ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Отримання статусу ЕОР як шанс посилити протидію агресивній політиці РФ

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Липня 2020, 16:41

Як повідомляла АрміяInform, минулого місяця Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО.

Україна стала шостою країною, яка отримала статус партнера Альянсу з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner — EOP), після Австралії, Грузії, Йорданії, Швеції та Фінляндії.

Умови протидії гібридній війні, розв’язаній Росією, вимагають від України максимально ефективно використовувати всі механізми й інструменти розширення співпраці з НАТО, одним з ключових елементів яких є ЕОР, для посилення власних спроможностей.

Як повідомили в Генеральному штабі ЗС України, рішення щодо надання нашій державі статусу партнера з розширеними можливостями стало крапкою у тривалій та кропіткій роботі наших військових і дипломатів, розпочатій у 2016 році. Саме тоді Президент України направив лист Генсеку Альянсу з проханням розглянути можливість надання нашій країні вищезазначеного статусу.

Це рішення — визнання тривалого внеску України в зусилля Альянсу, спрямовані на підтримання міжнародного миру та безпеки. Це свідчення й того, що політичне та військове керівництво Організації та її держав-членів бачить нашу державу як стратегічного та прогнозованого партнера, що прагне стати повноправним членом найпотужнішої у світі системи колективної безпеки.

ЕОР дає партнеру можливість, між іншим, посилити так звану секторальну (оперативну) сумісність з Альянсом (на рівні систем логістики, зв’язку, управління військами, конкретних видів (родів) військ тощо) на відміну від інших відповідних ініціатив з партнерами, які орієнтовані тільки на ситуаційну (тактичну) сумісність (на рівні підрозділів, що беруть участь у тій чи іншій операції Альянсу).

Статус партнера НАТО з розширеними можливостями надає країні низку переваг, основними з яких є:

  • поглиблення співробітництва й підвищення рівня на воєнно-політичних консультаціях, залучення до участі в обговоренні концептуальних питань глобальної та регіональної безпеки;
  • розширення заходів підготовки персоналу й підрозділів та участі у навчаннях за тематикою статті 5 Північноатлантичного договору Сил реагування НАТО (далі — СРН), яка є недоступною для інших держав-партнерів;
  • допуск до навчань з кібербезпеки та розширення можливостей щодо участі в навчально-тренувальних заходах за цією тематикою;
  • попереднє визнання держави-партнера потенційним операційним учасником майбутніх операцій Альянсу з метою отримання доступу до механізму кризових консультацій, оперативного планування обміну інформацією та оцінювання можливостей на якомога ранніх стадіях і можливість мати представництво у штабах НАТО, операційних штабах на посадах, які закриті для інших держав-партнерів;
  • набуття тривимірної (оперативної, технічної, адміністративної) сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО, зміцнення рівня військової взаємодії, преференції в наданні фінансової та іншої допомоги з боку Альянсу;
  • посилення оборонних спроможностей через підготовку та збільшення участі в операціях Альянсу й чергуваннях у складі СРН.

Цей перелік неповний — додаткові можливості НАТО може запропонувати кожній державі-учасниці ЕОР залежно від ситуації.

Пріоритетними напрямками для України у рамках ЕОР є:

  • збереження нинішніх форматів воєнно-політичних консультацій на стратегічному рівні;
  • надання підтримки Альянсу в рамках консультацій з кризового планування на їхніх ранніх стадіях;
  • інтенсивніше залучення особового складу й підрозділів Збройних Сил України до заходів підготовки НАТО як індивідуальних, так і колективних;
  • поглиблення взаємодії з Альянсом на його південно-східному фланзі;
  • можливість обіймання посад у штабах Альянсу різних рівнів;
  • посилення обміну інформацією, зокрема розвідувальною.

Отримання статусу ЕОР для України є важливим у контексті нагальної потреби зміцнення системи європейської та євроатлантичної безпеки задля протидії агресивній політиці РФ, завершення переозброєння та реформування ЗСУ відповідно до норм і стандартів НАТО, подальше поглиблення партнерських відносин з Альянсом.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати в росію секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати в росію секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України у галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив інформацію щодо кількості загиблих внаслідок російського ракетного удару.

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший навідник гармати

від 20400 до 120400 грн

Луцьк, Волинська область

Офіцер відділення організації охорони та розшуку

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Стрілець

від 22000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269

Старший майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Кулеметник

від 20500 до 20500 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ