ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Повітряні Сили суттєво наростили свої бойові спроможності

Навчання та тренування Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Вересня 2020, 10:33

Цього року бойова підготовка бригад тактичної авіації Повітряних Сил вийшла на новий якісний рівень. Мова йде про льотно-тактичні навчання (ЛТН) з авіаційними ескадрильями, що одне за одним пройшли в усіх авіабригадах ПС на всій території України.

У Командуванні Повітряних Сил ЗС України запевняють: попри те, що Україна наразі не застосовує бойові літаки в районі проведення операції Об’єднаних сил, бойова підготовка льотно-підйомного складу постійно нарощується.

– Авіація відіграє вирішальну роль у сучасних війнах, – говорить начальник авіації Командування Повітряних Сил полковник Сергій Голубцов. – З перших днів війни українські бойові літаки здійснювали підтримку операцій наземних сил, проводили повітряну розвідку,  завдавали ударів по скупченнях воєнної техніки та живої сили противника. Ворог швидко зрозумів: у таких умовах досягти намічених планів можливо лише ціною величезних втрат. Саме тому одним із перших пунктів Мінських угод стала заборона на використання військової авіації. Але ми продовжуємо підвищувати бойові спроможності авіації. Щороку збільшуються масштаби навчань, відпрацьовуються можливі сценарії дій ворога.

Льотно-тактичні навчання – далеко не буденний захід бойової підготовки для авіабригад. Адже для кожної з них він передбачає одночасну участь чималої кількості літаків із залученням усіх служб та підрозділів забезпечення, що охоплюють увесь спектр життєдіяльності й функціонування авіаційної частини.

До їхнього планування та організації у повітряних командуваннях підійшли  нешаблонно. Адже ступінь залучення бойових та логістичних підрозділів, командних пунктів і штабів можна прирівняти до проведення цілком пристойної повітряної операції з наземним компонентом. До того ж ЛТН стало першим серйозним іспитом на придатність і ефективність військового управління в новій організаційній структурі.

У Командуванні Повітряних Сил журналістові АрміяІnform розповіли, що під час навчань створили сценарій, максимально наближений до бойової обстановки. Всі ситуації моделювались з урахуванням оперативно-тактичних можливостей ворожих угруповань, їхньої тактики і стратегії, характеристик військової техніки та озброєння. Також зважали на фактичний стан укомплектованості підрозділів, справність авіатехніки та підготовку льотного складу.

– Відпрацьовуючи сценарії протидії, основний акцент ми зробили на вдосконалення управління та підготовку командирів авіаційних підрозділів, – розповідає офіцер. – Під час активної фази навчань командири ескадрилій отримали максимальну свободу дій під час прийняття рішень як на землі, так і в повітрі. Зокрема відпрацьовано питання живучості підрозділів та спроможність у найкоротший час вивести літаки з-під удару, екстрено залишивши аеродроми.

Під час ЛТН тактичні групи літаків працювали з основних та оперативних аеродромів. Бойові завдання виконували на авіаційних полігонах. Також тренували дії льотного складу та підрозділів забезпечення під час посадки на заражений аеродром, гасіння  літака, що палає, надання медичної допомоги пораненим та евакуації з поля бою. Робота ускладнювалась постійними змінами обстановки, роботою диверсійно-розвідувальних груп, ворожими БПЛА та стихійними виступами підбуреного провокаторами місцевого населення.

Паралельно фахівці технічно-експлуатаційних частин авіабригад в бойових умовах проводили передпольотну підготовку літаків, а також повний комплекс заходів, необхідних для автономного виконання поточного обслуговування та середнього ремонту авіатехніки, яка зазнала ушкоджень внаслідок ведення бойових дій. Розглядались також дії пошуково-рятувальних груп після імітованого збиття літака та катапультування льотчика. До операцій залучали пошуково-рятувальний загін Повітряних Сил, спецпідрозділ СБУ «Альфа», фахівців Сил Спецоперацій та спецпризначенців Військової служби правопорядку.

– Повітряні Сили суттєво збільшили свої бойові спроможності, у порівнянні з 2014-м, – говорить полковник Сергій Голубцов. – Відновили парк авіатехніки та підготували цілу плеяду висококласних військових льотчиків. Ми готові змусити ворога відмовитися від агресивних планів.

Крім того, у Повітряних Силах нещодавно розпочався щорічний льотно-методичний збір. На ЛМЗ залучена значна кількість літаків винищувальної, ударної, штурмової, транспортної авіації. Цього року в ЛМЗ беруть участь ще й БПЛА «Байрактар». Після льотно-методичних зборів авіація Повітряних Сил буде залучена  у стратегічних навчаннях «Об’єднані зусилля 2020».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267

Водій, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Автомеханік

від 22000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Начальник групи, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Молодший медичний персонал (санітар, фельдшер)

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО