ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Пам’ять 17 артилеристів, які загинули внаслідок обстрілів російських «Смерчів», вшанували в Сумах і Побєді

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Вересня 2020, 17:53

У Сумах поіменно згадали кожного з 17 артилеристів 9-ї батареї реактивного артилерійського полку (нині бригада), які загинули шість років тому через підступний і злочинний обстріл базового табору поблизу села Побєда Новоайдарського району Луганської області ракетами РСЗВ «Смерч» із території РФ.

Вшанувати пам’ять полеглих за Україну воїнів прийшли рідні та близькі, бойові побратими, командування та особовий склад бригади, керівництво області й міста, військовослужбовці гарнізону, учасники АТО/ООС, волонтери, представники громадських організацій та містяни.

Присутні вшанували пам’ять воїнів хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знака «Дзвін пам’яті».

– Сьогодні ми схиляємо голови перед військовослужбовцями, які поклали власне життя на вівтар незалежності України. Розділяємо цю скорботу з сім’ями та побратимами загиблих. 17 мужніх воїнів загинули за незалежність рідної країни, інші продовжують і сьогодні відстоювати її. Честь і хвала нашим військовим! – зазначив голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко.

Командир бригади полковник Дмитро Храпач висловив близьким і рідним полеглих воїнів слова глибокого співчуття і вдячності за виховання мужніх патріотів України.

Мати загиблого військовослужбовця сержанта Руслана Андри Тетяна Іванівна звернулася до присутніх зі словами скорботи та прочитала вірш матері загиблого старшини Сергія Авраменко Валентини Миколаївни. Слова материнської туги і гордості за синами, які не повернулися з війни, вразили кожного з присутніх.

Під час вшанування загиблих героїв, які поховані на Алеї слави Центрального кладовища Сум, Протоієрей Олексій Загонник провів заупокійний молебень.

Мужність полеглих воїнів вшанували і на місці страшного бою, біля пам’ятного знака Героям, поблизу села Побєда. Військові капелани провели панахиду за загиблими, а присутні поклали квіти до меморіального комплексу.

Ветеран російсько-української війни військовослужбовець 9-ї батареї Микола Ткаченко так згадує про події шестирічної давнини: «Там було страшно, там була смерть, рвалися снаряди, все горіло. Я просто трохи загубився у часі. Я розумів, що живий. А що з хлопцями? Деяких побачив уранці, коли ходив там із військовими, які приїхали розібратися у ситуації. Але це вже були… Я не зміг їх навіть впізнати: хто є хто».

– Ви знаєте, що у 2014 році, 3 вересня, близько 19.20 було обстріляно базовий табір, де перебували наші військовослужбовці, причому обстріляно підступно і вороже з території Російської Федерації. Російські війська реактивними системами «Смерч» нанесли вогневе ураження по базовому табору. І при цьому загинуло одночасно 16 людей, а за два дні 17-й військовослужбовець помер уже в лікарні від отриманих опіків, – сказав заступник командира Сумської реактивної артилерійської бригади з морально-психологічного забезпечення підполковник Дмитро Горб.

«Домівкою стала шахтарська їм земля,

Їх імена тепер на обелісках.

Дев’ята батарея закована в мізках,

Село Побєда стало їм колискою».

Минає час, затягуються рани, але біль душі, біль серця за втраченими синами, батьками, друзями і побратимами не вщухає. Наша пам’ять не дає і не дасть забути цих 17 хлопців, які загинули, захищаючи рідну землю, наш мирний спокій, наше майбутнє від підступного ворога!

Слава Україні!

Героям слава!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Майстер цеху, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Стрілець

від 50000 до 100000 грн

Харків

Військова частина А7286

Офіцер з морально-психологічного забезпечення 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Штурмовик, кулеметник, гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон