ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Курсантам Військової академії розповіли про те, хто насправді заснував Одесу

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 2 хв. 12 Жовтня 2020, 15:12

У межах інформаційно-просвітницької кампанії «Південь без міфів» Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, який очолює ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк, організував лекцію для курсантів та офіцерів Військової академії (м. Одеса). Тема лекції виявилася дуже актуальною і цікавою для слухачів академії, адже стосувалася саме історії  Причорноморської Пальміри, точніше розвінчанню російського міфу щодо заселення цих земель, зокрема й міста Одеси.

Нинішню лекцію провів кандидат історичних наук, викладач історико-філософського факультету Одеського Національного університету імені Мечнікова Володимир Півторак. Він на підставі архівних документів довів, що майбутнє місто Одеса було відоме ще з XV століття як Кочубіїв, пізніше Хаджибей. І лише наприкінці XVIII століття Катерина ІІ видала рескрипт «Про вільний вхід торговельних суден у Хаджибейську гавань та реконструкцію існуючого порту», що дало початок створенню російського міфа про Одесу. Але козацькі поселення тут існували задовго до нібито заснування Одеси в 1794 році. Перші козаки поселилися біля Хаджибейського лиману одразу після Полтавської битви (1709 рік). Разом зі шведським королем Карлом XII з-під Полтави відступив гетьман Іван Мазепа, який підтримав Швецію у війні з Росією. Вони разом зі своїми дворами потрапили на територію Османської імперії. Збереглися документи паші Бендер (Бессарабія), який просить у свого керівництва харчування та намети для Карла і Мазепи.  Адже об’єктивна історія краю охоплює також історію Кримського ханства і Речі Посполитої, козацьке освоєння степових просторів.

На жаль, ці наративи маловідомі в українському суспільстві. Наприклад, що задовго до приходу Російської імперії у причорноморських степах розвивались міста і йшла жвава торгівля. Натомість, починаючи з часів правління Катерини II, активно впроваджувався колонізаційний дискурс про те, що на простори Північного Причорномор’я цивілізацію принесла саме Росія, яка відвоювала ці землі в Османської імперії. Так виник концепт «Новоросії» як нових освоєних імперією земель. Під цей концепт сформували міфи про заснування Російською імперією міст краю.

Присутні курсанти й викладачі вишу ознайомились також із цікавими картографічними джерелами, що нещодавно були введені до наукового обігу завдяки кропіткій пошуковій науковій роботі істориків у різних архівах світу, зокрема, у Стамбульському османському архіві, де працював не один рік наш український історик, одесит Олександр Серба.

Фото пресслужба Військової академії (м. Одеса)

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росія атакувала Одесу ударними дронами, постраждало 4 дітей, 2 з яких — немовлята

росія атакувала Одесу ударними дронами, постраждало 4 дітей, 2 з яких — немовлята

Унаслідок атаки ударними безпілотниками в Одесі пошкоджено житлові будинки, сталося займання. Рятувальникам вдалося врятувати 34 особи.

Зірка європейського ППО — Aster 30: які ракети Франція передає Україні

Зірка європейського ППО — Aster 30: які ракети Франція передає Україні

У межах чергового пакета військової допомоги Франція передасть Україні, з-поміж іншого озброєння, і ракети Aster 30.

Головнокомандувач ЗСУ в Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви

Головнокомандувач ЗСУ в Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви

У Києві Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський зустрівся з Головнокомандувачем ЗС Литви Вальдемарасом Рупшісом та начальником Генштабу Міндаугасом Степонявічусом.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Житлові квартали Херсонщини у вогні: є загиблі та постраждалі

Житлові квартали Херсонщини у вогні: є загиблі та постраждалі

Війська росії упродовж доби, 22 квітня, з різних видів озброєння обстрілювали населені пункти Херсонської області. Через російську агресію загинуло двоє осіб, ще шестеро — постраждало.

Після тривалої перерви ворог вивів корабель в Азовське море

Після тривалої перерви ворог вивів корабель в Азовське море

Станом на ранок 23 квітня на бойовому чергуванні в Чорному морі ворожі кораблі відсутні. В Азовське море окупант вивів корабель.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 23000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Оператор, лінійний наглядач відділення комунікації, військовослужбовець

Запоріжжя

Комендатура військових сполучень Запоріжжя

Механік-водій, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Заступник командира роти з морально-психологічного забезпечення

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ