ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як спецпідрозділи рятували пілота

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Липня 2020, 17:02

Повітряні Сили вдосконалюють процес і сценарії пошуково-рятувальних операцій льотчиків, які катапультувалися. Один із таких тренінгів відбувся в межах льотно-тактичного навчання на Київщині.

«Кейси» на будь-який випадок

Нагадаємо, це навчання відбувалося з авіаційною ескадрильєю 40-ї бригади тактичної авіації на аеродромі базування, де окремим питанням розглядались дії пошуково-рятувальних груп після імітованого збиття літака й катапультування льотчика.

Як розповів АрміяInform начальник пошуково-рятувальної парашутно-десантної служби Командування Повітряних Сил полковник Руслан Король, до операції порятунку пілота залучали пошуково-рятувальний загін Повітряних Сил, спецпідрозділ СБУ «Альфа», фахівців Сил спецоперацій і спецпризначенців Військової служби правопорядку. Головна мета – відпрацювання комунікативних моментів та взаємодії між спецпідрозділами. Для пошуку та евакуації використовували два вертольоти Мі-8 та два бронеавтомобілі.

Ми не можемо докладно описувати весь процес пошуково-рятувальної операції. Протоколи дій груп спецпризначенців у таких випадках знає вкрай обмежене коло людей. І це логічно. Можемо лише запевнити, що Повітряні Сили розробили «кейси» на будь-який випадок. Особовий склад пошуково-рятувального загону (ПРЗ) регулярно тренується, а командування постійно вдосконалює нинішні сценарії.

Варто підкреслити, що в довоєнний період дії українських та російських рятувальників були практично ідентичними. Причина – радянський спадок. Однак від початку агресії і перших втрат в українській авіації постала гостра потреба швидких кардинальних змін.

Що сталося після того, як ворог підбив наш винищувач

До процесу перетворення й підвищення ефективності ПРЗ активно долучилися партнери з Північноатлантичного альянсу. Матеріально-технічна допомога, обмін досвідом, спільні навчання, робота іноземних інструкторів в Україні, навчання наших спеців за кордоном… За кілька років український рятувальний загін перетворився на підрозділ цілком натовського рівня… Але давайте повернемося до нашого льотно-тактичного навчання.

За сценарієм, під час повітряного бою над контрольованою противником територією ворог підбив наш винищувач. Льотчик вимушено катапультувався з некерованої машини. Після успішного приземлення він згорнув парашут і рушив до найближчої лісосмуги. Там замаскувався, вийшов на зв’язок, повідомив про час і координати місця події.

За ним одразу вирушили пошуково-рятувальні групи. Першими прибули спецпризначенці «Альфи». Вони парашутним способом висадилися неподалік зазначеного місця, провели розвідку місцевості, знайшли пілота. У схожих випадках діяти слід миттєво і якомога непомітніше. Зі стовідсотковою впевненістю можна вважати, що на пошуки збитого пілота ворог теж направив пошуковиків. Адже захопити чужого льотчика – неабиякий успіх для будь-якої з воюючих сторін.

Водночас з «альфівцями» у районі приземлення діяли ще дві наші групи – ПРЗ Повітряних Сил, які теж спустилися на парашутах, і бронегрупа зі спецпризначенцями ВСП. Їхнє завдання – вогневе прикриття евакуації, якщо виникне потреба. А поки що… Специ СБУ вивели льотчика в розвіданий район із придатною для приземлення вертольота галявиною і стали чекати на евакуацію…

Групи прикриття вступили в бій з ворожим підрозділом

Постріли зі стрілецької зброї пролунали із сусідньої зеленки водночас зі звуками лопотіння в повітрі. Вертоліт наближався до імпровізованого майданчика, позначеного навхрест складеним гіллям. Групи прикриття вступили в бій з ворожим підрозділом. Шквальним вогнем змусили ворога відмовитися від своїх задумів і відступити. А підрозділ евакуації разом із пілотом стрімко здолав кількасот метрів від лісосмуги до майданчика. Швидке завантаження на борт – і вертоліт розчинився у хмарах. За ним, посідавши на броню, рушила група прикриття, звернула в лісок і остаточно сховалася за деревами.

Кілька хвилин дійства – і ніби нічого й не було. Врятований льотчик із спецпризначенцями радісно летить додому. Бронегрупа мчить лісовою дорогою до своїх. На галявині зосталось лиш навхрест гілля, листя якого почало сохнути під палючим сонцем.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Всього протягом доби нараховано 12 обстрілів (69 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Бійці підрозділу активних дій ГУР Міноборони на фронті виявили та завдали удару по російському зенітно-ракетному комплексу «стрєла 10».

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Звечора та вночі російські війська тероризували Нікопольський район: його піддали артобстрілу й пʼяти атакам FPV-дронами.

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Діловод, військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Кривий Ріг

235 окремий батальйон Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби, оператор БПЛА

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

C/C++ Embedded developer (STM32)

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

навідник ЗУ-23-2, стрілець-зенітник

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область