ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Білорусь готується до мобілізації?

Blogger pool
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Серпня 2020, 14:28

На телеграм-каналі Kotsnews опубліковане фото нібито повістки у білоруський військкомат. Такими викликають на збірні пункти тамтешніх чоловіків. У коментарі до фото йдеться, що подібні виклики отримують мешканці Вітебської і Могильовської областей. У повістці йдеться про те, що 10 серпня 2020 року отримувачу (але місця для зазначення імені й прізвища, а також для адреси чи інших паспортних даних чомусь немає) необхідно з’явитись у місцевий військовий комісаріат. Із собою отримувач повинен мати військовий квиток, паспорт, цю повістку і водійське посвідчення (якщо є).

Телеграм-канал Kotsnews посилається на канал… відомого російського пропагандиста Соловйова, а той зі свого боку на інший, не менш відомий «зливний бачок фейків», який російська пропаганда використовує в інформаційній війні проти України, телеграм-канал проєкту WarGonzo. Цей канал повідомляє, що нібито спілкувався з громадянином Білорусі, який отримав подібну повістку, але цей чоловік вже 11 років, як відслужив строкову в білоруській армії.

Соловйов повідомляє, що: «повестки от военкоматов получают, в частности, жители приграничной с Россией Витебской области. Военкоматы оповещают об этом мужчин в возрасте до 35 лет, ранее проходивших службу в рядах ВС РБ, рассылая повестки и обзванивая отдельных граждан лично. Призывников планируют отправить на 25-дневные сборы предположительно в те части, где они ранее проходили службу».

А далі, посилаючись на WarGonzo, пропагандист робить власні «висновки», що: «от источников в белорусских силовых структурах, Развернута ли мобилизация исключительно в приграничных с РФ регионах РБ или по всей республики – пока что остаётся под вопросом».

Цими «висновками» досить легко починає «розхитуватись» ситуація не лише в самій Білорусі. Український Фейсбук, зокрема в групі, яка позиціонує себе «національно-патріотичною», один з користувачів під заголовком: «В Білорусі можливо оголошена мобілізація», публікує повідомлення Соловйова. Це повідомлення починають перепощувати кілька десятків учасників групи, абсолютно не цікавлячись, звідки походження цієї новини.

То чи справді Білорусь планує провести мобілізацію і викликає на збори резервістів? Інсайд з-поміж білоруських військових журналістів повідомив, що цей факт – неправда, мобілізації вони не проводитимуть, хоча збори з так званими партизанами – резервістами влітку проводять в Білорусі регулярно.

Просто цього року через захворювання на коронавірус (хоча Білорусь і не вводила карантинних заходів, але великі скупчення людей намагались не створювати, тим більше в закритій спільноті, якою є армія), а ще для того, щоб громадяни змогли вдома проголосувати на президентських виборах 9 серпня, подібні збори з «партизанами» в деяких частинах вирішили провести з середини серпня.

Щодо запитання, чи може бути пов’язана така «мобілізація» з вірогідним силовим протистоянням з Росією, інсайд відповів, що серед білоруського населення (та й в армії) чимало людей підтримують РФ. У злагоджених армійських колективах більш-менш обстановку контролює командування, а якщо прийдуть мобілізовані, то цілком вірогідно, що виникнуть ситуації, як і колись в українській армії, коли щойно мобілізовані цілими підрозділами здавалися б у полон… У Білорусі про такі випадки свого часу чимало розповідали російські й місцеві пропагандистські ЗМІ.

Крім того, за словами інсайда, сам вигляд цієї повістки досить сумнівний (про це йшлось вище), тому швидше за все – вона – фейк.

Ця історія показує, що російська «машина інформаційної війни» обрала собі ще один напрямок, в якому працюватиме. Ось і в Білорусі до «їхтамнєтів» вже долучились інформаційні вкиди за класикою гібридної війни.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

Світлана командує одним з підрозділів 22-ї окремої механізованої бригади. Кореспонденту АрміяInform вона розповіла про свій військовий шлях від солдата до офіцера, а також про те, що нині воюють її чоловік і син.

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Поштовхом до створення нової моделі нагородної системи українського війська стало впровадження військової форми одягу нового зразка, розробники якої орієнтувалися на досягнення попередніх форм української державності.

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій | Військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Стрілець-помічник гранатометника

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Авіаційний технік літаків та вертольотів

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Номер обслуги

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ