ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Україні цього року абітурієнти можуть обрати нові військові професії

Важливо Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Серпня 2020, 11:44

В Україні триває вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Чимало юнаків і дівчат сьогодні обирають саме військову освіту. Щодо переваг навчання у військовому виші та перспектив подальшої кар’єри кореспондент АрміяInform розпитав у начальника Військової академії (м. Одеса), кандидата юридичних наук генерал-майора Олега Гуляка.

Зелене світло для дівчат — на всі фахи, але більшість обирає логістичний напрямок

– Пане генерале, щороку кількість претендентів на вступ до Військової академії (м. Одеса) невпинно зростає. В чому, на вашу думку, причина такої популярності закладу серед молоді?

-Ми зацікавлені й уважно стежимо за інтересом молоді до нашої академії. Справді, впродовж останніх років популярність закладу серед абітурієнтів постійно зростає. Причин тут кілька. Передусім — це потужна інформаційна робота щодо діяльності та умов навчання у виші, яка триває весь рік. Тут намагаємось охопити всі категорії можливих кандидатів на вступ — військовослужбовців, вихованців військових ліцеїв і ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою, цивільну молодь. Залучаємо як традиційні засоби доведення інформації — особисті зустрічі, листівки, брошури, так і новітні методи комунікацій через Інтернет, зокрема соцмережі, які стали невіддільною частиною життя молодого покоління.

Також наші офіцери на період вступної кампанії проводять опитування абітурієнтів щодо їхньої мети та мотивів здобути військову освіту, того, як саме вони отримали інформацію про Військову академію й чому обрали саме цей навчальний заклад. Отже, ми бачимо картинку, де в нас є прогрес, де недопрацювали, що й враховуємо для планування роботи на наступний рік.

Слід зазначити, що останнім часом зацікавленість молоді в здобутті саме військової освіти спостерігається в усіх вишах, які готують фахівців для оборонного сектору держави.

– Сьогоднішні абітурієнти хто вони? Що можна сказати про тих юнаків і дівчат, які вирішили здобути військову освіту?

-Першими близько місяця тому до нас прибули військовослужбовці. Це люди, обізнані про умови служби, чимало з них має реальний бойовий досвід. Їхня кількість — до 30 %. Вони проходили додаткову підготовку за теоретичними предметами й нині складають іспити разом з усіма.

Близько 40 % абітурієнтів — ліцеїсти. Зауважу: з 24 ліцеїв, які є в Україні, до нас прибули представники 22 навчальних закладів. Решта — цивільні, цьогорічні випускники шкіл. Серед кандидатів на вступ представлена вся географія України — від Луганщини до Закарпаття, від південних регіонів і до Чернігівщини.

Серед кандидатів на вступ — чимало дівчат. Нині вони можуть обирати будь-які спеціальності, за якими академія готує офіцерів. Проте більшість з них усе ж обирають логістичний напрямок — тил та озброєння. Зазначу, що кожен десятий абітурієнт — це жінка. При цьому якість їхніх знань досить висока. Вони старанні, відповідальні, серед наших випускників, які отримали дипломи з відзнаками, значну кількість становлять саме жінки.

Також слід враховувати, що серед абітурієнтів найпопулярнішими є бойові спеціальності — офіцери підрозділів Десантно-штурмових військ, Морської піхоти, Військової розвідки, Сил спеціальних операцій.

Але й вимоги до кандидатів тут набагато вищі. Зазначу, що за роки навчання не кожен курсант зумів пройти підготовку саме за цими спеціальностями. Тобто, відповідно до вимог, які ставить замовник, роки навчання в академії — не просто підготовка, а і своєрідний відбір найкращих для елітних родів військ ЗС України.

Новий напрямок вишколу організація розвідувально-інформаційної діяльності у військових частинах

– З цього навчального року у Військовій академії починається вишкіл курсантів за двома новими спеціальностями. З чим пов’язані ці новації й чи готовий професорсько-викладацький склад і навчально-матеріальна база до викладання цих дисциплін?

-Запровадження нових спеціальностей — вимога сьогодення, реальна потреба військ. Організація розвідувально-інформаційної діяльності у військових частинах — це значний обсяг розвідувальної роботи, який давно потребував підготовки відповідних фахівців-аналітиків інформаційного простору. Курсова підготовка не давала військовим потрібного рівня знань та навиків, тож на рівні вищого керівництва ухвалено рішення розпочати повноцінне навчання офіцерів за цим напрямком.

Його впровадження почалося з підготовки викладачів. Оскільки в ЗСУ таких фахівців мало, ми звернулися за допомогою до інших закладів, як цивільних, так і спеціалізованих з інших силових відомств з досвідом викладання інформаційно-аналітичної роботи.

Упродовж двох років наші викладачі досліджували методику, проблематику й основні аспекти підготовки фахівців розвідувально-інформаційної діяльності. У розробленні курсу взяли участь і Головне управління розвідки, МВС, а також закордонні фахівці. Зокрема й з Канадської місії UNIFIER, які показали, як ця робота проходить у країнах НАТО. Їхні інструктори поділилися досвідом і допомогли в розробленні навчальних планів і забезпеченні методичними матеріалами.

Щодо «Транспортної логістики» зазначу: ми готуємо фахівців досить широкого спектру логістичного забезпечення, проте саме з цього напрямку спеціалістів гостро бракує у військах. Завдяки поєднанню можливостей наших кафедр логістичного забезпечення і автомобільного транспорту ми зуміли розпочати навчання офіцерів за дефіцитною для війська спеціальністю. Тут значну допомогу також надали закордонні партнери — Польська логістична академія, місія UNIFIER й інші структури НАТО.

Нині повністю готові до навчання офіцерів за новими напрямками підготовки від абітурієнта до випускника.

– В Україні військова освіта постійно вдосконалюється і змінюється відповідно до вимог часу та викликів у сфері державної безпеки. Які зміни в навчальному процесі та його забезпеченні, розвитку інфраструктури Військової академії (м. Одеса) слід очікувати цього навчального року?

-У нас розпочинаються уже другі Курси лідерства, коли люди з вищою освітою за рік підготовки отримують як військову спеціальність, так і офіцерські звання. І палітра фахів постійно розширюється відповідно до нагальних потреб ЗС України.

Цього року придбали обладнання для імітації бою за допомогою системи Laser tag для взводу, завершуємо облаштування класу імітації віртуального бойового середовища. Налаштовуємо спільно з розробниками програмного забезпечення зали під наші вимоги.

Загалом процес удосконалення навчального процесу за кожним напрямком підготовки є безперервним. Працюємо в тісній взаємодії з нашими замовниками, керівництвом Збройних Сил і Міноборони. Отримуємо нові зброю та зразки техніки, апаратів і приладів за всіма спеціальностями, які готуємо. Все зосереджено на тому, щоб якісно підготувати потрібних військових фахівців.

«Наші випускники — це не артилерійський снаряд, коли випустив і забув»

– Про ефективність підготовки в будь-якому виші свідчать результати подальшої діяльності його випускників. Які відгуки надходять з військ про вихованців Військової академії?

-Найкращий відгук про наших випускників — їхня подальша служба. Всьому колективу надзвичайно приємно, коли лише через рік-два наші вихованці повертаються до Alma mater для проходження курсів підвищення кваліфікації на вищі посади. Частина з них приїжджає з достроковим отриманням звання, хтось — з бойовими нагородами. Це, я вважаю, є найкращим свідченням проходження ними служби, до якої ми їх готували.

Водночас готуємо пропозиції, щоб не лише командири писали відгуки про наших випускників, а й, власне, молоді офіцери ділились досвідом початку військової кар’єри. Це допоможе зрозуміти, наскільки їм вдається використовувати знання й практичні навики, здобуті в академії. І що б вони хотіли побажати й удосконалити в підготовці своїх наступників.

Наші випускники — це не артилерійський снаряд, коли випустив і забув. Як мінімум рік викладачі й офіцери тримають тісний контакт з вихованцями, за яких відчувають відповідальність, допомагають їм відновити можливо забуті знання та вміння, намагаються врахувати їхній досвід для вдосконалення навчального процесу в академії.

Фото – пресслужба Військової академії (м. Одеса)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-слюсаp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 120000 грн

Одеса

Державна прикордонна служба України

Технік, військовослужбовець ЗСУ

від 20800 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Командир міномета

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Фельдшер

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України