ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українець, якому Америка завдячує польотом на Місяць

Історія Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Вересня 2020, 17:19

Професор Нью-Йоркського університету, автор понад 100 наукових праць із астронавтики і ядерної фізики, котрий вперше виконав математичне моделювання ядерних ракетних двигунів і сприяв всесвітньому розвитку телефонних мереж.

Його блискуча кар’єра стала взірцевою для багатьох американських підлітків. Утім, його велич вклалася в іменну математичну «формулу Богачевського», яка, створена цим українцем, дозволила американським винахідникам і конструкторам розрахувати повернення спускного модуля на орбітальну станцію «Аполлон-11» з поверхні супутника Землі, а потім – і зворотний шлях із Місяця на Землю. Без його особистого внеску сам політ американських астронавтів на Місяць, а головне – подальше їхнє повернення додому, були неможливими навіть теоретично.

Усе це – про видатного математика, винахідника і конструктора Ігора-Ореста Даниловича Богачевського, який народився 7 вересня 1928 р. (сьогодні – 92 роки з Дня його народження. –Авт.) у повітовому містечку Сокаль Львівського воєводства, що тоді входило до складу Польщі (тепер – Львівська область).

Його родина сповна пережила жахи Другої світової війни. Батько, Данило Богачевський, адвокат, намагавсярятувати дітей, тому вони постійно переїжджали. У 1944 роціродина опинилась в Австрії,однак, побоюючись вторгнення радянських військ, Богачевські вирушили до Німеччини.

Молодша сестра Ігора-Ореста Марта опинилась у німецькому трудовому таборі, самого ж 15-річного Ігоря та другу сестру Марію – гітлерівці забрали на роботи в авіаційно-ремонтних майстернях. Майже півтора рокуродина була розірвана. Лише завдяки працівникам Червоного Хреста та програмі допомоги і реабілітації ООН Ігор-Орест і Марія повернулися до батьків.

1948-го рокуБогачевськіприбули до Нью-Йорку.Нові українські емігрантишвидко збагнули, як важко пустити коріння за океаном. Голова родини Данило Сильвестрович, який хилився до 60 років, пішов «возити трупи» (знайшлося місце у ритуальній конторі), мати, яка мріяла стати письменницею, пішла швачкою на фабрику. Ігор-Орест працював там, де знаходилося місце.

У 1951-1953 рокахвін служив в американській армії. Так само як його батько у 1918-1921 роках, котрий у лавах Української Галицької Армії (УГА) боронив нову  ЗУНР,– воював у Північній Кореї з комуністами. Ігор Богачевський служив у підрозділі радіозв’язку, тому прекрасно розумів, кому і які саме накази віддавали російські військові. Неодноразово він надавав командуванню факти, що у тім кровопролитті саме радянська армія була безпосереднім учасником конфлікту.

Після армії перед Ігорем-Орестом знову постав вибір, чим займатися у майбутньому. Як завжди у подібних випадках важливу роль відіграла доля. Молодий Богачевський познайомився з фізиком Михайлом Петришиним, добре відомим у наукових колах Сполучених Штатів конструктором космічних кораблів. Після цієї зустрічі юнака повністю захопили технічні ідеї створення нових зразків ракетної техніки.

У 1956–1960 рр. студіював уКурантівському інституті математичних наук Нью-Йоркського університету. Студент не просто закінчив курс та отримав ступінь кандидата наук із математики. Далі його кар’єра розвивалася стрімко. У 1963-1966 роках йому запропонували посаду інженера-дослідника Корнельського університету в Ітаці, штат Нью-Йорк, де він зробив низку відкриттів у галузі математики та фізики.

Ігор-Орест Богачевський долучається до американської місячної програми НАСА – «Аполло». Не мине і п’яти років, як в рамках цього масштабного плану саме його улюблена пісня «Забери мене на Місяць»стане першою мелодією, зіграною у космосі, коли 19 травня 1969 р. місія «Аполлон-10» за 130 хвилин облетіла навколо Місяця і вмикала шлягер на орбіті.

Політ американців на Місяць відбувсясаме завдяки формулам і математичним відкриттям Ігоря-Ореста Богачевського. Цей проєктвін втілив у життя, взявши на озброєння ідеї та попередні розрахунки ще одного видатного українця, основоположника сучасної космонавтики, полтавця Юрія Васильовича Кондратюка.

Підготував Руслан Ткачук

Читайте нас в Telegram
40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

Від лютого цього року наші Сили оборони знищили декілька повітряних цілей противника, які до цього часу наші захисники не мали змоги ліквідувати. Це й ворожий літак Ту-22М3, і ракета Х-22.

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший сапер взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Бухгалтер

від 20000 до 50000 грн

Суми

Військова частина А1476

Стаpший механік-водій, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій трала, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ