ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ми не тільки бібліотека, а ще й вікно у світ інформації та «генератор» тематичних заходів»

Вишкіл
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Вересня 2020, 19:38

– Так коротко розповідає про роботу колективу бібліотекиХарківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба її завідувачка працівник ЗС України Тетяна Ярош.

Три десятки співробітників культурної установи працюють в унісон усіх масштабних тематичних заходів, що проводять у виші, та допомагають кожному, хто до них звертається за інформацією.

Шляхом інновацій

–Фонд нашої бібліотеки налічує близько 800 000 примірників, – каже Тетяна Ярош. –Це здебільшого книги, періодичні видання, збірники наукових праць, навчальні посібники, дисертації, художня література тощо. Також маємошість абонементів видачі літературийчотири читальні зали.

Часи змінюються, а з ним зростають івимоги читачів. Тому колектив книгозбірні впродовж п’яти років зазнав суттєвих змін.

Три роки тому в читальних залах розміщено комп’ютери з доступом до Internet та ІКС Moodle. Робочі місця бібліотекарів оснащені сучасною технікою, поєднані мережею.

– Великою нашою перемогою є впровадження автоматизованої системи «УФД/Бібліотека». Поступово бібліотекарі сканують видання, що користуються високим читацьким попитом. Тільки цьогоріч ми відсканували понад 1000 примірників. Це важка праця, необхідна для забезпечення підготовки майбутніх офіцерів, – розповіла Тетяна Ярош.– Завдяки спеціальному договору з Державною науково-технічною бібліотекою України ми отримали безкоштовний доступ до електронних наукових баз даних Scopus і WebofSсience. Останнє можна назвати справжнім скарбом для викладачів та наукових працівників університету.

– Ми розуміємо, що нині відбувається трансформація ролі бібліотекаря із зберігача книг на досвідченого й комунікабельного консультанта з пошуку необхідної інформації в інтересах користувача, – зазначила провідний бібліотекар Світлана Мицик.

У питаннях обміну фондами та, так би мовити, рідкісною інформацією бібліотека університету співпрацює з іншими бібліотеками обласного центру.

80 тематичних заходів на рік

Бібліотека щороку проводить у середньому по 80 тематичних заходів від коротких лекцій до конкурсу творчих робіт, у яких беруть участь тисячі осіб.

– Окрім виховання інтелектуалів, ми хочемо, щоб курсанти були ерудованими, розвивали таланти і комунікабельність, – уточнила Тетяна Ярош.

Як стверджує Неля Марищук, дуже важливо підібрати форму проведення масових заходів, щоб максимально зацікавити хлопців та дівчат. Це вікторини, подорожі, конкурси, брейн-ринги.Останнім часом особливою популярністю користуються квести.

Також діяльність колективу бібліотеки ХНУПС нерозривно пов’язана з духовно-моральним, естетичним вихованням.«Величність мови в безмежжі часу», «Берегиня роду і народу», «Вишиванка – одяг вільних», «Майорить гордо прапор України», «Зі святом, улюблений Харків!» – далеко неповний перелік історичних подорожей, краєзнавчих вечорів, українських вечорниць, що проводить бібліотекаіз гуманітарними кафедрами вишу. Традиційними стали вечора-присвяти, серед яких: «Аеропорт. Пекельна смуга», «Дебальцеве. Пам’ять загиблих та пам’ять живих», «Іл-76. Біль українського неба», «Костянтин Могилко. Життя, як нестримний політ», «Соняхи пам’яті та скорботи» та багато інших. До проведення цих заходів залучалидрузів загиблих героїв.Вже шість років поспіль бібліотека організовує конкурс: «Чарівний світ творчості». Тут хлопці та дівчата представляють роботи, виконані в різних техніках декоративно-прикладного мистецтва(вишивка, в’язання, роботи з бісеру, малюнки, ляльки, роботи з фетру, шкіри, пластику). За організацію і проведення конкурсу відповідає провідний бібліотекар і за сумісництвом майстриня художньої вишивки Ельвіра Жукова.

На жаль, цього року в дні святкування їхнього професійного свята, замість створення відповідного настрою, бібліотекарі ХНУПСу займаються підготовкою виставки: «Перерваний політ». Вона присвячена 26-ти пілотам навчально-авіаційної бригади та курсантам льотного факультету, які загинули неподалік Чугуєва.

– Це великий біль для всього колективу університету і ми співчуваємо всім родичам та друзям армійців. Вони житимуть далі в наших серцях, і хай молоді воїни, які не знали цих хлопців, прийдуть подивитися на їхні світлини, дізнаються короткі розповіді про їхнє захоплення небом, –  підсумувала Тетяна Ярош.

Отже, бібліотека університету це не лише книгосховище, це – сучасний інформаційний простір, де завжди раді відвідувачам.

Фото з архіву бібліотеки

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командиp бойової машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Водій категорії С

від 21000 до 22000 грн

Прилуки, Чернігівська область

Військовослужбовець – артилерист (в ЗСУ чи МП ВМС)

від 51000 до 121000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Помічник військового коменданта

від 25000 до 25000 грн

Подільськ

Комендатура військових сполучень залізничної станції Подільськ

Стрілець

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ