ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Для підвищення ефективності корабельної артилерії вітчизняний виробник створив систему Stilet

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Травня 2020, 15:07

На сучасних військових кораблях, окрім ракетного озброєння, обов’язково встановлюють й артилерійські установки різного калібру. Ефективність їхнього застосування значною мірою залежить від систем управління стрільбою (СУС) таких установок.

Останнім часом для керування вогнем артустановок середнього калібру (57…130 мм) використовують універсальні всепогодні СУС, які мають як радіолокаційний, так і оптико-електронний канали управління стрільбою. Майже всі держави, що займаються військовим суднобудуванням, мають власні розробки таких універсальних систем. Наприклад, NA-25X (Leonardo, Італія), STING-EOMk2 (Thales, Нідерланди), CEROS 200 (SAAB, Швеція), TMX/EOMk2 (RheinmetallAG, Німеччина), МР-123-02/3 «Багіра» (РФ).

Власне така сучасна система відтепер є і в Україні. Її розробник – ДП «Науково-дослідний інститут «Квант». Фахівці підприємства створили корабельну радіолокаційно-оптичну систему управління стрільбою (РЛОСУС) артилерійської установки Stilet. Комплекс являє собою сучасну, перспективну та гнучку систему супроводу й управління вогнем артилерійської установки. Причому вона легко інтегрується з корабельними системами управління, зокрема з АСБУ – автоматизованою системою бойового управління.

Тактико-технічні характеристики системи відповідають рівню світових виробників і не гірші за ТТХ систем NA-25X та TMX/EOMk2. До речі, про актуальність і перспективність РЛОСУС Stilet свідчить той факт, що декілька років тому компанія Rheinmetall Air Defence (Швейцарія), яка є структурним підрозділом німецького концерну Rheinmetall AG, запропонувала ДП НДІ «Квант» створити спільне підприємство для виробництва такої системи та була готова інвестувати у створення виробничих потужностей. Але, на жаль, законодавство України не дало змоги реалізувати цей проєкт.

Корабельна РЛОСУС Stilet за різних метеорологічних умов, у денний та нічний час доби й в умовах радіоперешкод забезпечує: виявлення в заданому секторі й автоматичний супровід повітряних, надводних і берегових цілей; управління стрільбою універсальної артилерійської установки середнього калібру (57…130) мм; автоматичне захоплення та автоматичний супровід цілей по кутових координатах і дальності; вимір кутових координат і дальності до супроводжуваної цілі; вироблення повних кутів наведення артустановки в горизонтальній і вертикальній площинах; відображення та документування поточної інформації; спостереження місць падіння снарядів і вимір відхилень для введення коректив для стрільби по надводних і берегових цілях; облік метеорологічних і балістичних поправок під час підготовки до стрільби; тренування оператора з бойового використання системи.

Система управління стрільбою Stilet може бути використана під час модернізації вже наявних кораблів для підвищення ефективності вогню артилерії через заміну застарілих СУС типу МР-103 (Барс), МР-123 або МР-145 (Лев) та встановлена на нових кораблях, які проєктують та будують.

Нині на ДП НДІ «Квант» виготовлено дослідний зразок РЛОСУС Stilet, найближчим часом будуть проведені його заводські випробування для підтвердження тактико-технічних характеристик.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

росіяни застосували 117 FPV-дронів, 4 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 242 осколкові боєприпаси проти мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію із запуском російських керованих авіабомб у Херсонській області.

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Майже 37 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин через збройну агресію росії проти України. Серед них діти, цивільні та військові.

Єгері знищили танк та БМП ворога

Єгері знищили танк та БМП ворога

росіяни спробували атакувати позиції 71-ї окремої єгерської бригади, але були покарані.

В Україні створено Корпус демінерів

В Україні створено Корпус демінерів

На сьогодні до Корпусу демінерів долучились підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України, які виконуватимуть завдання на деокупованих територіях.

Окупанти щонайменше 7 разів вдарили по Золотій Балці на Херсонщині

Окупанти щонайменше 7 разів вдарили по Золотій Балці на Херсонщині

Зранку 16 квітня російські війська вдарили по Золотій Балці Херсонської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Навідник-оператор

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Оператор БпАК

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Розвідник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець, військовослужбовець (вся Україна).

від 20277 до 120277 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Суми та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Суми, Сумська область