ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Харківському інституті танкових військ очікують, що кількість дівчат на вступ до вишу в цьому році збільшиться у рази

Новини
Прочитаєте за: 9 хв. 9 Червня 2020, 19:39

У військових вищих навчальних закладах підходить до завершення 2019-2020 навчальний рік. Кореспондент АрміяInform попросив поділилися  попередніми підсумками навчального процесу та наукової діяльності ТВО заступника начальника Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ»  з навчальної та наукової роботи полковника Олександра Галаку.

«Ми стали частіше «відкривати двері» нашим потенційним абітурієнтам»

– Сьогодні ми можемо констатувати, що у нас більш якісно почала працювати система професійної орієнтації молоді, – зазначив Олександр Валентинович. – Торік конкурс на навчання у нашому виші склав коефіцієнт 1,4. Це обумовило набір до нашого інституту  більш вмотивованих молодих людей. 57 відсотків зарахованих до вишу становили громадяни з-поміж цивільної молоді. Такий позитивний результат ми спостерігали приблизно 5 років тому.

Зростання популярності нашого вишу – це результат роботи всього колективу інституту, зокрема й самих курсантів. По-перше, ми намагаємось бути активними в усіх науково-практичних заходах, які проводяться в Збройних Силах, не відмовляємось від участі в конференціях, які організовують й цивільні виші. По-друге, ми стали частіше «відкривати двері» нашим потенційним абітурієнтам. Учні випускних класів Харкова і області та й інших регіонів країни регулярно відвідують наш навчальний заклад і цікавляться умовами навчання, військовими спеціальностями, які можна отримати в стінах інституту.

Авторитет вишу зміцнюється й участю наших викладачів та курсантів у міжнародних заходах. Торік уперше у нас було проведено секцію  ХХVII Міжнародної науково-практичної конференції: «Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я» (MicroCAD-2019). Приваблює молодь й той факт, що в стінах нашого вишу можна успішно займатися винахідницькою діяльністю. За навчальний рік було подано 23 заявки на корисну модель і  на сьогодні вже отримано 17 патентів. Тон в цій роботі задають офіцери-викладачі. Полковник Олексій Коломійцев та підполковник Анна Каракуркчі стали номінантами конкурсу «Кращий винахід року», який проводився в Збройних Силах наприкінці минулого року.

   «Ніхто не хоче бути «вічним капітаном»

– Відомо, що в навчальному році, що минає, у вас було збільшено кількість годин вивчення дисциплін військово-професійного спрямування та іноземної мови. Який результат ви отримали?

– Так, справді, ми збільшили частку годин на спеціальні дисципліни, зокрема найбільший акцент робимо на вивчення іноземної мови. Нинішня програма вивчення англійської мови була опрацьована за рекомендаціями Місії України при НАТО з урахуванням рекомендацій Бюро з міжнародної мовної координації. Наші курсанти самі зацікавлені в збільшенні кількості годин на опанування англійської мови. Вони чудово знають, що відповідно до візії Генерального штабу Збройних Сил України щодо розвитку ЗСУ на найближчі 10 років 100 відсотків офіцерів повинні володіти англійською мовою на рівні не нижче ніж СМР.

Немає у нас охочих залишитись «вічними капітанами» без володіння англійською мовою. Саме знання іноземної мови дасть майбутнім офіцерам можливість брати участь у заходах міжнародного співробітництва,  операціях з підтримання миру і безпеки. Багато наших випускників після закінчення інституту йдуть служити і в розвідувальні органи, і в спеціальні служби, де також є посади, на яких передбачена необхідність володіння англійською мовою. В інституті була розроблена концепція вивчення іноземної мови, в якій визначено, що на вивчення англійської буде виділено не менше ніж 600 годин за період навчання. До речі, ми приділяємо увагу вивченню англійської мови не лише курсантами, але й офіцерами – з цього року започатковано курси іноземної мови для викладачів інституту.

– Рівно рік тому у вас побували  іноземні експерти з удосконалення військової освіти на чолі з директором програми НАТО DEEP-Україна Маріушом Солісом. Що відтоді змінилося в вашому навчальному закладі? Які позитивні тенденції в навчальному процесі можете відзначити?

–  По-перше, ми переглянули загальну структуру підготовки військових фахівців з урахуванням підходів, що використовуються у країнах-членах Альянсу. В інституті було започатковано чотирирічні освітні програми підготовки фахівців з логістики та РХБ захисту із подальшим проходженням курсу лідерства тривалістю  6 місяців. По-друге, була переоцінена роль і місце викладача під час навчання курсантів. Наразі ми робимо акцент на позиціювання його як офіцера-лідера з високим рівнем не тільки фахової підготовки, але і знанням іноземної мови. По-третє, представники інституту постійно беруть участь в заходах у рамках програми ДІП – як приклад, це курс «Вступ до прийняття рішення на тактичному рівні», «Міжнародний курс штабних офіцерів». На них офіцери інституту вивчали процес прийняття рішень за стандартами Північноатлантичного Альянсу. Усі ці знання вони передають нашим курсантам, які вже тепер вивчають процес прийняття рішень  відповідно до процедур, прийнятих в країнах-членах НАТО.

Також викладачі англійської мови підвищують свою кваліфікацію на курсах з методики викладання іноземних мов за підтримки як в рамках програми ДІП, так і за підтримки Бритіш Кансіл. В інституті започатковано двостороннє співробітництво з польською Військово-технічною академією імені Ярослава Домбровського, з Академією збройних сил Словацької Республіки. Ми щиро дякуємо пану Маріушу Солісу за ті зусилля, які докладають експерти НАТО, і сподіваємось на поглиблення співпраці з Альянсом у рамках програми вдосконалення військової освіти.

– Крім створеної кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, якими ще навчальними підрозділами поповнився ваш навчальний заклад протягом минулого навчального року?

– Наш інститут не стоїть на місці у своєму розвитку і завжди намагається вдосконалюватися, використовуючи та впроваджуючи новітні технології навчання та виховання. Виходячи із штату науково-педагогічних працівників, в інституті суттєво не збільшилась кількість нових підрозділів, але за рахунок модернізації та удосконалення збільшилась кількість нових навчальних аудиторій: багатофункціональний клас РХБ захисту, навчальний клас тактики військ РХБ захисту, спеціалізовані навчальні класи загальної будови танків Т-64 та Т-72, навчальні класи будови БТР та БМП, навчальний клас тактичної медицини.

З’явилися нові навчально-лабораторні комплекси. Наприклад, надсучасний навчальний комплекс легководолазної підготовки, комплекс практичного виконання завантаження та розвантаження зразків озброєння та військової техніки на залізничну платформу та напівпричеп тягача, створені нові лінгафонні кабінети для вивчення іноземних мов. І в планах у нас є чимало новацій.

«На сьогодні до нашого вишу планують вступати вже понад 20 дівчат»

– Торік уперше у вас було здійснено набір дівчат-танкістів. Наскільки виправданим було це рішення? Як зарекомендували себе першокурсниці в навчанні?

– Відповідно до міжнародної конвенції в боротьбі за права жінок, в інституті, як і  Збройних Силах в цілому, впроваджується гендерна рівність. Так,  минулого року дійсно був проведений набір дівчат для навчання за освітньою програмою «Експлуатація та ремонт бронетанкової техніки та озброєння». На сьогодні в інституті навчається 4 курсантки. Вони добре себе зарекомендували. Дівчата навіть  відповідальніше ставляться до навчання, ніж хлопці. Нещодавно першокурсники повернулися з польового виходу, де два тижні дівчата і хлопці, проживаючи на полігоні, на рівні вивчали такі дисципліни як бойова система виживання воїнів, тактична медицина, мінна безпека, загальна тактика, військова топографія тощо.

– Скільки планується набрати в цьому році дівчат, і на які спеціальності?

–  Набір буде здійснюватися на підготовку за освітньою програмою «Експлуатація та ремонт бронетанкової техніки та озброєння» за спеціальністю  «Озброєння та військова техніка». Щодо кількості дівчат, охочих вступити до інституту, поки ще важко прогнозувати наперед, адже дівчата ще повинні пройти медичний огляд, психологічне обстеження, здати нормативи з фізичної підготовки.

Але, у порівнянні з минулим роком, очевидно, що кількість претенденток на вступ збільшиться у рази. На сьогодні до нашого вишу планують вступати вже понад 20 абітурієнток-дівчат.

Майже всі офіцери-викладачі мають досвід бойових дій

– Які  зміни відбулись в професорсько-викладацькому складі?

– Наразі науковий потенціал Інституту (докторів наук і докторів філософії (кандидатів наук) складає – 40 осіб.

Підготовка зазначених фахівців вищої кваліфікації в Інституті є пріоритетним завданням та організована шляхом навчання науково-педагогічних кадрів у аспірантурі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» та інших закладах вищої освіти.

На сьогодні у нас  навчаються в аспірантурі 17 осіб, здобувачів – 8 осіб (на здобуття наукового ступеня доктора наук – 2 особи, наукового ступеня кандидата наук – 6).

Плануються до вступу в аспірантуру у 2020 році – 10 осіб, що на 30 % більше, ніж у 2019 році.

Систематично викладачі нашого закладу направляються для підвищення кваліфікації на навчання на курсах підвищення кваліфікації офіцерського складу вишів, наукових установах, на стажуванні у військах (силах), на підприємствах, в організаціях, що належать до сфери управління Міністерства оборони України, а також на навчаннях військ (сил), випробуваннях озброєння та військової техніки тощо.

Акцентую особливу увагу, що майже всі викладачі-військовослужбовці мають бойовий досвід. Актуальність набуття бойового досвіду викладачами нашого інституту наразі є визначальною.

В інституті створено 71 дистанційний курс-ресурс

– Відомо, що в інституті багато уваги приділяється системі дистанційного навчання. В цьому році, особливо навесні, всі переваги цієї системи, мабуть, були очевидні?

– Рівно рік тому у нас  була розроблена та затверджена Концепція розвитку дистанційного навчання. Тим самим  була відкрита нова сторінка  розвитку інституту. Ми почали більш активно впроваджувати сучасні інноваційні технології в освітній процес. Надалі були розроблені, прийняті та практично реалізовуються «Положення про дистанційну форму навчання» та «Положення про проведення експертизи дистанційних».

Наприкінці минулого року відбулося інструкторсько-методичне заняття з представниками кафедр військової підготовки офіцерів запасу Сухопутних військ Збройних Сил України щодо організації і впровадження елементів дистанційного навчання в інституті та ознайомлення з результатами науково-дослідної роботи «Планшет». Під час заходу розглядались наявні методики проведення занять із застосуванням інтерактивних мультимедійних технологій, питання впровадження сучасних форм і методів проведення усіх видів навчальних занять із курсантами та студентами.

57 науково-педагогічних працівників пройшли підвищення кваліфікації за напрямком дистанційне навчання. Станом на 1 червня 2020 року у нас створено 71 дистанційний курс-ресурс. Наразі проходить їх сертифікація та наповнення дистанційного депозитарію.

В умовах всесвітньої пандемії тема дистанційного навчання стала найактуальнішою, також і в нашому навчальному закладі.

За останні 3 місяці активно використовували технології дистанційного навчання при проведенні занять з курсантами. Освітній процес продовжувався в аудиторіях, викладачі використовували платформи BigBlueButton, Zoom для зменшення контактів між тими, хто навчається в умовах карантину.

Враховуючи великий досвід наших фахівців, Департамент військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики доручив нам розробку дистанційних курсів для всіх  кафедр військової підготовки офіцерів запасу. Нині йде завершальний етап в цій роботі.

3D-тур – це крок у майбутнє

 – Які зміни передбачені в навчальних програмах на наступний навчальний рік?

–  Технології розвитку не стоять на місці і наш навчальний заклад у цьому також не пасе задніх. На кафедрах інституту постійно проводиться робота з впровадження новітніх технологій в освітній процес. Те, що всі матеріали  кожної навчальної дисципліни є у вільному доступі в електронній бібліотеці, це вже давно не новина. Але ми вдосконалюємо цей процес та створюємо 3D-тури, а це вже набагато цікавіше, ніж просто гортати сторінки навіть електронної книги. 3D-тури, це онлайн мандрівки різними зразками техніки, які надають можливість заглянути туди, куди рідко хто зазирає у реальному житті. 3D-тур це віртуальний помічник курсанту також під час самостійної роботи.

Фото пресслужби Військового інституту танкових військ

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Новий закон про мобілізацію містить норму, яка передбачає, що звільнені з ворожого полону українські Захисники та Захисниці мають право на демобілізацію.

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

У травні і в наступні місяці самохідних артилерійських систем «Богдана» будуть виробляти ще більше.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик у Стрий

від 22800 до 52800 грн

Стрий

Військова частина А2847

Розвідник

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Лікар-невропатолог (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України

Номер обслуги, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир міномета 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область

Стрілець-зенітник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго