ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні – День Повітряних Сил Збройних Сил України

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 13 хв. 2 Серпня 2020, 13:19

Напередодні свята військовослужбовці виду традиційно підбивають підсумки роботи, аналізують успіхи і невдачі та окреслюють перспективи подальшого розвитку. Тож давайте і ми коротко, за хронологією, нагадаємо про події, які стали знаковими в житті Повітряних Сил.

Одразу після торішнього святкування в Україну на початку серпня прибула делегація зі США. Наші американські союзники представили керівному складу ПС ЗСУ новопризначеного командувача ВПС Національної гвардії штату Каліфорнія генерал-майора Грегорі Джонсона. Під час зустрічі сторони обговорили шляхи поглиблення співпраці та питання організації і проведення курсу з розгортання повітряного компонента операцій. Джонсон запевнив командувача українських Повітряних Сил генерал-полковника Сергія Дроздова у своїй підтримці стосовно співпраці між підрозділами, проведенні спільних навчань, підготовки українських військових фахівців у Сполучених Штатах.

У середині серпня відбулось комплексне командно-штабне навчання з ППО держави. Здобуток навчання – вищий рівень спроможностей оперативного складу пунктів управління ПС в організації взаємодії з іншими видами і родами військ та складовими сил оборони. Випробували можливості виконувати завдання в єдиній системі ППО країни з прикриття важливих об’єктів ПС від ударів засобів повітряного нападу противника. До практичної фази навчань уперше залучали зенітні ракетні артилерійські прикордонні застави Держприкордонслужби та зенітні ракетні артилерійські батареї Нацгвардії України.

Демонстраційний виступ українського льотчика підполковника Юрія Булавки на бойовому винищувачі Су-27 у польському місті Гдиня, на авіашоу Gdynia Aerobaltik 2019 був визнаний найкращим пілотажем. У авіаційному показі також взяли участь українські екіпажі Су-24 та Іл-76МД. Український бомбардувальник типу Су-24 вперше брав участь у подібних заходах.

Наприкінці місяця на Софійській площі столиці Президент України урочисто вручив бойові прапори чотирьом бригадам Збройних Сил України. Одна з них – 456-та бригада транспортної авіації, що дислокується на Вінниччині. Їй присвоєно почесне найменування «імені Героя України Дмитра Майбороди».

Вересень. На аеродромі «Кульбакине» відбувся льотно-методичний збір з екіпажами тактичної авіації Повітряних Сил. Льотчики завдавали ударів по повітряних та наземних цілях. До збору залучалися всі роди авіації, а також курсанти випускного курсу ХНУПС, які складали державні іспити у кабінах бойових літаків.

Миргородський льотчик-ас Юрій Булавка на своїй «сушці» успішно виступив на черговому авіашоу в Бельгії.

Радіотехнічні війська відпрацювали нову стратегію в організації протиповітряної оборони. Ставка – на локальні угруповання РТВ. Її принцип ґрунтується на створенні суцільного і повністю автономного радіолокаційного поля під конкретні воєнні операції чи бойові завдання. Залучаються найсучасніші радіолокаційні станції: 3D-радіолокатор 80К6 «Пелікан», мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду 36Д6, високомобільний радар кругового огляду П-18 «Малахіт», на яких працюють виключно фахівці з бойовим досвідом.

Наприкінці місяця в Туреччині завершилась підготовка пів сотні військовослужбовців Повітряних Сил ЗСУ за програмою підготовки фахівців з експлуатації та технічного обслуговування БАК Bayraktar TB2. Навчання також проходили викладачі та курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил.

Військові аеродроми адаптують до стандартів НАТО. Фахівці інженерно-аеродромної служби тилу логістики Командування виду відпрацювали низку змін до Правил визначення придатності до експлуатації аеродромів і злітно-посадкових майданчиків державіації України.

У перших числах жовтня до Вінниці із робочим візитом прибули представники Військово-Повітряних Сил Італії. Обговорювали питання удосконалення протиповітряної оборони та системи управління військами.

Українські військові льотчики вивчають можливості іноземної техніки. У авіації Повітряних Сил досліджують можливість закупівлі авіаційної техніки іноземного виробництва.

У Миколаєві відбулось українсько-британське навчання Warrior Watcher – 2019 за стандартами НАТО. Брали участь представники Повітряних Сил, ВМС України та ЗС Великої Британії. Відпрацьовували планування та оцінки ризиків захисту аеродромів і критичних об’єктів інфраструктури, підвищували взаємосумісність між підрозділами охорони ЗС України та Королівських ВПС.

Наприкінці місяця в Харкові відбувся перший випуск лейтенантів льотних спеціальностей, яких готували за новою програмою. Під час навчання всі вони здобули досвід польотів на бойових літаках та пусків керованих ракет по цілях та отримали класну кваліфікацію «Льотчик 3-го класу» і «Штурман 3-го класу».

Уперше  курсанти випускного курсу ХНУПС пройшли базове навчання в Республіці Туреччина як льотчики-оператори з керування БАК Bayraktar TB2 та отримали дипломи міжнародного зразка, що дає їм право керувати безпілотними апаратами та здійснювати бойові застосування.

На початку листопада були проведені наймасштабніші за чверть століття в Україні тактичні навчання з бойовою стрільбою підрозділів зенітних ракетних військ. Відбувалися вони на Херсонщині. Залучались підрозділи, озброєні ЗРК «Бук-М1», С-300ПТ, С-300ПС, С-300В1 та С-125-2Д1. Вперше був застосований сучасний командний пункт «Ореанда». Участь у цих навчаннях брали і курсанти випускного курсу факультету ЗРВ.

Бригади тактичної авіації повітряного командування «Центр» отримали відремонтовані та модернізовані літаки типу МіГ-29 та Су-27. Вони дещо відрізняються від поставлених раніше – у кабіну інтегровано рідкокристалічний монітор, на який виводяться параметри польоту, бортових систем літака та інша інформація, що допоможе льотчику ефективніше виконувати бойові завдання в повітрі.

Бригада транспортної авіації отримала черговий відремонтований літак Ан-26. Серед основних складових ремонту та модернізації таких літаків, окрім загального подовження ресурсу льотної придатності, – оновлення курсових систем, передавального, реєстраційного, метеонавігаційного обладнання, радіолокаційних станцій та іншої бортової апаратури.

На новоствореному державному випробувальному полігоні «Ягорлик», який розташований на півдні Херсонщини, запрацював розвідувальний інформаційний центр для фахівців радіотехнічної та радіоелектронної розвідки.

В Україні активно взялися за відновлення та модернізацію авіаційної системи радіоелектронної боротьби. Наприкінці місяця до складу однієї з авіабригад ввели кілька вертольотів-постановників перешкод. На черзі інші авіаційні частини.

Відбулись масштабні «ІМЗ». Відпрацювали прикриття військ під час наступу та роботу органів управління в новій організаційно-штатній структурі за зразком ЗС країн-членів НАТО. Збори відбулися із практичним застосуванням техніки і в небі, і на землі. Командири та заступники командирів усіх авіаційних бригад, зенітних ракетних полків, частин РТВ та зв’язку працювали на різних навчальних місцях за своїм профілем.

Останній місяць року. На базі бригади тактичної авіації на Хмельниччині провели дослідні випробування уніфікованих підвісних агрегатів заправки «УПАЗ». У небі Хмельниччини льотчики Су-24М успішно провели перший політ зі стиковкою системи дозаправки в повітрі.

201-й зенітній ракетній бригаді Повітряних Сил Збройних Сил України присвоєне почесне найменування «імені гетьмана Пилипа Орлика».

На Вінниччині відбувся ЛМЗ. Результат – сотня годин у небі та п’ять підготовлених першокласних льотчиків.

Командувачі Повітряних Сил Східної Європи обговорили колективну безпеку під час конференції «Повітряна міць у Східній Європі». Розглядали сучасну модель викликів системі регіональної безпеки, роль повітряних сил країн-партнерів у забезпеченні колективної безпеки. Домовились про обмін інформацією з партнерами стосовно використання повітряного простору.

Південна Корея зацікавлена у співпраці з українською «оборонкою» та готова навчати наших офіцерів. Про це йшлося під час візиту у Вінницю до Командування Повітряних Сил ЗС України корейської делегації на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом паном Кін Чанг Квоном. Корейці запропонували поглибити співпрацю у сфері військових технологій та розглянути можливість дворічного навчання офіцерів Повітряних Сил за обміном у Республіці Корея.

Наприкінці грудня бойові бригади отримали ще кілька модернізованих літаків. Загалом за рік авіаремонтні підприємства передали 12 літальних апаратів. У Командуванні виду звітують про понад 1000 льотних змін та 10 000 годин загального нальоту.

2020-й розпочався з випробування системи попередження зіткнення із землею літака Іл-76МД у Карпатах. Випробування дообладнаного літака щодо вимог ІСАО тривали в районі Говерли.

За кілька днів авіатори випробували модернізований стартовий командний пункт. Розпочалася підконтрольна експлуатація дослідного зразка.

До Тегерана екстрено вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних Сил зі спеціалістами на борту. Група фахівців вирушила розслідувати авіакатастрофу літака МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ, що сталася 8 січня. Жахлива трагедія забрала життя 176 людей.

У середині січня в бригаді тактичної авіації на Хмельниччині розпочато монтаж автоматизованого командно-диспетчерського пункту. Новий автоматизований командно-диспетчерський пункт дозволить у автоматичному режимі відображати повітряну обстановку в районі летовища. Це значно підвищить рівень безпеки польотів, зручність та якість роботи персоналу.

19 січня літаком Повітряних Сил Іл-76МД в Україну доставлено тіла загиблих українців фатального рейсу Тегеран – Київ…

Чергова іноземна делегація. Про «Меч дружби», програму «Орбітал», обмін офіцерами та кадетами для профільного навчання та військово-технічне співробітництво говорили у Вінниці командувач Повітряних Сил генерал-полковник Сергій Дроздов та новопризначений аташе з питань оборони при Посольстві Великої Британії в Україні командор Тімоті Вудз. Паралельно триває робота над створенням Стратегії розвитку Повітряних Сил України до 2035 року. За алгоритмом міжнародної військової співпраці у Вінниці відбулася зустріч групи керівництва виду та іноземних фахівців для опрацювання питань розробки майбутнього найтехнологічнішого виду ЗС України.

У Повітряних Силах створили розрахунково-аналітичну станцію. Її завдання – оперативно збирати, обробляти й аналізувати інформацію про радіаційну, хімічну та біологічну обстановку поблизу місць дислокації військових частин у Повітряних Силах.

Повітряні Сили взялися за відновлення чергового аеродрома оперативного призначення. Йдеться про летовище поблизу міста Дубно. Туди перебазувалася авіакомендатура з Луцька. До кінця року вона має набути бойових спроможностей і приймати авіацію Повітряних Сил.

Ще один модернізований винищувач поповнив авіапарк Повітряних Сил. Запорізький державний авіаремонтний завод «МіГремонт» передав бригаді тактичної авіації модернізований навчально-бойовий винищувач Су-27УБ.

У лютому миргородського льотчика вдруге визнано найкращим пілотажником у Польщі. Льотчик першого класу бригади тактичної авіації повітряного командування «Центр» Повітряних Сил Збройних Сил України підполковник Юрій Булавка отримав нагороду – статуетку Cumulus, або «повітряний оскар» – за найкращий пілотаж на винищувачі Су-27 у польському місті Гдиня.

Повітряні Сили переходять на нову організаційно-штатну структуру органів військового управління згідно зі стандартами країн НАТО.

Тактичне навчання зенітного ракетного дивізіону вперше відпрацювали в урбанізованій місцевості.

Березень. В Ісламабаді зустрілись очільники Повітряних Сил України та Пакистану. Сторони обговорили питання взаємного інтересу та визначили напрямки подальшої професійної співпраці. Зокрема щодо підготовки особового складу та співробітництва у військово-технічній сфері.

Оператори Bayraktar TB2 проводять перші тренувальні польоти в українському небі. У Повітряних Силах вивчають турецький досвід у Сирії…

Черговий модернізований МіГ-29 поповнив бойовий склад авіації Повітряних Сил. Тривають льотно-конструкторські випробування дослідного зразка модернізованого літака. Особливістю даних випробувань є перше застосування високоточної зброї по наземних цілях. Результатом роботи стане доведення характеристик модернізованого винищувача до заданих значень і визначення готовності до державних випробувань.

У квітні через пандемію COVID-19 у авіаційних бригадах введено карантинні обмеження згідно з рекомендаціями МОЗ. Проте інтенсивність бойової підготовки не знижується. У кожній бригаді тактичної авіації проводять по 2–4 льотні зміни на тиждень. Польоти відбуваються за планом.

Завдяки вмілим діям одного з підрозділів, який тримає оборону на Світлодарському напрямку, був збитий російський безпілотний літальний апарат «Застава» Bird Eye 400. Даний БПЛА з 2012 року виробляє Російська Федерація. Його вартість становить приблизно  два мільйони доларів.

Авіація Повітряних Сил надає крила для боротьби з пандемією. Літаки української військово-транспортної авіації активно здійснюють повітряні перевезення медичних засобів з Китаю для України та західних партнерів.

Травень. Розроблена Візія Повітряних Сил Збройних Сил України 2035 щодо розвитку на найближчі 15 років. Візія визначає призначення та завдання Повітряних Сил у структурі Збройних Сил України, виклики і загрози національній безпеці (зокрема в повітряному просторі), опис операційного середовища, у якому Повітряні Сили виконуватимуть свої завдання, цільова модель розвитку та вимоги до необхідних спроможностей з оцінкою потреб у ресурсах.

У Західному та Центральному регіонах держави успішно відбулося командно-штабне тренування із органами управління виду з урахуванням бойової роботи в новій організаційно-штатній структурі. Залучалась тактична, транспортна  авіація, підрозділи зенітних ракетних і радіотехнічних військ, розвідка та безпілотна авіація.

Зранку 29 травня пара стратегічних бомбардувальників ВПС США B-1B Lancer перетнула повітряний простір України. Винищувачі українських Повітряних Сил – пара Су-27 та пара МіГ-29 – пришикувались до американських літаків та здійснили їхнє супроводження за заданим маршрутом. Сам захід із повітряного патрулювання має плановий характер для досягнення взаємосумісності країн НАТО та ключових партнерів Альянсу. Бомбардувальники ВПС США B-1B Lancer вилетіли з американської авіабази Елсворд, перелетіли через Атлантику, територію кількох європейських країн, зокрема Республіки Польща та України.

Від початку червня на Львівщині стартувала експериментальна програми фізпідготовки на базі Теребовлянського зенітного ракетного полку повітряного командування «Захід». Мета – дослідити перспективні системи організації фізичної підготовки, зокрема в арміях країн НАТО, задля забезпечення фізичної готовності військовослужбовців у Збройних Силах України.

12 червня екіпаж спеціального військово-транспортного літака Повітряних Сил ЗС України Ан-26 Vita вперше здійснив аеромедичне перевезення в умовах вірусної небезпеки. Йдеться про транспортування військовослужбовця, хворого на COVID-19. Пілоти виконували цей рейс у захисних медичних костюмах поверх льотних комбезів, окулярах та масках. Такий досвід пілоти здобули вперше і він може стати в пригоді в кризових ситуаціях. Командир корабля зазначає, що особливих проблем з перельотом екіпаж не відчув. Говорить, що жаркувато трохи, але годинку-другу можна потерпіти. Безпека – передусім!

За кілька днів відділення медичного забезпечення аеромедичної евакуації Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону отримало бокс-ізолятори для транспортування оперативно-реанімаційним літаком Ан-26 Vita інфікованих на COVID-19.

19 червня військово-транспортним літаком Ан-24 Повітряних Сил України на батьківщину доставили 14 українських моряків з судна «Рута», які понад три роки провели в лівійській в’язниці. Нагадаємо, що у квітні 2017 року військово-морські сили Лівії із застосуванням зброї затримали судно «Рута», яке йшло під українським прапором, екіпаж було заарештовано. Лівійська влада звинуватила моряків у незаконному перевезенні нафти і весь цей час без будь-якого рішення суду тримала українців у в’язницях міст Тріполі й Таджура.

26 червня – випуск у Харківському національному університеті Повітряних Сил. Майже 600 лейтенантів поповнили професійний офіцерський корпус Збройних Сил України.

У липні на базі 40-ї авіабригади провели льотно-тактичне навчання з авіаційною ескадрильєю. Одним із елементів сценарію було намагання ворога захопити чи знищити аеродром. Під час ЛТН відпрацьовували питання, які в комплексі утворюють увесь спектр життєдіяльності і функціонування авіаційної ескадрильї: організація охорони та оборони стоянки літаків, відбиття нападу ворожої ДРГ на аеродром, евакуація поранених бійців підрозділу охорони з поля бою та надання невідкладної допомоги, запобігання спробі викрадення авіатехніки, гасіння пожежі на літаку після аварійної посадки, екстрене відновлення злітно-посадкової смуги після ракетного удару ворога. Окремими питаннями розглядали дії пошуково-рятувальних груп після імітованого збиття літака і катапультування льотчика та організацію роботи передової групи технічно-експлуатаційної частини на рухомих засобах.

Далі відбулося двостороннє командно-штабне навчання із повітряними командуваннями «Центр» та «Схід». До навчання залучили винищувальну й транспортну авіацію, БПЛА, підрозділи зенітних ракетних та радіотехнічних військ, радіоелектронної боротьби. Керівництво підрозділами здійснювалось на рухомих командних пунктах. Винищувачі працювали із оперативних аеродромів, які недавно посилили аеродромну мережу на південно-східному напрямку держави.

Вперше за понад два десятиріччя відновлено один з оперативних військових аеродромів, який прийняв одночасно декілька повітряних бортів. Події передувала величезна кропітка робота особового складу нещодавно створеної авіаційної комендатури та інженерно-аеродромного підрозділу з відновлення летовища.

Для навчально-тренувального центру зенітних ракетних військ Повітряні Сили придбали тренажерів ЗРК «Бук-М1» та С-300П майже на 11 мільйонів гривень. Йдеться про два мультимедійні комплекси для навчання обслуг самохідної вогневої установки 9А310М1, комплекси пункту бойового управління 9С470М1, моделювання бойової обстановки та відтворення єдиного інформаційного простору зенітного ракетного дивізіону «Бук М-1», комплексу для підготовки обслуг апаратного контейнера Ф2К ЗРК С-300П, а також відповідне програмне забезпечення для всіх вищезгаданих тренажерів.

Два курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба успішно закінчили навчання в коледжі Королівських військово-повітряних сил «Кранвел» Збройних сил Великої Британії.

Літаки Повітряних Сил взяли участь у міжнародних навчань «Сі Бриз – 2020». Були залучені винищувачі, штурмовики, бомбери. Зокрема, миргородські авіатори здійснили патрульне супроводження у визначених районах Чорного моря літаків НАТО Р-8 Poseidon у спільних бойових порядках. Забезпечували також авіаційно-винищувальне прикриття дій авіації ВМС Збройних Сил України.

Паралельно триває льотна практика п’ятикурсників Харківського національного університету Повітряних Сил у бойових авіабригадах. Під час льотних змін молоді льотчики відпрацьовують повітряні бої та складний пілотаж. Вже за місяць вони складатимуть заліки на Державній екзаменаційній комісії. Запроваджені нові підходи підготовки курсантів дають свої плоди. Невдовзі в бригади тактичних авіацій надійде добре підготовлене поповнення льотчиків одразу третього класу.

Напередодні Дня Повітряних Сил Севастопольська бригада тактичної авіації отримала ще один винищувач. Це один із тих винищувачів, котрі окупанти понищили в Криму у 2014-му. Тепер, після ремонту, відновлення та модернізації, вони один за одним стають до строю, аби дати відсіч агресору.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водолаз-сапер

від 17000 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Снайпер (2 категорії), Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Монтажник мереж зв’язку (інтернет)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Військовослужбовець, стрілець

від 20100 до 120100 грн

Київ, Київська область

Командир відділення РЕБ, ВОС 538. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Стаpший водій, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ