ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Офіс Генпрокурора надіслав у Гаагу докази військової пропаганди в тимчасово окупованому Криму

Новини Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Жовтня 2020, 20:35

До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Україна надіслала докази воєнних злочинів Росії щодо політики пропаганди та нав’язування військової служби серед дітей на території тимчасово окупованого півострова Крим, а також призову на військову службу до армії країни-окупанта громадян України.

Про це повідомили під час брифінгу «Мілітаризація дітей у Криму: як Росія популяризує війну з дошкільного віку» представники Офісу Генерального прокурора, прокуратури АР Крим та м. Севастополя, громадської організації «Кримська правозахисна група».

Як розповіла дослідниця «Кримської правозахисної групи» Ірина Сєдова, політика мілітаризації відбувається по всій території Криму. Вона має цілеспрямований, систематичний і широкомасштабний характер, стосується дітей як дошкільного віку, так і повнолітніх, а також використовується як інструмент примусу до служби в армії окупанта.

На основі моніторингу державних програм РФ і «нормативно-правової бази» окупаційних органів, правозахисники встановили, що в загальноосвітніх школах півострова створюють воєнізовані класи, при дитсадках – кадетські групи, також функціонують літні спеціалізовані наметові табори для навчання розвідці, реалізують бюджетні програми з «патріотичного виховання». Масштабною мілітаризацією свідомості дітей на півострові займається громадський рух «Юнармія Криму», який діє з 2016-го і низка інших організацій з військово-патріотичного виховання.

«У цих закладах або курсах, окрім навчання поводження зі зброєю й надання базової військової підготовки, у дітей формують російську громадянську ідентичність, їм прищеплюють російські військові традиції і наставляють на шлях подальшої військової служби в армії окупанта», – зазначив юрист з міжнародного гуманітарного права «Кримської правозахисної групи» Богдан Мельникович.

До пропаганди військової служби залучають і релігійні організації.

Як зазначила заступник начальника управління Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Ольга Коріняк, в інформаційному повідомленні до Офісу прокурора МКС викладені факти навчання дітей тактиці і стратегії військових дій, будові сучасної стрілецької зброї, стрільбі, які проводять і кадрові офіцери міноборони РФ – учасники бойових дій на Донбасі, і так звані «ополченці».

Також активно триває пропаганда служби у війську і серед дорослого населення півострова.

«Пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного запису в армію жителів окупованих територій, заборонена ст. 51 Четвертої Женевської конвенції. У Криму така пропаганда є не тільки порушенням міжнародного гуманітарного права, а й засобом здійснення воєнного злочину у вигляді примусу до служби у збройних силах агресора», – наголосила Ольга Коріняк.

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя триває досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни за фактами пропаганди військової служби і незаконного призову.

За даними правозахисників, від початку окупації Криму по лютий 2020 року РФ провела 11 призовних кампаній, під час яких щонайменше 25 тис. осіб примусово призвані до російських збройних сил.

«За національним законодавством ми кваліфікуємо цей злочин за статтею 438 як порушення законів і звичаїв війни, а саме порушення статті 51-ї Женевської конвенції або Конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка прямо забороняє державі-окупанту проводити призов громадян до лав своїх збройних сил або здійснювати тиск чи іншу пропаганду вступу до збройних сил», – сказав прокурор АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Він зазначив, що на міжнародному рівні це є воєнним злочином відповідно до Римського статуту, який дещо звужує поняття цього порушення і говорить саме про незаконний призов у збройні сили держави-окупанта як злочин. «Тому кваліфікація за національним законодавством охоплює дещо ширший спектр порушень, які вчиняє держава-окупант у Криму», – пояснив Ігор Поночовний.

За його словами, національне законодавство дає змогу розслідувати, направляти до суду і притягати до відповідальності воєнних злочинців, але відсутність доступу до території та співпраці з державою-окупантом звужує ці можливості. Тому інформаційні повідомлення скеровують до Офісу прокурора МКС, і це вже 9-те таке повідомлення від 2014 року.

У межах досудового розслідування кримінального провадження, за словами Ігоря Поночовного, правоохоронці допитали близько 45 осіб, які підтверджують незаконний призов до російських збройних сил у Криму або пропаганду такого вступу. «Особи надають підтверджувальні документи, як-от повістки про виклик, відповідні рішення судів, якими окупаційна влада примушує їх служити й залякує, що в разі небажання добровільно йти служити, їх притягнуть до кримінальної відповідальності. Загалом із початку призовної кампанії 2015-го зафіксовано 140 обвинувальних вироків, винесених російськими судами проти громадян України щодо ухиляння від проходження військової служби в армії РФ», – повідомив очільник прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Наразі вдалося розмінувати близько 37% правобережжя Херсонщини.

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час міністерського круглого столу в США заявив, що заморожені російські активи будуть направлені на відновлення України.

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Варшаві обговорив із маршалком Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською безпекову ситуацію і нагальні потреби України.

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили декілька хвиль дронів окупантів.

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

На підконтрольну Україні територію повернули двох підлітків з тимчасово окупованої території Херсонщини, їм 17 і 16 років.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Головний сержант

від 25400 до 125400 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Бойовий медик

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Моторист-механік, військовослужбовець

від 25000 до 55000 грн

Одеса

Флотилія ВМС ЗСУ

Сапер, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП