ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Гра м’язами на кордоні, або Чи хочуть росіяни війни?

Інфографіка Лонгрід Новини
Прочитаєте за: 7 хв. 6 Липня 2020, 18:33

У соціальних мережах та в багатьох вітчизняних ЗМІ останнім часом розголосу набула тема запланованих на вересень цього року спільних командно-штабнихнавчань збройних сил Росії. Відповідно до даних української розвідки, одним з основних питань «Кавказ-2020» стане відпрацювання готовності застосування інтегрованого угруповання військ, яке мають сформувати з регулярних військ ЗС РФ, місцевих збройних формувань, приватних військових компаній, цивільних і неурядових організацій. Їх об’єднають під єдиним командуванням і діятимуть вони за єдиним задумом для виконання завдань на території противника.Багато хто вже висловився з приводу можливого наступу Росії під виглядом навчань, ми ж спробуємо об’єктивно оцінити спроможності «інтегрованого угруповання військ».

Днями російський президент підписав указ про призов із запасу «на військові збори» – без конкретних термінів для цих зборів. Під подібним указом може ховатися бажання очільників РФ приховати проведення масової мобілізації для здійснення агресії. Відповідь щодо чисельності, оснащення та кількості військової техніки пролунала 1 липня на Форумі ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки.

Спікером від України був начальник Головного управління міжнародного співробітництва і верифікації ЗС України генерал-лейтенант Леонід Голопатюк. Він указав на тенденцію перетворення окупованих Росією територій Донбасу на «сіру зону». Через це її неможливо охопити режимом контролю ОБСЄ над заходами зміцнення довіри та безпеки і озброєннями. Не менш важливим чинником дестабілізації є планомірна мілітаризація окупованого Криму. Не викликає довіри й непрозорий характер військових навчань у ЗС РФ.

Армійські корпуси в ОРДЛО за чисельністю близькі до деяких європейських армій

«Російська Федерація має надавати в Глобальному обміні воєнною інформацією дані про кількість розміщених на території України військовослужбовців та озброєння і військової техніки ЗС РФ», – заявив начальник Головного управління міжнародного співробітництва і верифікації ЗС України генерал-лейтенант Леонід Голопатюк. Він зазначив на необхідності створення дієвих механізмів міжнародного контролю за діяльністю російських військ, що розміщені на тимчасово окупованих територіях східних областей України та АР Крим.

Спікер від України наголосив, що на кордоні з Україною Росія вже створила три міжвидові угруповання військ, «які здатні без оголошення мобілізації та за мінімальних підготовчих заходів проводити раптові наступальні дії на території України з обмеженими цілями». І це не беручи до уваги російські війська, зосереджені на півострові Крим та окупованих районах Донбасу, де розгорнуті Росією армійські корпуси за своїм військовим потенціалом та кількістю особового складу переважають деякі армії країн Європи.

За штатом чисельність 1-го та 2-го армійського корпусу (АК) становить близько 35 тис. осіб

Бойовий склад 1-го АК включає:

– 5 бригад (1-ша, 3-тя, 5-та окремі мотострілецькі бригади, 100-та окрема мотострілецька бригада «Республіканської гвардії» та окрема артилерійська бригада);

– 3 окремі полки (11-й окремий мотострілецький полк, 9-й окремий штурмовий мотострілецький полк морської піхоти та окремий комендантський полк);

– 10 окремих батальйонів (дивізіонів).

Бойовий склад 2-го АК становить:

– 4 бригади (2-га, 4-та, 7-ма окремі мотострілецькі бригади та окрема артилерійська бригада);

– 2 полки (6-й окремий мотострілецький полк та окремий комендантський полк);

– 6 окремих батальйонів (дивізіонів).

На озброєнні армійських корпусів перебуває 481 бойовий танк, 914 бойова броньована машина, 720 артилерійських систем різного калібру та 202 реактивні системи залпового вогню (РСЗВ).

Забезпечення боєприпасами та пально-мастильними матеріалами для забезпечення життєдіяльності 1-го та 2-го АК відбувається з території РФ через неконтрольовані ділянки державного кордону України.

Близько 650 кадрових військовослужбовців ЗС РФ обіймають командні, штабні, а також посади дефіцитних спеціальностей у 1-му (Донецьк) та 2-му (Луганськ) АК. Також на тимчасово окупованих територіях східних областей України перебувають підрозділи оперативного, бойового та логістичного забезпечення, інструктори, військові радники ЗС РФ, загальною чисельністю 2,1 тис. осіб.

Крим перетворили на «наземний авіаносець»

Постійне нарощування ударних спроможностей російськоїармії шляхом збільшення кількості військ, їх оснащення новими зразками озброєння та техніки призводить до все більшої мілітаризації окупованого півострова. Та перетворення його на так званий наземний авіаносець. Наразі наземний, повітряний і морський компоненти входять до потужного міжвидового угруповання, що налічує близько 32,5 тис. осіб.

До наземного компонента входить 22-й армійський корпус, на базі якого надалі планується створення загальновійськової армії, та 810-та окрема бригада морської піхоти.

Повітряний компонент посилено за рахунок розміщення на півострові бомбардувальної, штурмової, винищувальної та армійської авіації.

Бойові спроможності морського компонента підсилено за рахунок прийняття на озброєння нових ударних кораблів та підводних човнів, що є носіями крилатих ракет типу «Калібр» (загалом до 70-ти бойових кораблів/катерів, 6 субмарин, сумарний залп – 84 ракети).

Три угруповання вздовж держкордону

Росія продовжує нарощувати військову присутність уздовж державного кордону України. Нині триває активне формування нових військових частин і реорганізація існуючих з метою підвищення їх бойового потенціалу. Загалом уздовж кордону розгорнуто 28 батальйонно-тактичних груп ЗС РФ. Упродовж 2020–2021 років мають набути оперативної готовності ще дві армії та армійський корпус.

До сухопутної компоненти на західному стратегічному напрямку входять 20-та загальновійськова армія та 144-та мотострілецька дивізія. Важливо, що на озброєнні 448-ї ракетної бригади 20-ї армії перебувають оперативно-тактичні ракетні комплекси (ОТРК) «Іскандер».

На південно-західному стратегічному напрямку – це 8-ма загальновійськова армія у складі 150-ї мотострілецької дивізії, 20-ї окремої мотострілецької бригади та оперативно підпорядкованих 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів. Загальна чисельність наземного угруповання ЗС РФ вздовж державного кордону України становить близько 87 тис. особового складу, до 1100 танків, до 2600 бойових броньованих машин, до 1100 артилерійських систем, до 360 реактивних систем залпового вогню, 18 оперативно-тактичних ракетних комплексів.

На озброєнні повітряного угруповання перебуває близько 330 літаків різного класу та 230 гелікоптерів. Триває їх модернізація та надходження сучасних зразків авіаційної техніки.

Іншими словами, неподалік кордону з Україною створено три угруповання, що без оголошення мобілізації й з мінімальними підготовчими заходами здатні проводити раптові наступальні дії на територію України.

Як Україна готується відповісти на загрозу

За кримський напрямок відповідає Командування Об’єднаних сил ЗСУ. Командувач ОС генерал-лейтенант Сергій Наєв у коментарі одному з видань сказав, що в українських військових немає даних про підготовку атаки росіян з півдня. Але водночас посилені всі види розвідки та відпрацьовані спільні дії з Національною поліцією, Службою безпеки України та Нацгвардією. Він зазначив, що бойова служба переведена на посилений режим.

«Ми чітко розуміємо всі сценарії розвитку ситуації на цьому напрямку й адекватно оцінюємо можливості збройних сил РФ щодо нарощування військової сили за короткий час. Тому вже виконали певну частину робіт з підвищення бойових можливостей наших військ на цьому напрямку і продовжуємо цю роботу кожен день. Ситуація контрольована», – резюмував генерал-лейтенант Сергій Наєв.

У своєму інтерв’ю газеті «Думська» командувач Військово-Морських Сил ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа, сказав, що не виключає загрози прориву військ РФ з окупованого Криму до Херсонської області з метою відновлення водопостачання з Дніпра до Північно-Кримського каналу.

«Я не виключаю таких дій з боку Російської імперії. Ми готуємося. Все розповісти не можу, але ось вам маленький факт. Дальність ракетного комплексу «Нептун» дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя. Ось там і подивимося».

«Як тільки ми зрозуміємо, що в Криму почне відновлюватися канал, туди буде вливатися фінансовий ресурс Російської імперії (так, я так їх називаю: це імперія з диктатором на чолі), то це буде вірним сигналом того, що РФ готується до повномасштабної конфронтації. І тоді нам доведеться відповідати на виклики».

«Ми готуємося до повномасштабної військової конфронтації, розуміючи, що якщо така станеться, то, на жаль, це буде багато втрат – і наших воїнів, і цивільного населення. Багато хто зараз цього не розуміє – хоча в країні сьомий рік іде війна».

Також Неїжпапа зазначив, що українські підрозділи готуються не тільки до «окопної війни», яка нині спостерігається на Донбасі, але й до наступальних дій – «до роботи підрозділів у міських умовах, до виконання завдань і бойових дій не тільки в обороні, до маневрених дій».

«Нині робимо посилення на морі. Президент і Міністр оборони дали ВМС карт-бланш: розробляється проєкт будівництва нових місць базування флоту – ми не можемо перебувати тільки в маленькій гавані в Одесі і в маленькій гавані в Очакові… Наразі ухвалюються рішення, передаються земельні ділянки на берегах Чорного та Азовського морів для створення достойних баз», – сказав командувач ВМС ЗС України.

«Тепер моє завдання зробити так, щоб основний удар ми могли прийняти не на березі, а на морі. Ми повинні зробити так, щоб противник перебував біля свого берега, знаючи, що ми сильні. Зробити так, щоб ми не чекали, коли він прийде до нас».

Обстановка довкола майбутніх російських навчань «Кавказ-2020» залишається напруженою. Але Збройні Сили України відслідковують ситуацію та готові адекватно відповісти на загрози з боку окупанта.

Підготував: Олександр Погребний

Читайте нас у Facebook
Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Бойовий медик

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Фельдшер (військовий)

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін