ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як інтернет-пройдисвіти використовують фотографії українських захисників

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 25 Вересня 2020, 13:36

Ця жінка звернулася до АрміяІnform тому, що раніше військові журналісти вже розповідали читачам про її роботу на благо України в інтернет-просторі. Якщо двома словами, українська патріотка з Донбасу, назвемо її Катериною, знайомилася у соцмережах та на російських сайтах знайомств із найманцями й земляками, що підняли зброю проти власного народу, вивідувала у них інформацію стосовно підрозділів російсько-терористичних військ, а багатьох із них схилила до переходу на територію, контрольовану українською владою, та добровільної здачі правоохоронцям за програмою Служби безпеки України «На тебе чекають вдома». Чимало корисного зробила патріотка, і ось знову звернулася до військових журналістів із проблемою, про яку, на думку жінки, давно потрібно говорити вголос і бити на сполох.

– Є на Дніпропетровщині у Новомосковську така собі родина, що позиціонує себе як щирі патріоти України, – розповідає Катерина. – І фотографії на аватарках у них – із патріотичними рамочками чи в кольорах Державного прапора, і контент на сторінках – відповідний. Але одного разу я побачила дещо підозріле, і трошки посиділа, передивляючись акаунти цього буцімто подружжя та їхніх друзів…

Жінка розповідає, що від побаченого вона отетеріла! Можливо, якби цієї фотографії вона ніколи не бачила, то і не звернула би уваги, але… Репости з підозрілих акаунтів вивели її на відверто фальшиві сторінки, на яких красувалися фотографії українських бійців, але – під фальшивими іменами чи просто придуманими нік-неймами. В очі Катерині впало фото загиблого у 2017 році Максима І. – вона не раз бачила його на різних інтернет-ресурсах, коли великокаліберна снайперська куля обірвала юне життя 19-річного бійця, тож запам’ятала добре. А тут – бачить усміхнене обличчя загиблого героя на сторінці під іменем «Максим Волнорез»! Це був шок, адже у стрічці з фотографією загиблого три роки тому героя був контент, датований останніми днями! Окрім фото, імені та буцімто позивного замість прізвища на забороненому в Україні сайті «Однокласники» (який сама Катерина «юзає» суто в «розвідувальних» цілях) загиблий харків’янин став криворіжцем і, звісно, мав іншу дату народження.

Подальший аналіз цих та споріднених із ними акаунтів в «Однокласниках» та «Фейсбук» призвів до неочікуваних висновків: у всесвітньому павутинні діє добре замаскована зграя кіберзлочинців, які крадуть фотографії українських захисників з їхніх особистих сторінок у соцмережах, створюють фальшиві акаунти та… просять із них гроші на лікування від міфічних поранень та хвороб! При цьому, «позичаючи» фото, не гребують навіть сторінками вже загиблих патріотів!..

Вам коли-небудь приходили у соцмережах запити на дружбу від незнайомих людей? Авжеж! А від таких, із якими є чимало спільних друзів? Так ось, на сторінках цих новомосковських пройдисвітів, гадаю, чи не кожен із нас знайде спільних друзів! Тут – і відомі волонтери, і просто чинні та колишні військовослужбовці, ветерани війни на Сході країни. Додаючись у друзі, мережеві шахраї потім в особистих повідомленнях слізно просять у вас кошти на лікування, а на своїх фальшивих сторінках публікують щось на кшталт:

«Я всё старалась делать, чтобы успеть спасти наших ребят с зоны АТО, я была обычным Валонтером, а мне вот сейчас просто некому помочь! Мы собрали немного, до полной суммы для проведения операции осталось 10-тысячь гривен!» Або ж – «Дорогой Друг! Для Вас это может быть капейка ничего не значищяя,,, А для меня жизнь!!!!/–Жизнь в неполноценности или Материнской быть ОБУЗОЙ, на инвалид-коляске, не в силах ничего сделать самой! Прошу вас кто как может хоть по гривна, по две! И мне зделают операцию». Ці два пости ламаною російською – скопійовані із збереженням мови та грамотності оригіналу публікації з двох підроблених акаунтів у соцмережах.

Інший приклад. Дівчина-військовослужбовець буцімто поранена на передовій. Серед фотографій на знову ж таки фальшивому акаунті з вигаданим ім’ям одні належать реальному військовослужбовцю, щоправда – із зовсім іншими ПІБ, інші, вже після «поранення» – цивільній дівчині, на яку напав і порізав ножем хуліган у столиці. І – знову ж таки: слізні прохання про фінансову допомогу…

Це, звичайно, не ствердження, а лише припущення, але аналіз особистих та «лівих» сторінок цих людей, сторінок «друзів друзів», а також – акаунт одного з них на популярному російському сайті знайомств показав, що володар реального акаунту в недалекому минулому – в’язень, який відсидів у колонії за зберігання та розповсюдження наркотиків. Особливо цікавим є рядок «Докладніше про мене» з сайта знайомств, де вчорашній зек вказує: «гомосексуаліст»…

Такі ось речі відбуваються в інтернет-просторі, дорогі друзі. Ну, а сенс цього матеріалу полягає в тому, що у разі, якщо представників кіберполіції зацікавить цей кричущий випадок, усі посилання й, відповідно, скрини, є у автора матеріалу. Для читачів же це має стати уроком: сім раз відмір, один – відріж, перш ніж когось додавати у друзі в соціальних мережах чи публікувати власні фотографії та іншу особисту інформацію. Щоби потім такі ось «Ваеный в АТО» чи «Валонтер» (такі професії та спосіб життя, вказані на згаданих акаунтах) не виманювали у вас кошти.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Міноментник

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Гранатометник стрілецької роти

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інспектор прикордонної служби, водій

від 21000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Номер обслуги

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Розвідник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго