ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українська військово-медична академія цьогоріч планує збільшити набір лікарів загальної практики

Військова медицина Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Травня 2020, 12:50

Карантин вносить корективи буквально у всі сфери нашого життя, змушує переглядати  величезну кількість планів. Зокрема, і в сфері військової освіти. Які зміни відбуваються та на які слід очікувати в підготовці кадрів для військової медицини? Про це кореспондент АрміяInform спілкувався з начальником Української військово-медичної академії полковником медичної служби Валерієм Савицьким.

− На сьогодні ми переймаємось не лише питаннями завершення цього навчального року, а й корегуємо програму підготовки наших слухачів на наступний, − зауважив на початку розмови Валерій Леонідович. – Зміни в нас передбачаються як організаційного характеру, так і в навчальному процесі, зокрема, щодо підвищення його якості. По-перше, в цьому році нами передбачено набір слухачів на спеціальність «лікар-інфекціоніст» для медичних установ Збройних Сил. По-друге, буде збільшено набір лікарів загальної практики – до 85 осіб, в першу чергу для комплектування військової ланки. Загальна чисельність слухачів на перший курс буде близько 150 осіб.

Ми дійшли висновку, що підготовка фахівців має носити конкретний характер. Що мається на увазі? Заздалегідь вивчаються кадрові зміни в медичних установах,  які пов’язані  з небажанням підписувати новий контракт деякими військовими або звільненням спеціалістів за віком. Відтак набір здійснюється під конкретні посади в конкретних госпіталях.

Нинішня ситуація вимагає від нас розширення в навчальних програмах  тематики щодо профілактики та лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої коронавірусом. Нами вже створено навчальний портал на сайті академії, де збирається вся корисна інформація про боротьбу з COVID-19 як  вітчизняна, так і закордонна. Там же розміщені всі керівні нормативні документи, які розроблені в МОЗ, Міноборони і в нашій академії. Усі методичні рекомендації, навчальні посібники знаходяться на навчальному порталі й доступні для кожного лікаря України.

Коли розпочнеться вступна кампанія в академію?

  − Валерію Леонідовичу, що буде з цьогорічним набором до академії?

− На жаль, точності з цим питання поки що немає. Адже до нас поступають люди, які отримали освіту в  медичних університетах. Інформацією про те, коли там буде завершено навчальний процес, на сьогодні ми не володіємо. Якщо випуски в університетах відбудуться до кінця червня, то набір у нас пройде в липні. У разі відтермінування випусків ми будемо змушені теж увести корективи в процес набору слухачів.

      − А яка ситуація з факультетом перепідготовки та підвищення кваліфікації?

− На сьогодні діяльність курсів фактично призупинена, окрім  циклів, де навчання можна здійснювати дистанційно, зокрема, підготовка медичних сестер, лікарів з окремих спеціалізацій. Мова тут йде лише про тематичне удосконалення, тому що спеціалізацію дистанційно проводити неможливо. Лікарі-спеціалісти заочно не готуються. Але там, де курси перепідготовки це дозволяють зробити, ми з успіхом це робимо. В умовах карантину дистанційна форма навчання стала активно розвиватися, зокрема і в нашому навчальному закладі. Але такі спеціальності, як хірургія, анестезіологія, вимагають виключно денної форми навчання.

 «У нас є практика проведення виїзних курсів перепідготовки в регіонах»

 − Валерію Леонідовичу, є сигнали, що командири не завжди охоче відпускають медиків на курси перепідготовки…

− Справа тут не в якихось «забаганках» керівників. Просто те  навантаження, яке часто-густо випадає на окремі військово-медичні центри, госпіталі та медичні підрозділи буває настільки великим, що доводиться вибирати між курсами і роботою заради здоров’я військовослужбовців. Але ситуація не безвихідна. У нас є практика проведення виїзних циклів у регіонах. Не є таємницею, що серед медичних сестер плинність кадрів інколи складає 25-30 відсотків у рік. Серед тих, хто виявив бажання працювати в медичних підрозділах або госпіталях, є чимало таких медсестер, кому потрібна додаткова підготовка або удосконалення знань. Якщо в певному регіоні таких набирається більше 20 осіб, ми за заявкою начальника ВМКЦ організовуємо виїзний цикл. Перепідготовці підлягають і медики військової ланки. Ось переді мною лежить такий план перепідготовки по регіонах, затверджений заступником Міністра оборони. В Одесі, Вінниці, Харкові, Львові такі цикли сплановано до жовтня включно. Бувають ситуації, які потребують позапланового виїзду наших викладачів у регіони для проведення циклу лекцій і занять. Ми й до цього готові.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-стрілець, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Оператор засобів РЕР

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Тракторист, військовослужбовець

від 20460 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП