ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

100 років тому народився найрезультативніший український льотчик-винищувач Іван Кожедуб

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 8 Червня 2020, 8:39

100 років тому, 8 червня 1920 року, в селі Ображіївка (нині Шосткинського району Сумської області) народився Іван Микитович Кожедуб – найрезультативніший льотчик-винищувач в авіації союзників часів Другої світової війни, тричі Герой Радянського Союзу, маршал авіації. Про українського АСА № 1, читайте в матеріалі АрміяInform.

Закінчивши в рідному селі семирічну школу, Іван Кожедуб вступив у 1934 році до школи робітничої молоді в Шостці. Восени 1936 року розпочав навчання в Шосткинському хіміко-технологічному технікумі й одночасно в місцевому аероклубі. У Червоній Армії служив з 1940 року. Закінчив Чугуївську військову авіаційну школу льотчиків. Далі служив у ній інструктором. Після початку війни з Німеччиною разом із авіашколою евакуйований до Казахської РСР. Після численних рапортів (15) із проханням відправити на фронт − його бажання було задоволено.

На фронті з березня 1943 року, коли в складі дивізії прибув на Воронезький фронт. Учасник Курської битви, битви за Дніпро, Нижньодніпровської, Корсунь-Шевченківської та Умансько-Ботошанської наступальних операцій, повітряних боїв на ближніх підступах до Румунії в травні-червні 1944 року, Білоруської, Прибалтійської, Вісло-Одерської, Східно-Померанської, Берлінської наступальних операцій.

Свій перший бойовий виліт зробив 26 березня 1943 року, але невдало: його винищувач Ла-5 зазнав пошкодження в бою, а під час повернення ще й був обстріляний радянською зенітною артилерією. Із великими труднощами Кожедуб довів літак до аеродрому і зробив посадку. Місяць літав на старих машинах, поки не отримав новий Ла-5.

Бойовий рахунок молодший лейтенант Кожедуб відкрив 6 липня 1943 року під час битви на Курській дузі, збивши бомбардувальник Ju 87. До кінця війни він здійснив 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях збив 64 літаки противника. Свій останній бій, в якому він збив 2 FW-190, провів у небі Берліна 17 квітня 1945 року.

За всю війну жодного разу не був збитий. Вважається найкращим асом авіації союзників. Так, кращий британський ас Мармедюк Петтл мав 50 повітряних перемог, американець Річард Бонг – 40, француз П’єр Клостерманн – 33, канадець Джордж Бьорлінг – 31, поляк Станіслав Скальський – 18. І. М. Кожедуб став тричі Героєм Радянського Союзу (4 лютого 1944 року, 19 серпня 1944 року, 18 серпня 1945 року). Крім нього, тричі цієї нагороди удостоїлися лише О. І. Покришкін і С. М. Будьонний, а чотири рази – Г. К. Жуков і Л. І. Брежнєв.

Після війни працював на відповідальних посадах у військово-повітряних силах, у 1950 – 1953 роках командував авіадивізією, що воювала в Північній Кореї. Командування заборонило Кожедубу здійснювати бойові вильоти. На посаді командира дивізії він перебував до 14 лютого 1955 року, коли був направлений на авіаційний факультет академії.

У 1956 році Іван Кожедуб закінчив Військову академію Генерального штабу. Із 1964 року – 1-й заступник командуючого авіацією Московського військового округу, з 1971 року працював у центральному апараті військово-повітряних сил у групі генеральних інспекторів міністерства оборони СРСР. У 1985 році йому присвоїли звання  маршал авіації.

Помер 8 серпня 1991 року. Похований в Москві на Новодівочому цвинтарі.

Читайте нас в Telegram
В Україні зареєстровано понад 17 тисяч злочинів рф проти нацбезпеки

В Україні зареєстровано понад 17 тисяч злочинів рф проти нацбезпеки

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 191 злочин проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 963 воєнних злочини росії.

Вже декілька днів «шахеди» ворог не застосовує — речник Повітряних Сил

Вже декілька днів «шахеди» ворог не застосовує — речник Повітряних Сил

Ударні БПЛА типу «Shahed-136/131» противник цієї ночі і протягом останніх декількох днів не застосовував.

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Групи розмінування підрозділів Міністерства оборони України за тиждень очистили від вибухонебезпечних залишків війни ще понад 8,5 гектарів місцевості та понад 6 кілометрів автодоріг.

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

За результатами засідання Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн» міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про нову масштабну військову допомогу Україні. Загальний обсяг допомоги — майже 12 мільйонів доларів.

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Під час сьогоднішньої нічної атаки по Україні окупанти змінили тактику: через страх втратити свої надводні ракетоносії, вони вивели в Чорне море підводні носії «калібрів». За пів року — це третє застосування підводних ракетоносіїв.

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Тактико-технічні характеристики крилатих ракет «калібр» ворогом у інформаційному полі завжди були трішки завищеними.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Інструктор групи розвідувального забезпечення

від 46500 до 46500 грн

Бердичів

Військова частина А2772

Кулеметник військової частини

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Бойовий медик

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій Кат С, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Такелажник, військовослужбовець

від 22000 до 22000 грн

Київ

Військова частина А2788