єгипту із зони радянського впливу та переорієнтація в зовнішній політиці на США. Для Ізраїлю війна Судного дня стала однією з найчорніших сторінок в історії.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Начальник електросилових пристроїв

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Номер обслуги ЗУ 23-2

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Інструктор забезпечення навчально-тренувального процесу обслуг ЗРК

від 27000 до 30000 грн

Васильків, Київська область

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 30000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область