ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Щоб зібрати кошти на лікування дітей Донбасу, Борис Кутовий написав книгу

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 9 Липня 2020, 13:56

У пресцентрі Національної спілки журналістів України презентували дилогію концептуально взаємопов’язаних між собою книг «Листи здалеку» та «Повість про срібну флейту». Їхній автор − офіцер Командування Об’єднаних сил Збройних Сил України, капітан Борис Кутовий.

Книжки написані в формі тематично пов’язаних між собою листів-оповідань, що надіслані батьком-солдатом із війни своєму підростаючому синові. Реальне місце їх написання та філософський підтекст приховано за низкою історичних алегорій та містичних образів. В оповіданнях йдеться про незвичайні події, пригоди та зустрічі, що трапляються у численних подорожах літературного героя.

Книга адресована широкій читацькій аудиторії − буде цікава і дорослим, і дітям.

У 2014 році Борис Кутовий пішов на фронт добровольцем у складі підрозділу Сил спеціальних операцій.

− Усе починалося з маленької веселої історії, яка була набрана та відправлена СМС-кою моєму синові про веселих добрих мишенят. Моє серце прагнуло до спілкування, прагнуло підтримки близьких у тих важких умовах. Те, що я писав, – було добрим та захопливим, несло частку мого серця. Чесно кажучи, я не знав, чи зможу повернутися додому до своїх близьких та рідних, тому в кожному листі намагався лишити частку себе, − розповідає Борис Кутовий.

З цього листування у чоловіка виникла ідея зібрати все написане до однієї книги, що зібрала багато пов’язаних між собою історій про пригоди та подорожі.

Ділячись спогадами про події на сході країни, Борис Кутовий зупинився на темі дітей, які нині проживають в прифронтових районах.

  • Для мене було откровенням, що там, в містах, які знаходяться під обстрілами, залишилися десятки тисяч мирних мешканців, залишились тисячі дітей, тисячі жінок, літніх людей. І якщо ми, військові, свідомо йшли на ризик, свідомо ризикували своїм життям заради захисту рідної землі, то ці люди не знали, як себе поводити в жорстких умовах війни. Дуже багато було трагічних ситуацій і насамперед діти привернули мою увагу, − наголосив військовослужбовець.

Це сприяло тому, що взимку 2016 року офіцер залишив службу в Силах спеціальних операцій та перевівся до підрозділу Цивільно-військового співробітництва.

− На новій посаді мені вдалося об’єднати людей, знайти можливості й ресурси. Ми почали знаходити дітей в населених пунктах на лінії зіткнення, що потребують термінової висококваліфікованої медичної допомоги. Возили їх до лікарень Дніпропетровської та Запорізької областей. Таким чином нам вдалося врятувати життя понад 190 дітям із Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки тощо. На сьогодні ситуація дещо стабілізувалася, проте ми продовжуємо цю роботу, − зазначив Борис Кутовий.

Нині капітан Кутовий є координатором відомих культурних та гуманітарних проєктів із допомоги мирним мешканцям та дітям Донбасу «Допомога йде», «Допомога Схід», «Артперемір’я», «Подаруй дитині Донбасу книжку українською мовою».

− Починали з проєкту «Допомога йде», що поступово перетворився на більш складний і масштабний задум, – стратегічну ініціативу «Допомога Схід» із допомоги медичним закладам і мирним мешканцям міст та містечок поблизу лінії зіткнення. Засновником цього проєкту є командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, який  тоді очолював операцію Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. Згодом цей великий гуманітарний проєкт підтримав Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак. Також велику допомогу надавали видання «Голос України» та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України», − згадує Борис Кутовий.

Як зазначали під час презентації, велику увагу військові приділяли й продовжують приділяти допомозі мирним жителям прифронтових районів.

− Ведення військової операції передбачає не лише зброю, а й боротьбу за душі й серця людей, особливо мирних мешканців в районі проведення ООС, − наголосив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України Сергій Наєв, додавши, що завдяки гуманітарним проєктам рівень довіри місцевого населення до військових ЗСУ відчутно зріс.

Відповідаючи на запитання корреспондента АрміяInform щодо мети реалізації виданих книжок, Борис Кутовий підкреслив, що це є некомерційний проєкт і всі кошти, отримані від продажу, підуть на фінансування лікування дітей із прифронтових районів Донецької та Луганської областей.

− На сході України нині залишається досить серйозна ситуація з хворими дітьми. Дуже багато дітей зі соціально незахищених сімей потребує допомоги, для них є великою проблемою доїхати до обласної лікарні та почати лікуватись. Це коштує досить великих грошей. Нині формується група дітей із Мар’їнки, Красногорівки, Світлодарська, Миронівського — це близько 30 діток, яких ми мріємо пролікувати в соляній шахті міста Соледара. Усі до копійки гроші, які будуть отримані від реалізації книжок, підуть на цей проєкт, на лікування дітей, − розповів Борис Кутовий, додавши, що вже є попередні домовленості з санаторієм, який готовий прийняти цих діток.

Аби задум був втілений, і видання могло побачити світ, друзі та знайомі Бориса Кутового допомогли зібрати необхідну суму для друку книги. Наразі придбати дилогію «Листи здалеку» читачі зможуть через мережу книжкових інтернет-магазинів.

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

У окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 736 осіб, 3 танки, 8 ББМ та 524 БПЛА.

Дмитро Кулеба говорив з Ентоні Блінкеном про додаткові Patriot і схвалення Конгресом коштів для України

Дмитро Кулеба говорив з Ентоні Блінкеном про додаткові Patriot і схвалення Конгресом коштів для України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 086 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 266 воєнних злочинів росії.

Топдипломат ЄС обговорив з главою МЗС Британії надання Україні засобів для самозахисту

Топдипломат ЄС обговорив з главою МЗС Британії надання Україні засобів для самозахисту

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що треба активізувати зусилля, аби Україна отримала більше допомоги для свого захисту.

Операція ЗСУ на аеродромі Джанкоя: знищено системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО

Операція ЗСУ на аеродромі Джанкоя: знищено системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО

Внаслідок успішної операції Збройних Сил України на військовому аеродромі міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму знищено або критично пошкоджено низку систем озброєння ворога.

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

Вранці 18 квітня ворог завдав авіаудару по селищу Очеретине Донецької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Заряджаючий, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід в/ч А4806

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Бойовий медик взводу

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО