ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українець із псевдонімом Мігель Роля: незалежність країн Південної Америки, Панамський канал та звідки у Венесуелі готель «Україна»

Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 19 Липня 2020, 9:56

Сьомий рік війни проти російсько-окупаційних військ показав, що українська нація є сильною та готовою до боротьби. Це довели не лише військові, а й звичайні люди, які з 2014 року підтримують фронт. Сила духу, жага до боротьби проявлялися в українців століттями. І хоч би хто що казав, а українці завжди були войовничими та брали участь у багатьох значних війнах і конфліктах кількох останніх століть. Російська імперія, потім Радянський Союз намагалися втовкмачити в голови українців наратив про націю мирних хліборобів, які не можуть обійтися без «старшого брата». Але історії про наших земляків різних часів доводять, що ця мантра не відповідає дійсності.

Мова піде якраз про одного з таких українців, який, маючи багатство та високий статус, вирушив у далекі краї для боротьби за незалежність.

У Латинській Америці його знають під псевдонімом Мігель Роля. Він же – волинський шляхтич герба Роля Михайло Скибицький, народився у 1793 році в селі Корчівка на Волині й певний час мешкав у батьківському маєтку Веселий Кут на Київщині. Згодом успішно здобув інженерну освіту та зробив непогану кар’єру як військовий інженер у Санкт-Петербурзі. Отримав у спадок помістя Веселий Кут, тож мав достатньо ресурсів, щоб жити безбідно до кінця своїх днів.

Утім, жага до пригод узяла гору. У 20-х роках ХІХ століття через Європу він дістався до Південної Америки, де вступив до армії Сімона Болівара (лідер боротьби за незалежність іспанських колоній), одержавши звання поручика.

9 грудня 1824-го Михайло Скибицький на плато Аякучо в Перу взяв участь у вирішальній битві за незалежність проти іспанських колонізаторів. У самій же битві українець виявив кмітливість, мужність і рішучість. Вояки під його керівництвом у критичний момент зробили перелом у ході битви. Повстанці перемогли, командувач роялістів віцекороль Хосе де ла Серна змушений був підписати акт про остаточну капітуляцію, визнавши незалежність Перу. І це був поворотний момент в історії всієї Латинської Америки. Симон Болівар став президентом не лише Колумбії, а й Перу та Болівії. За мужність і героїзм Михайло Скибицький отримав найвищу військову відзнаку – орден «Бусто де Лібертадор» – «Бюст Визволителя».

Уже за три роки він здобув звання інженера-полковника Великої Колумбії й посаду керівника сектору артилерійської та інженерної справи Управління військово-морського флоту Колумбійської Республіки.

У його обов’язки входило формування інженерних підрозділів і будівництво фортифікаційних споруд. Саме інженерний фах став у пригоді не лише в розбудові армії новоствореної держави, а й для цивільного будівництва. Першим у світі Скибицький розробив проєкт та інженерні розрахунки майбутнього Панамського каналу. Лише через пів століття його ідею почали втілювати у життя та в 1914-му завершили будівництво.

Після смерті Симона Болівара у 1830 році Мігель Роля став ад’ютантом і біографом першого президента Венесуели Хосе Антоніо Паеса. У венесуельському порту Маракайбо він збудував віллу й дав їй назву «Україна».

1831 року поїхав до Парижу, щоб надрукувати мемуари Паеса, але йому це не вдалося зробити. Втім, у Франції Скибицький провів кілька років, виконуючи інші доручення президента Венесуели. Бажаючи взнати щось про сім’ю, він домовився про зустріч із сестрою. 1835 року прибув до Львова, але там його заарештувала австрійська поліція та передала до рук російської влади. Після допитів його відправили на заслання до В’ятки за участь у революції в Південній Америці. Російські монархи вкрай боялися повалення свого режиму та нищили революціонерів.

На місці заслання Скибицький перебував десять років, тяжко занедужав і йому дозволили відбувати покарання у власному маєтку. Він повернувся в рідний Веселий Кут під нагляд поліції. Проте волелюбність спонукала українця до авантюри – роздобувши фальшивий паспорт, він утік. Але на Поділлі його знов заарештували й кинули до в’язниці, де він і помер.

Оскільки нащадків у Венесуелі полковник не залишив, згодом вілла «Україна» стала готелем, зберігши свою назву. До речі, цей готель існує й до нині.

Майже через 170 років після смерті Скибицького 2016 року в Перу в м. Аякучо відкрили пам’ятник полковнику Мігелю Роля з гаслом «Дружба, віра й гідність».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення далекого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

військовослужбовець (зроби свій вибір сам)

від 20100 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Санітарний інструктор

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Водій-електрик, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Кухар

від 20000 до 25000 грн

Львів

Військова частина А0583 (ВСП)