ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Натовське обладнання пришвидшує розробку нового вітчизняного озброєння

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Жовтня 2020, 14:53

Радарна система траєкторних вимірювань MFTR-2100/40 була придбана кілька років тому в данської компанії. Її основне призначення – випробування сучасних зразків українського озброєння. Унікальне обладнання дозволяє з великою точністю фіксувати параметри польоту різноманітних об’єктів: від літаків та БПЛА до ракетних та артилерійських боєприпасів різних калібрів, і навіть куль.

– Аналогів подібній системі в Україні немає. Це надзвичайно важливе обладнання було вкрай необхідне для проведення випробувань об’єктів, що рухаються у просторі – розповідає один зі співробітників Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки. – Поява нового зразка озброєння пов’язана з виникненням аспектів, які неможливо урахувати на стадії його розробки і виготовлення. Зрозуміти та перевірити їх можна лише під час льотного експерименту. Чим більше інформації про об’єкт ми отримаємо  на випробуваннях, тим швидше підприємство внесе відповідні поправки та поставить свою зброю до війська.

Систему змонтовано на мобільній транспортній базі. У ролі тягача виступає автомобіль високої прохідності MAN з кунгом. В останньому, окрім обладнання для операторів, є все необхідне для тривалої роботи в автономних умовах. Завдяки його мобільності комплекс успішно використовують під час випробувань зразків ОВТ на різних полігонах України.

Комплекс має три основні вимірювальні канали, розміщені на єдиному опорно-поворотному пристрої: основний фазометрично-допплерівський радіолокаційний та два оптичні – телевізійний і тепловізійний. Це дає змогу оператору відстежувати точну траєкторію, дальність, швидкість будь-якого об’єкта в повітрі. За допомогою радіолокаційного каналу радар може автоматично супроводжувати до 256 об’єктів на дальність до 250 кілометрів.

– Завдяки телевізійній та тепловізійній камерам ми можемо візуально спостерігати об’єкт на відстані до 30 кілометрів. Це дає набагато більш достовірні дані, якщо порівнювати лише з радіолокацією. Наприклад, коли ми візуально спостерігаємо ракету, то можемо побачити, як відділяються ступені, або певні допоміжні вузли, а в разі позаштатної ситуації – побачити, що пішло не так, – говорять фахівці ДНДІ ВС ОВТ.

За час роботи з комплексом випробувальні бригади Інституту провели низку важливих випробувань. Зокрема, снарядів, мін, мінометів різних калібрів, крилатої ракети «Нептун», ракетних комплексів різних типів та призначення.

– Комплекс записує всі дані та може відтворити їх повторно в будь-якій конкретній точці польоту. За необхідності ми надаємо розробникам озброєння увесь профіль польоту та проводимо глибокий аналіз отриманої інформації, – зазначили військові.

В Інституті сподіваються на подальше оснащення полігонно-випробувальної бази новим вимірювальним обладнанням. Зокрема йдеться про закупівлю другого комплекту радарної системи типу MFTR.

– Коли ми говоримо, наприклад, про випробування ракетного озброєння високої дальності, то в такому разі однієї станції буде замало, – відмічають дослідники.

За словами військових, щоб отримати більш детальну картину всієї траєкторії, необхідні як мінімум дві такі системи. Одна має «проводжати» об’єкт, інша – його «зустрічати». До того ж окремі станції можна підключати до єдиної системи. Подібний комплект апаратури дозволить створити так звану вимірювальну трасу. Досвід створення таких трас був ще за часів СРСР. Одна з них брала свій початок за Уралом, а її фінішна точка розміщувалась у Криму на полігоні «Чауда».

Як зазначають фахівці, оснащення лабораторно-випробувальної бази ДНДІ ВС ОВТ новітніми засобами траєкторних вимірювань дозволить створити сучасну мобільну уніфіковану багатопрофільну полігонно-випробувальну базу для проведення випробувань практично всієї номенклатури ОВТ різного ступеня складності як в інтересах ЗС України, так і інших суб’єктів безпеки та оборони України.

Фото ДНДІ ВС ОВС

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фельдшер (військовий)

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Стрілець-санітар

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Бойовий медик

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон