ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Бердичівські волонтери звітують про завершення першого етапу створення Центру соціально-психологічної реабілітації ветеранів АТО/ООС

Армія і суспільство Публікації Реабілітація
Прочитаєте за: 5 хв. 7 Серпня 2020, 10:28

АрміяІнформ вже розповідала про те, що волонтери Благодійної організації «Бердичівський благодійний фонд «Оберіг-26» докладають чималих зусиль задля створення Центру соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій та їхніх сімей. Центр створюється на базі санаторію-профілакторію одного з підприємств міста Бердичева – у минулому потужного заводу, який ледь вистояв у лихоліття економічної кризи 90-х років, і оздоровчий заклад якого вже кілька років поспіль не функціонує.

Знаходиться він у мальовничому куточку на території села Кустин Бердичівського району. Природа тут насправді напрочуд гарна: ліс, річка, первісна тиша, тож не дивно, що саме тут волонтери вирішили відкрити центр реабілітації учасників бойових дій та їхніх сімей.

– Уже у серпні чотирнадцятого, коли відбулася перша ротація нашої бердичівської бригади, я зрозуміла, що центр психологічної реабілітації для захисників необхідний, як ковток повітря, – розповідає керівник фонду Ірина Піскун. – А коли я востаннє спілкувалася з начмедом однієї з бригад, що перебуває в районі проведення операції Об’єднаних сил, вона мені сказала: «Ви не уявляєте, наскільки потрібен спеціалізований центр!» Тож ідея, яку я та мої однодумці плекаємо ось уже 6 років, варта того, аби за неї боротися й долучати до втілення в життя нових ентузіастів, благодійників та усіх небайдужих до долі України та її захисників-патріотів.

Допомогти оборонцям України пережити й перемогти посттравматичний синдром, зміцнити та згуртувати їхні родини вже зголосилося чимало підприємців з усієї країни. Насамперед волонтери вдячні керівництву Бердичівського машинобудівного заводу «Прогрес» за допомогу у вигляді пільгових умов оренди приміщення під соціально-психологічний центр реабілітації для учасників бойових дій та їхніх сімей. Адже саме це стало стартом проєкту, місцем для створення центру реабілітації.

Щиро вдячні бердичівські волонтери таким благодійникам, як Юрій Мітніцький, Сергій Орлюк, Габриел Мкртчян, Петро Залізний, колегам-волонтерам Іванові Юрченку, Олексію Пустовойту, Юрію Буцуляку. Неоціненною є допомога друзів і партнерів з Німеччини Людмили Лауф та Юргена Мартіна, які передали нові ліжка та готують необхідне обладнання для центра. А донори з Франції готові поставити медичне обладнання для центра відповідно до списку, складеного медичними фахівцями.

Понад 1 мільйон гривень – ціна пожежної сигналізації, яку надає вінницька компанія, що підтримує захисників із перших днів війни.

– ТОВ «Тірас-12» із Вінниці має більш ніж 25-річний досвід роботи у галузі безпеки й на сьогодні є провідним українським виробником систем протипожежного та охоронного призначення, – продовжує волонтерка. – Завдяки цій компанії соціально-психологічний центр для наших захисників матиме найсучаснішу протипожежну систему. Керівники «Тірас-12» – це суперпатріоти! Таких людей – одиниці, повірте: я зверталася й продовжую звертатися за допомогою в найрізноманітніші компанії, досвід значний, тож маю, з чим порівнювати…

А от, до прикладу, ТОВ Cersanit уже надало допомогу на суму понад 200 тисяч гривень. Це – плитка для підлоги й стін по 200 квадратних метрів, а ще 10 умивальників та 10 компактних унітазів. І це – тільки перша частина допомоги, про яку досягнуто домовленості.

ТОВ «Крайзель – Будівельні матеріали» надають центру допомогу у вигляді клею для плитки та сухої штукатурки на суму 20 тисяч гривень.

Досягнуто домовленості й отримано принципову згоду про допомогу з однією відомою харківською компанією.

ТОВ «Бересток-М» волонтери вдячні за пільгові ціни на гранітні вироби.

Додаткову знижку на будівельні інструменти запропонувала компанія Dnipro-M. Зі свого боку бердичівські волонтери сподіваються на подальшу співпрацю й те, що у недалекому майбутньому «дніпряни» стануть офіційним технічним спонсором проєкту.

Також додаткову знижку на пластикові вікна та двері надали ФОП «Камінська Людмила» і компанія «Епсілон» з міста Рівне.

Взагалі, дякуючи усім благодійникам, волонтери кажуть, що розраховують на подальшу співпрацю з ними. Адже попереду – ще багато роботи. Так, лише на часі, у найближчі тижні, для початку монтажних робіт необхідно 500 кг цементу, 500 кг клею для плитки, 500 кг стартової шпаклівки, 300 кг фінішної шпаклівки, 60 кг фарби для внутрішніх робіт та 50 квадратних метрів ламінату. Це – аби зробити капітальний ремонт у двох секціях майбутнього центру.

– Взагалі, ми розбили проєкт на три умовні етапи, – долучається до розмови чоловік волонтерки, технічний директор проєкту. – Перший – це презентувати суспільству, як захисникам, які стануть нашим відпочивальниками, так і державі, першу ластівку – дві секції з 8 кімнат. Це – капітальний ремонт, під час якого замінюється буквально все: каналізація, опалення, сантехніка, вікна та двері, а стіни здираються до цегли й робляться з нуля. Під час другого етапу ми плануємо таким самим чином зробити капітальний ремонт всього поверху. Це дасть можливість запустити центр на половину його потужності – тобто відкрити двері для 52 відпочивальників. Ну, і третій етап – це весь комплекс, два поверхи для відпочивальників і перший – медичний. Усе залежить, звісно, від фінансування. При цьому, від держави ми нічого не вимагаємо: все робиться за кошти меценатів.

За словами волонтерів, уже зроблено половину роботи першого етапу. Працюють кілька найкращих майстрів міста. До кінця серпня волонтери сподіваються завершити перший етап проєкту, а для цього звертаються до всіх небайдужих із закликом про допомогу. На сьогодні загальна сума потреб складає 400 000 гривень – погодьтеся, не так вже й багато, у порівнянні з уже освоєними коштами! Втім, волонтери щиро зізнаються: вони раді будь-якій допомозі на благо захисників.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер групи запобігання та профілактики

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 23000 до 73000 грн

Болград, Одеська область

Водій-кранівник

від 21000 до 51000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Водій-електрик звукометричного комплексу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Фотограф, Відео монтаж, Прес-служба, Медіа

від 20000 до 120000 грн

Суми

129 окрема бригада ТрО

Начальник циклової комісії (621 ОНБ)

від 28000 до 28000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ