ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому в Кремлі боялися Євгена Коновальця

Історія Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Червня 2020, 9:38

«Український буржуазний націоналіст», «прислужник імперіалізму», «зрадник свого народу» – ось далеко не повний перелік «епітетів», якими радянська пропаганда протягом десятиліть нагороджувала цю людину. Тоді, в «епоху розвиненого соціалізму», більшість пересічних громадян Української РСР вірили цим маразматично-фальшивим твердженням.

То хто ж він, Євген Коновалець, насправді? Чому і після смерті одна лише згадка про нього викликала таку лють у його ворогів? Спробуємо коротко відповісти на ці запитання.

Народився він 14 червня 1891 року на Львівщині, навчався в Академічній гімназії, Львівському університеті. З юних літ, як згадували сучасники, захопився ідеями визволення України від поневолювачів, також і радикальними.  Був у дружніх стосунках із багатьма визначними галицькими політиками, зокрема головою Національно-демократичної партії  К. Левицьким, В. Охримовичем, Є. Петрушевичем,  які вирізнялися яскраво вираженим українством і справили неабиякий вплив на формування світогляду юнака. Коновальця, за спогадами його товаришів-однодумців, не полишала думка: «Бути корисним для свого народу».

Про цю харизматичну особистість розповідати можна багато. Та зупинимось на головних віхах її життя. Часи УНР – одна з них. Саме тоді виявився неабиякий військовий хист Євгена. Член Центральної Ради М. Ковалевський так згадував про це:

«Він виявив тоді неабиякий хист, організовуючи першу сотню із січових стрільців… Ця галицька формація  дуже корисно відрізнялася від наших українських, стихійно створених частин не тільки своїм зовнішнім виглядом, а й своїм високим національно-моральним станом і дисципліною».

…Ніч з 13 на 14 листопада 1918 року. Створюється Директорія УНР на чолі з В. Винниченком і С. Петлюрою. Мета – повалення влади гетьмана Павла Скоропадського. А для цього потрібна ще й військова сила. І нею стає полк Коновальця. Даючи оцінку політичним діячам та їхньої ролі у повстанні, Винниченко згодом напише:

«Коли говорити про якихось національних героїв на цьому етапі революції, то перше місце належить Коновальцю».

Українська Народна Республіка, на жаль, зазнала поразки у війні з більшовицькою Росією. Багатьох свідомих українців, зокрема і з-поміж нещодавніх керівників УНР, охоплювали відчай і апатія, вони розгубились, вважаючи, що це кінець усім їхнім надіям і сподіванням, якими вони жили і за які боролися. А ось Євген Коновалець усвідомлював: боротьба не закінчилася, оскільки живою залишилася в серцях патріотів національна ідея. При цьому він розумів, що одних лише національних почуттів замало.

«Як не буде в нас сили, не осягнемо нічого, хоч би все найкраще для нас складалося. Як же ж будемо мати силу, тоді вийдемо побідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба».

Після багатьох поневірянь, зокрема і польського полону, Коновальцю у 1920 році вдалося виїхати до Варшави. Та спокійне життя емігранта було не для нього і у тому ж 1920 році «задля подальшої боротьби за самостійність України» було створено Українську Визвольну Організацію, яку згодом очолив полковник Євген Коновалець. З часом постала необхідність побудови політичної організації. Нею стала на початку 1929-го створена з ініціативи Коновальця та його однодумців Організація Українських Націоналістів.  Її мета – боротьба з російським більшовизмом, що окупував Україну, а також польською окупаційною владою, що господарювала на західних теренах України. Чи бачила Москва для себе загрозу з боку ОУН та особисто полковника Коновальця? Безумовно. Не будемо вдаватись до багатьох аргументів, які це підтверджують. А процитуємо Павла Судоплатова – великого майстра спецоперацій  СРСР зі знищення політичних противників і особистих ворогів Сталіна.

«Після знищення Петлюри головним ворогом, головною мішенню для нас став, звісно, Коновалець. Думки про те, як укоротити йому віку, не давали спокою Сталіну ні вдень, ні вночі».

Не вірити Судоплатову немає жодних підстав: він особисто причетний до вбивства  полковника Коновальця. Це сталося 23 травня 1938 року у Роттердамі. Судоплатов особисто, увійшовши до нього у довіру, подарував йому коробку цукерок, у якій була замаскована вибухівка. За кілька годин прогримів вибух…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава норвезької дипломатії Еспен Барт Ейде під час візиту на Одещину ознайомився з наслідками російського тероризму. Зокрема, на власні очі побачив зруйнований російським дроном будинок, де 2 березня загинуло 12 цивільних людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Санітарний інструктор, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Психолог, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Оператор БПЛА (окремий батальйон сил ТрО)

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Кухар, військовослужбовець

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ