ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Другу частину стрічки «93: Бій за Україну» презентували у Харкові

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Серпня 2020, 10:23

У Харкові в одному з кінотеатрів відбувся прем’єрний показ другої частини військово-документальної стрічки «93: Бій за Україну». Протягом двох сеансів її змогли побачити учасники бойових дій на Донбасі, армійські волонтери, їхні родичі та всі охочі.

Перед кожним переглядом автори фільму, колишній боєць 93-ї бригади Вадим Вейді та професійний кінематографіст і журналіст Лідія Гужва, коротко розповідали про свою роботу над стрічкою.

Перша частина документальної трилогії розповідала про початок війни, — каже учасник АТО Вадим Вейді. — Зокрема, йшлося про вихід першого зведеного підрозділу на Луганщину для прикриття державного кордону. Також там було показано формування другого та третього батальйонів, про їхнє просування з боями Донецькою областю. Друга ж серія розкриває активну фазу війни — коли бригада воювала в передмісті Донецька.

За словами Лідії Гужви, друга частина охоплює період із жовтня 2014-го по березень 2016-го. Саме тоді воїни механізованої бригади «Холодний Яр» героїчно боронили Донецький аеропорт, прикривали шахту «Бутівка», стримували наступи окупантів біля селищ Піски, Опитне, Водяне та неподалік інших населенні пунктів.

— Як відеоматеріал ми взяли записи з телефонів наших бійців, журналістів та власні напрацювання Вадима Вейді. Протягом 66 хвилин події тих років обговорюють прості солдати та дають професійну оцінку командири військової частини чи підрозділів. Робота над другою частиною зайняла 3-4 місяці. Зараз же всі сили ми направили на третю частину, яку плануємо показати вже наприкінці цього року, — розповіла Лідія Гужва.

Варто зазначити, що харківська аудиторія високо оцінила велику роботу авторів військово-документальної стрічки «93: Бій за Україну». Після кожного сеансу ветерани бригади, що були присутні там, довго говорили з Вадимом Вейді про деякі важливі події та висловлювали свою позицію.

Так, серед глядачів був колишній воїн-зв’язківець 3-го мехбату  механізованої бригади «Холодний Яр» Олександр, який прийшов подивитися стрічку разом із дружиною Ольгою.

— Я наче опинився знову в окопах під Донецьком і відчув холод зброї, — каже він. — Тепер з великого екрана це виглядає, як якийсь подвиг, але тоді ми просто робили свою справу. Я був на прем’єрі першої частини фільму, ось сьогодні знайшов час прийти й з нетерпінням чекатиму на вихід продовження «93: Бій за Україну». Дякую авторам та всім тим, хто посприяв виходу у світ цієї трилогії.

На останок Вадим Вейді повідомив кореспонденту АрміяInform, що після Харкова другу частину військово-документальної стрічки презентуватимуть у Сєвєродонецьку, Дніпрі, Одесі, Чернігові та інших містах України.

Трейлер другої частини військово-документального фільму «93: Бій за Україну».

Фото автора

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

Від лютого цього року наші Сили оборони знищили декілька повітряних цілей противника, які до цього часу наші захисники не мали змоги ліквідувати. Це й ворожий літак Ту-22М3, і ракета Х-22.

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор з зв’язку

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Старший навідник 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Машиніст бульдозера, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Артилерійський розрахунок (номер обслуги, служба за контрактом в ЗСУ)

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП