ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що потрібно робити юнакам, які претендують на отримання відстрочки

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 16 Липня 2020, 17:32

Враховуючи, що тема призову нині залишається надактуальною, кореспондент АрміяInform поспілкувався зі старшим офіцером відділу комплектування рядовим, сержантським складом та призову управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗС України підполковником Дмитром Вастьяновим.

Офіцер пояснив нещодавню ситуацію з нібито утриманням окремих громадян на обласному збірному пункті у м. Києві, в деталях розповів про процес отримання відстрочки юнаками, які збираються навчатись у вишах та поінформував, як нині відбувається весняний призов на строкову військову службу.

Як дотримуються карантинних заходів призовники?

— Позавчора у навчальному центрі у Старичах призовники вже склали присягу. На цю суботу сплановано складання присяги у навчальному центрі в Десні. Державне завдання у нас на весняний призов — 16 460 осіб. Станом на 15 липня призвано 9 465. Тобто вже на 58 відсотків завдання виконане, — розповів офіцер.

За його словами, у навчальних центрах після прибуття призовників організовано їхню двотижневу обсервацію.

— Новоприбулих селять в окремих казармах, харчування в них проходить в окрему зміну. Вони максимально віддалені від постійного особового складу й перемінного складу, що прибув з військових частин для проходження підготовки. Дотримується масковий режим, на входах до будівель є спеціально обладнані місця для дезінфекції, — зазначив Дмитро Вастьянов.

Як отримати відстрочку, якщо громадянин планує навчатись у виші?

— Ми зверталися до Міністерства освіти та науки, яке скерувало лист усім вищим навчальним закладам з проханням надавати довідки абітурієнтам, які планують вступити до вишів. Своїм листом МОН рекомендував навчальним закладам проводити попередню реєстрацію кандидатів і видавали довідки про те, що абітурієнт бажає вступити до вишу. Водночас заступник керівника Офісу Президента рекомендував головам призовних обласних і Київської міської комісій надавати особам, які бажають вступити до вищих навчальних закладів, відстрочку за частиною 15 статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». Наголошую: відстрочку надає тільки обласна або Київська міська комісії. Тому особи, які бажають отримати відстрочку, мають звернутись до районної комісії з відповідною заявою, надати довідку з вищого навчального закладу, щоб районна комісія клопотала перед обласною про надання відстрочки, — пояснив підполковник.

Окремо він розповів про громадян, які хочуть вступити до магістратури.

— Вони мають звернутися до свого навчального закладу. Наскільки мені відомо, у Міністерстві освіти розроблена процедура реєстрації кандидатів на вступ до магістратури. Вищий навчальний заклад надає відповідну довідку, яка засвідчує, що «особа дійсно є кандидатом і бажає вступити». З цим документом кандидат пише заяву на ім’я голови районної призовної комісії з клопотанням про надання відстрочки на строкову військову службу. Але наголошую: рішення комісія ухвалює колегіально. Склад районної комісії затверджує голова районної держадміністрації, обласної комісії — голова облдержадміністрації. Комісія складається з голови — заступника голови районної держадміністрації та членів комісії: військового комісара, представника відділу освіти, заступника керівника органу внутрішніх справ, секретаря, лікаря, який займається організацією роботи медкомісії, та фахівця з соціального захисту, який проводить професійний відбір, — підкреслив офіцер.

Чи законно утримували громадян на обласному збірному пункті?

— Щодо ситуації про нібито незаконне утримання громадян на обласному збірному пункті Києва. Передусім там особа може на законних підставах перебувати до трьох діб — це врегульовано Положенням про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою Кабміну № 352 від 21.03.2020. Наскільки я розумію, громадяни, про яких йде мова, написали заяви, які не були враховані. Але ми не можемо відповідати за рішення, які приймає комісія. Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», рішення про призов громадян ухвалює призовна комісія. Якщо вона вирішила, що ці хлопці підлягають призову, то вони можуть звернутись до вищої комісії — обласної — і оскаржити. Або за встановленим порядком звернутись до суду. Я рекомендую всім, хто вважає, що стосовно них діють незаконно, звертатися до суду, — порадив Дмитро Вастьянов.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росіяни обстріляли Нікопольщину з артилерії та дронами

росіяни обстріляли Нікопольщину з артилерії та дронами

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по Нікопольщині Дніпропетровської області дронами-камікадзе і артилерією.

У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

Затримаго завідувачку відділення Львівської багатопрофільної лікарні, яка за 7 тисяч доларів обіцяла встановити групи інвалідності для військовозобов’язаного.

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

На тимчасово окупованих територіях України військові армії рф примушують місцеве населення працювати на їхнє військо.

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по приватному сектору Одеси. Поранення отримали 2 особи, постраждала й трирічна дитина.

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

радіотелефоніст 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Оператор БПЛА (окремий батальйон сил ТрО)

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень Дніпро

Офіцер, лікар медичного пункту

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Начальник зарядно-акумуляторної станції

від 22000 до 22000 грн

Житомир

Військова частина А1724