ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Фронтова газета його поховала… Але Іван Каліберда вижив. Незабаром ветеран відзначатиме своє сторіччя!

Life story Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Травня 2020, 11:04

На Львівщині нині проживає єдиний герой-фронтовик, який був удостоєний високої відзнаки Герой Радянського Союзу. Це генерал-майор юстиції у відставці Іван Опанасович Каліберда. 75-ту річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні він зустрічає вдома у Львові у віці 99 років!

На його мундирі, окрім «Золотої Зірки», ордена Вітчизняної війни I ступеня, двох орденів «Червоної Зірки» та інших бойових нагород, здобутих у Другій світовій війні, чимало й заслужених за часи української державності, зокрема ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів. Усі вони зароблені кров’ю і потом та відданою й чесною працею. Про це повідомляє АрміяInform.

…Війна розпочалася для Івана Опанасовича у липні 1942 року, тоді йому було 22 роки. До її закінчення він брав участь у Сталінградській битві, битві на Курській дузі, форсуванні Дніпра, визволенні України, Польщі, Угорщини, Румунії та Чехословаччини.

Особливо пам’ятним для ветерана є форсування Дніпра. У 1943 році лейтенант Каліберда – командир понтонного взводу 6-го окремого моторизованого понтонно-мостового батальйону 7-ї гвардійської армії 2-го Українського фронту, що очолив перший десант через Дніпро в районі сіл Переволочна і Солошине на південь від Кременчука (нині Кобеляцького району Полтавської області).

Військова газета 2-го Українського фронту в № 257 за 1943 рік у замітці фронтового кореспондента «Під зливою вогню» писала: «Командир викликав лейтенанта Івана Каліберду і сказав: “Ви командир першого десанту. Вам треба першими переправитися на правий берег”. Лейтенант коротко відповів: “Буде виконано!” Злива вогню обрушувалася на перший пором, але він йшов за визначеним курсом. І досяг берега. Тільки не довелося ступити на правий берег командиру десанту. Його бойові друзі, вступивши на правобережжя, поховали тіло свого командира на заповітному березі. Героя немає в живих»…

Але газета помилилася – Іван Каліберда вижив! Він дістав важке поранення, втратив чимало крові, але вижив! Через кілька місяців він повернувся у стрій. На грудях молодого офіцера яскраво виблискувала Зірка Героя Радянського Союзу!

Здобувши після війни вищу військово-юридичну освіту, Іван Каліберда пішов служити в органи військової прокуратури. У 1954 році був призначений помічником прокурора Прикарпатського військового округу у справах державних злочинів. Тоді йому довелося переглянути тисячі справ людей, яких невинно засудили у 1937-38 роках.

Іван Опанасович з усмішкою називає знаменне для нього число – п’ять тисяч. З одного боку – стільки кілометрів війни фронтовик Каліберда пройшов з боями та перемогами. З другого – п’ять тисяч людей юрист Каліберда реабілітував завдяки своїй гідності та честі.

Напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні я завітав до Івана Опанасовича, щоб поцікавитися здоров’ям ветерана, привітати з прийдешнім святом і поговорити про війну, зокрема теперішню. Я передусім запитав у нього, як, на його думку, можна зупинити сучасну війну?

– Усі переконані, що війна затягнулася, що Україні потрібен мир. Напевне потрібно активніше долучати до цього процесу міжнародну спільноту, – переконаний фронтовик. – Напередодні 75-річниці Перемоги хотів би скористатися нагодою та привітати тих військових, що нині на фронті, і тих, що воювали тоді, своїх побратимів з Днем Перемоги! Побажати насамперед усім мирного неба, щастя, достатку, щоб люди раділи життю та могли мирно працювати на своїй землі, і, звичайно, міцного здоров’я!

АрміяInform приєднується до цих побажань шановного ветерана, а самому Іванові Опанасовичу бажає в здоров’ї й у колі сім’ї та друзів зустріти своє сторіччя, яке відділяє лише декілька тижнів! І ще міцного здоров’я на довгі роки.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер (матеріальний стіл), військовослужбовець

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

25 Окрема повітрянодесантна Січеславська Бригада

Молодший інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Херсон

Державна прикордонна служба України

Стрілець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Інструктор з інженерної підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Артилерист в ЗСУ

від 20000 до 100000 грн

Київ

1 відділ Ніжинського РТЦК та СП