ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Малі кумулятивні заряди сприяють безпечному розмінуванню й утилізації боєприпасів

Інфографіка Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 2 хв. 21 Серпня 2020, 14:09

Одним із напрямків діяльності ТОВ «ІнтерПроІнвест» є створення і серійне виготовлення різноманітних інженерних засобів, наприклад, кумулятивних зарядів різних конфігурацій та калібрів. Ці вироби призначені для безпечного розмінування (утилізації) боєприпасів, які неможливо вилучити, через що доводиться їх знешкоджувати на місці виявлення. Це відбувається шляхом підриву спрямованої дії, що призводить до руйнації (часткової або повної) корпусів боєприпасів. Відповідно, такий процес убезпечує подальшу роботу з залишковою вибуховою речовиною у снарядах. Досить важливо, що при використанні малих кумулятивних зарядів (МКЗ) відсутні негативні наслідки від штатного вибуху боєприпасів. Зокрема: руйнація об’єктів, забруднення навколишньої території осколками, зміна рельєфу місцевості. Також з’являється змога використовувати залишки боєприпасів і вибухових речовин у господарчих цілях – збір та перероблення металів, хімічних матеріалів.

Як розповів АрміяInform головний конструктор цієї компанії Сергій Луговський, торік відбулися успішні випробування лінійки малих кумулятивних зарядів – МКЗ-1, МКЗ-2, МКЗ-3. Зокрема з’ясувалося, що заряди типу МКЗ можна використати для руйнування (пробиття) металевих перешкод, ураження легкоброньованої техніки, робіт із розмінування, використовувати у проведенні спецоперацій. Заряди типу МКЗ-1 рекомендується використовувати для ліквідації боєприпасів з неповною детонацією або для ініціювання заряду вибухової речовини боєприпасу. Також заряди типу МКЗ-2 слід застосовувати лише для ініціювання заряду вибухової речовини боєприпасу. Зрештою, заряди типу МКЗ-3 стануть у пригоді в знищенні боєприпасів із неповною детонацією або для ініціювання заряду вибухової речовини боєприпасу на відстані до 500 мм. До речі, вибухова речовина, що в них застосовується, також виготовляє ця компанія.

Отже, на практиці підтверджено належний рівень ефективності застосування цих зарядів для часткового чи повного знешкодження боєприпасів. Зокрема мінометних мін калібрів 60, 82, 120 мм; осколково-фугасних снарядів калібрів 100, 122, 125, 152 мм; ракет класу «земля – повітря»; бойових частин ракет класу «повітря – земля»; інженерних боєприпасів (протипіхотні або протитанкові міни).

Малі кумулятивні заряди мають циліндричну форму. Залежно від типу, маса спорядженого виробу може сягати від 142 до 162 грамів (+/– 10 г), маса заряду – від 55 до 66 грамів (+/– 3 г), діаметр – 32 міліметри (+/– 5 мм), висота – від 85 до 95 міліметрів (+/– 5 мм). Температурний діапазон застосування становить від –40 до +50 градусів за Цельсієм. Переносяться у ящику відповідних розмірів, у якому максимально вміщується 90 таких боєприпасів.

Виходячи з умов застосування, малі кумулятивні заряди також доцільно використовувати і під час процедури утилізації боєприпасів для дефрагментації їхніх корпусів (без детонації вибухової речовини).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Топдипломат ЄС обговорив з главою МЗС Британії надання Україні засобів для самозахисту

Топдипломат ЄС обговорив з главою МЗС Британії надання Україні засобів для самозахисту

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що треба активізувати зусилля, аби Україна отримала більше допомоги для свого захисту.

Операція ЗСУ на аеродромі Джанкоя: знищено системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО

Операція ЗСУ на аеродромі Джанкоя: знищено системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО

Внаслідок успішної операції Збройних Сил України на військовому аеродромі міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму знищено або критично пошкоджено низку систем озброєння ворога.

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

Вранці 18 квітня ворог завдав авіаудару по селищу Очеретине Донецької області.

Затримали колаборанта, який возив рашистів на ротацію

Затримали колаборанта, який возив рашистів на ротацію

Зловмисником виявився 59-річний водій шкільного автобуса із селища Козача Лопань, який після захоплення громади запропонував загарбникам свою допомогу у війні проти України.

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

російські окупанти вдень 18 квітня атакували Дніпропетровщину.

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Помічник гранатометника

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Командир міномета, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Старший бойовий медик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кінолог

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін