ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Хто зможе оздоровитися у військовому «Трускавці» і до яких карантинних заходів слід готуватися

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 7 хв. 15 Серпня 2020, 12:41

Як повідомляла АрміяInform, на початку серпня оздоровниці Міністерства оборони України поновили свою роботу з надання послуг санаторно-курортного та реабілітаційного лікування, які були призупинені у березні у зв’язку з епідеміологічною ситуацією в країні й карантинними заходами щодо непоширення коронавірусної інфекції. Чи поїхали у військові санаторії люди, яка наразі завантаженість оздоровниць.  які заходи вживаються тут, аби вберегти і убезпечити своїх пацієнтів від пандемії COVID-19? На ці та інші питання будемо шукати відповіді на реаліях роботи Центру медичної реабілітації та санаторно-курортного лікування Міністерства оборони «Трускавецький», де начальником Василь Вовчанський.

Наразі відпочивають ті, хто мав путівки на червень, або кого довелось швидше відправляти додому в березні

– Відповідно до рішення Міністра оборони України наш медичний заклад, як і інші військові оздоровниці, відновив свою роботу з 1 серпня. Нині у нас лікуються та відпочивають ті, хто мав заброньовані путівки на червень місяць. А також ті, кого ми свого часу, зокрема у березні, достроково виписали і відправили додому  з початком суворого карантину, запровадженого в країні, – повідомив начальник Центру Василь Вовчанський.

Відпочивальників наразі небагато – близько 50 осіб. Цьому є об’єктивні  причини: по-перше, відповідне  рішення припало на вихідні. Лише з понеділка, 3 серпня, люди почали дізнаватися про відновлення роботи військових санаторіїв загалом. Їм потрібно було як заново спланувати свої відпустки, так і забронювати квитки на дорогу. У ці дні до санаторію вже прибуває в середньому по десять осіб і ця кількість постійно збільшується. Велика група відпочивальників має прибути 17 серпня. Зрештою, невдовзі санаторій буде заповнений до визначених показників максимально можливої завантаженості. Відповідний план з усіх як пільгових категорій, так і чинних військовослужбовців лежить на столі начальника Центру. Тож, незабаром санаторій запрацює на ті 100% потужності, які дозволяють карантинні обмеження.

Найголовнішим завданням, яке стоїть перед персоналом санаторію, є не тільки оздоровити людей, а вберегти їх від COVID-19

– Для дотримання протиепідемічних заходів прийом відпочивальників буде здійснено із завантаженістю максимум на 50 відсотків від наявного ліжкового фонду, – почав розповідь про заходи щодо попередження коронавірусної інфекції у санаторії заступник начальника Центру з медичної частини підполковник медичної служби Роман Перченко. – Наша штатна кількість місць – 500 ліжок. Відтак, будемо поселяти до 250 осіб. Разом у номері можемо розміщувати лише сімейні пари. Всі решта – тільки окремо.

У санаторії загалом сплановано цілий ряд заходів, які повинні неухильно дотримуватися як персоналом медичної установи, так і відпочивальниками.

– Перша лінія оборони від пандемії – ретельний прийом всіх, хто до нас приїжджає, з обов’язковою термометрією. По приїзді ми перевіряємо не тільки температуру тіла, а наявність у відпочивальників масок із розрахунку дві штуки на один день перебування. Заборонено за межами номерів ходити без масок будь-де: по коридорах, в холах, на процедури, в їдальню тощо. У їдальні за одним столом повинно сидіти не більше ніж 4 особи, а дистанція між самими столами щонайменше півтора метра. Збільшено інтервал між проходженнями процедур. Якщо раніше він складав 10 хвилин, то тепер 15-20. Це час на провітрювання і кварцування приміщень. Поки що заборонені й деякі процедури. Насамперед, які мають інгаляційний характер: де сидять і дихають відкритими ротами. Заборонити не можемо, але радимо відпочивальникам, коли хтось виходить за територію санаторію, то уникати культурно-масових заходів у місті, екскурсій, виїздів тощо, – перелічив  перестороги у санаторії підполковник медичної служби Роман Перченко.

Окрім того, ретельно перевіряється персонал медустанови. Приступати до роботи можна тільки після проходження температурного скринінгу. Всі працюють у масках, а за потреби і в медичних рукавичках – це стосується офіціантів і медперсонал, який безпосередньо надає процедури. Всі вони забезпечені засобами індивідуального захисту. Крім того, по всіх корпусах у доступних і зручних для людей місцях встановлені автоматичні диспенсери.

Чи можна купити путівку в санаторій пересічним громадянам або придбати пільгову, скажімо, для дружини військовослужбовця

– Продавати путівки комерційно нині питання не стоїть. Наше завдання на найближчу перспективу – це надати послуги з оздоровлення і лікування пільговій категорії громадян: учасникам та інвалідам війни, ветеранам військової служби і членам їхніх сімей, а також прийняти на реабілітацію військовослужбовців, які потребують додаткового лікування після госпіталів або після ротації з району проведення операції Об’єднаних сил. Тільки цієї категорії громадян вистачає, аби наша оздоровниця працювала на піку своїх можливостей, – розповів начальник Центру Василь Вовчанський.

За його словами, назустріч із розміщенням ідуть тим людям, які приїжджаючи до санаторію мають одну путівку, а хочуть відпочити сім’єю удвох. Тоді члену сім’ї продають комерційну путівку і селять пару в одному номері. Її вартість у середньому складає 600 гривень за добу. Сюди, окрім проживання, входить лікування та харчування. Вартість може коливатися лише від категорії номера.

Чи може член сім’ї купити комерційну путівку за пільговою вартістю? Тут все залежить від доходу сім’ї. Його вираховують з сукупності доходу всіх членів сім’ї за останні пів року і порівнюють з прожитковим мінімумом. Якщо він більший – пільгової оплати не буде. Ці розрахунки роблять в установах, які видають путівки. Можуть зробити калькуляцію і в бухгалтерії санаторію. Але, як показує досвід: грошове забезпечення військовослужбовця, який отримує більше ніж 15000 гривень, має  дружину, що не працює, і неповнолітню дитину – все одно перекриває прожитковий мінімум на трьох членів і його дружина не буде мати пільги на оплату путівки.

Яка все ж таки бажана кількість днів для лікування? І чим здивує  відвідувачів військова оздоровниця

– Стандартне лікування у нас розраховане на 21 день. Людина за своїм бажанням може скоротити цей термін до 14 діб. Якщо хтось хоче придбати комерційну путівку, то клієнт вирішує сам кількість днів, виходячи зі свого гаманця, але ми продаємо зазвичай путівку не менше ніж на три доби, – розповів начальник медичної частини Центру підполковник медичної служби Роман Перченко.

Профіль санаторію – це лікування захворювань сечостатевої системи (цистити, простатити тощо), і шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба шлунку, гепатити, холецистити тощо).

– Один із головних методів лікування – за допомогою мінеральної води «Нафтуся», якою славиться цей край. Серед додаткових методів – це фізіотерапія або може бути застосований медикаментозний, якщо є потреба. Але переважно лікуємо мінеральною водою, дієтою, режимом та  фізіотерапевтичними процедурами, – зазначив Роман Володимирович.

До речі, за останні роки санаторій зазнав суттєвих змін на краще у плані оновлення матеріальної бази. Торік тут завершили капітальні ремонти номерів категорії напівлюкс і люкс у спальному корпусі. Причому не тільки з побілкою, а із заміною меблів та сантехніки і всього решта. Було оновлено загалом 45 номерів. Нині продовжуються ремонтні роботи у ще 9 номерах. Окрім того, був зроблений ремонт їдальні й всіх виробничих цехів із цілковитою заміною всього кухонного обладнання. Нині іде реконструкція головного входу.

– Робиться велика рецепція,  як у п’ятизіркових готелях! Раніше було приймальне відділення у вигляді невеличкої кімнати, де тіснилися новоприбулі. А буде рецепція на 300 квадратних метрів з диванами і великим вітражем, де людям точно буде зручно дочекатися  своєї черги перед поселенням, – зауважує начальник санаторію полковник Василь Вовчанський. – Вже виділені кошти і подані документи на тендер  щодо будівництва двох тенісних кортів на території оздоровниці. Є й інші задуми. Тож, буде ще краще, ніж було. Запрошуємо в гості й з радістю чекаємо на відпочивальників!

І насамкінець, ще раз повертаючись до теми безпечного відпочинку у санаторії з огляду на статистику поширення коронавірусу в Україні.  Санаторій на своїй лабораторній базі має змогу проводити  ІФА-тести.

– У разі підвищення температури тіла у когось з відпочивальників ми одразу попередньо проведемо діагностику ІФА-тестом. Він покаже наявність антитіл до вірусу. Зокрема, чи йде гострий процес, чи людина перехворіла на коронавірус. Щоб ми розуміли, чи це звичайна простуда, чи COVID. Зрештою, для повного підтвердження захворювання на базі опорної лабораторії ВМКЦ Західного регіону зробимо і ПЛР-тест. А поки людина буде чекати на результат, ізолюємо її у спеціальному приміщенні, які у нас теж передбачені. Наш персонал готовий до роботи в будь-яких умовах! – зауважує начальник санаторію «Трускавецький» полковник Василь Вовчанський.

Фото Марії Куль

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший механік автомобільної роти

від 21000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Механік-електрик

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП