ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Нехай і на ялику – але до своїх!

Life story
Прочитаєте за: 10 хв. 2 Квітня 2020, 19:31

Фельдшер-рятувальник морського буксира «Корець» мічман Євген Туменко – корінний кримчанин. До того ж – україномовний абориген Кримського півострова, за що ще з дитинства у селищі Новоозерне, де він зростав, а згодом – і служив, його всі називали не інакше, як «хохол». Про те, як «хохол» став «Доком», а згодом, воюючи на Сході України, мав позивний «Символ», а також – про те, як, вірний Присязі, виходив з анексованого Криму та продовжує захищати Україну – ця розповідь…

Морський вояж на кораблях імені чотирьох міст

Женя Туменко – не «завезений»: він у Криму народився. Та попри велику кількість російськомовних навколо, був і залишається українцем не лише за національністю, а й за мовою спілкування. У Новоозерному україномовних мешканців не так уже й багато, тож не дивно, що «хохлом» його називали ще змалку.

Євгенова мама, Ольга Іванівна Туменко, 35 років пропрацювала старшою операційною медичною сестрою у військовому госпіталі. Навколо мешкало чимало військових – здебільшого моряки. Тож не дивно, що з раннього дитинства хлопець мріяв стати військовим лікарем на кораблі. Він з юних років ішов до своєї мети й досягнув її!

Після закінчення медичного коледжу у Миколаєві, призваний до армії, як і мріяв та просив військкома, потрапив на флот. Строкова служба матроса Туменка минула на середньому десантному кораблі «Кіровоград», який нині носить ім’я загиблого на Приазов’ї капітана І рангу Юрія Олефіренка – до речі, кіровоградця. На кораблі юнак був дублером фельдшера.

Після року строкової Євген уклав контракт і став професійним військовим, залишившись служити фельдшером на СДК «Кіровоград». У складі екіпажу цього корабля ходив у грузинські порти «Поті» та «Батумі», в ще дружній Новоросійськ. Під час конфлікту з росіянами на Тузлі ходили до Феодосії, були готові захистити суверенітет України. Тоді не знадобилося – агресивний монстр з-за «порєбріка» ще не відчував у собі сил, достатніх для того, аби розпочати війну проти нашої країни.

У 2005 році Євгена перевели з «Кіровограда» на корвет «Ізмаїл». Він увійшов до складу останнього екіпажу корвета – за рік корабель списали і порізали на брухт… Там мічман Туменко був начальником медслужби.

Наступне місце служби військового медика – морський тральщик «Чернігів». На ньому мічман ходив Чорним морем, брав участь у «Сі Бриз» та інших морських навчаннях.

2007-го Євген потрапив на корвет «Тернопіль», на якому три з половиною місяці ходив у бойовий похід Мраморним і Середземним морем, патрулюючи їх в акваторіях, де час від часу з’являються пірати. Після цього мічман повернувся на МТЩ «Чернігів».

– Ходили Чорним морем, по Дунаю, – згадує Євген. – На «Чернігові» я служив аж до самої анексії Криму…

«Командування кораблем передаю мічману Туменку!»

«Черніговом» командував друг дитинства Євгена Туменка, на той час капітан 3 рангу Борис Палій. Кажуть, у окупантів він дослужився до «кап-два» та посади чи то начальника штабу, чи командира дивізіону…

Звісно, у рамках військової субординації, але на судні у старих друзів були товариські стосунки. Аж доки на березі не з’явилися «зелені чоловічки»…

Коли із іншими кораблями бригади «Чернігів» був на озері Донузлав, командир отримав наказ новопризначеного командувача ВМС контр-адмірала Дениса Березовського: знятися зі швартових і розосередитися.

– Мені вже тоді були незрозумілі ці маневри, – емоційно розповідає Євген про події шестирічної давності. – Адже, варто лишень закрити бонову браму у відкрите море – і все, ніхто з Донузлава не вийде, всі замкнуті в озері-затоці!

Із цими думками мічман підійшов до командира:

– Борисе Леонідовичу, давайте вийдімо у відкрите море, і за нами решта піде! – запропонував Палію Туменко.

– У мене є комбриг, який мені віддає накази! – різко відповів капітан. – Чи, може, ти командуватимеш?! Увага на ходовому містку! Командування кораблем передаю мічману Туменку!

Словом, без емоцій поспілкуватися не вийшло… Пізніше, отримавши наказ командування, що зрадило Україну і перейшло на бік окупанта, слідувати в пункт базування, довго не думав і командир МТЩ «Чернігів». Обравши іудин шлях, Палій вирішив йти до причальної стінки, спускати Державний Прапор України і піднімати російський андріївський. Екіпажу наказав поголитися й перевдягнутися у парадну форму – білі сорочки і кашкети.

– Усе на кораблі було, – сумно зітхає мічман, – і пальне, і провізія, і боєзапас. Корабель ще певний час міг нести службу в автономних умовах, але командир здався…

Не бажаючи зраджувати Присязі, мічман Туменко востаннє підійшов до колишнього приятеля і попросив ялик, аби переплисти на інший корабель. У цьому Палій відмовити Євгенові не зміг, і виділив йому Ял-6.

Так перед самою здачею корабля мічман Туменко сів на весла. До нього в ялик перестрибнули ще двоє – головний корабельний старшина Олесь Микитюк і матрос Сергій Околєлов. Нині Микитюк – вже мічман, продовжує службу в українських ВМС, а Околєлов згодом все ж приєднався до зрадників…

На «Ольшанському»

На ялику троє моряків переплили до великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський», яким командував капітан 2 рангу Дмитро Коваленко. Зійшли на борт, а замість них на «чернігівський» ялик завантажилися зрадники з пожитками.

– Нас, відмінусовуючи Околєлова, перейшло на «Ольшанський» двоє, а замість нас на «Чернігів» переїхало чоловік 15! З «Чернігова» ялик зробив один рейс, а у зворотному напрямку йому довелося чимало туди-назад ходити, доки всіх зрадників з їхніми манатками перевіз…

Після втечі компанії Іуд «Костянтин Ольшанський» кілька днів стояв на рейді, маневрував у затоці, обороняючи корабель від російських піратів у військових одностроях.

Якось увечері, коли вже стемніло, на гумовому човні Євген із кількома товаришами приплив на берег. Там на хлопців уже чекали Михайло Петрович та Ольга Іванівна – його батьки. Вони привезли хлопцям їжі, води, сигарет. Поспілкувалися і повернулися на корабель. І тут телефонує мама:

– Поки їздили – у дідуся інсульт…

Старенький протягнув ще кілька днів. Дочекався онука, і пішов у Вічність… Тепер його могила – це все, що пов’язує родину Туменків із анексованим півостровом…

Коли стало остаточно зрозуміло, що командування зрадило, припаси дійшли кінця, а «зелені чоловічки» не відмовляться від захоплення корабля, аби уникнути людських жертв, командир «Ольшанського» дав команду екіпажу залишити борт.

– Корабель залишили всі контрактники, – продовжує Євген розповідати епопею протистояння. – На судні зосталися тільки офіцери і матроси, які несли службу біля робочих механізмів.

Ялик із матросами зробив останній рейс, перевізши усіх на берег, а до корабля вже підходив російський буксир із абордажною командою. Вибухи шумових гранат, стрілянина – так окупанти захоплювали бунтівний десантний корабель.

– Щодо «Ольшанського», там командир не зрадив Військовій присязі та вийшов на материк, – говорить Євген. – Старпом залишився, але – невірним… У Криму зостався… А взагалі багато хлопців вийшло. З мого ж екіпажу, з «Чернігова», вийшла приблизно половина особового складу.

Вихід на материк

Усі, хто хотіли і  далі служити у ЗС України, а відтак – виходити на материкову частину, лишалися на зв’язку між собою. Збиралися невеликими групами, аби скоординуватися – хто і як вивозитиме сім’ї та речі.

На той час дружина Євгена Любов була при надії. На восьмому місяці стан для подорожей – ще той. До того ж вона, як і Женя, – місцева, тож не обійшлося без вагань. Найбільше її лякали невідомість і необхідність залишити, можливо назавжди, рідну домівку. Тоді Євген сказав їй так:

– Зніму в Миколаєві житло, приїдеш, подивишся і вирішиш: залишатися чи ні.

У Миколаєві кримчан зустріли добре, згадує мічман. Коли у квітні батьки привезли Любу і їй прийшов час народжувати, в пологовому не взяли ні копійки. У травні вона народила донечку Вікторію. Тож невдовзі малечі виповниться 6 рочків, скоро вже до школи!

– Усіх нас тоді приймав голова обладміністрації Микола Романчук, допомагав із розміщенням, – згадує Євген. – Та й взагалі зустріли привітно.

Екіпаж «Костянтина Ольшанського» частково жив у профілакторії «Інгул», інші винаймали житло.

А на Великдень Євгенові випало ще раз побувати на малій батьківщині, в Криму. У складі зведеного екіпажу відрядили до анексованого півострова, аби перегнати СДК «Кіровоград», який повертали окупанти.

– Бачився з колишніми друзями, – невесело посміхається мічман. – Морпіхи. Тільки – вже російські, з триколорами на нашивках. Я тоді, йдучи до них, взяв пива – спеціально «Львівського», аби їх подратувати! То вони запитували, а чи правда, що ми немовлят їмо… Геть зовсім дах знесло!

І таких там – на жаль, більшість… Коли батьки поїхали у гості до сина в Очаків, поки їх не було, на дверях помешкання намалювали свастику, а по селищу розклеїли листівки, на яких Михайло Петрович – у німецькому однострої!

– Моя сестра Аліна стала волонтером, – пояснює Євген. – А її чоловік до війни захоплювався історичними реконструкціями, і якось вони з батьком жартома сфотографувалися у німецьких шоломах, а сестра виклала фото в «Однокласниках». То один бовдур взяв це фото, наклав німецький марш і виклав відео у групі «Новоозерне» в тих самих «Однокласниках» – мовляв, ось які люди живуть серед нас. А потім роздрукував фото з текстом і розклеїв на стовпах…

Через цей недитячий булінг батьки Євгена стали перед вибором: а чи варто залишатися у Криму? З часом вони підготували квартиру до продажу, часто їздили в Одесу, а згодом придбали там квартиру і переїхали.

«Док» морського буксира «Корець» і «Символ»

Отримавши призначення на посаду фельдшера-рятувальника морського буксира «Корець», у жовтні 2014 року мічман Туменко переїхав сам і перевіз сім’ю до Очакова.

Як і більшість колег, його вже давно називали не інакше, як «Док», або – «Док Женя». Служив на «Корці». Брав участь у різних навчаннях, а у вересні 2018 року навіть ходив під Керченським мостом, зведеним та з помпою відкритим окупантами. Тоді МБ «Корець» здійснив перехід з Одеси до Маріуполя, буксируючи пошуково-рятувальне судно «Донбас». Їхня, перша група, пройшла під мостом без проблем і лишилася в Маріуполі, а от другу, як відомо, агресор розстріляв, і хлопці надовго потрапили у полон.

З перших днів АТО мічман Туменко активно бомбардував командування рапортами з проханням відправити його на передову.

– Знав, що можу рятувати життя людям, і тому не міг всидіти на місці, – говорить Євген. – В Очакові я тоді почувався безпорадним.

Довго його зусилля були марними, аж доки у жовтні 2015-го черговий рапорт не було підписано. Мічмана відрядили у 36-ту окрему бригаду морської піхоти.

– Офіційно – санінструктором 3-ї роти морської піхоти, реально – командиром комендантського взводу, – зізнається Євген.

Гнутове, Широкине, обстріли та бої. На передовій Євген Туменко, позивний «Символ» (дістався у спадок), перебував чотири місяці. І за цей час у його підрозділі втрат не було, а це – неабияке везіння.

– Ми то штаб охороняли, то несли службу на позиціях, брали участь у бойових діях, – продовжує «Символ». – Крім командування взводом, звісно, виконував обов’язки медика. Поранених, на щастя, у нас не було. Траплялися бойові травми, переломи, вивихи, розтягнення, розсічення. Мав укомплектований медичний наплічник і допомагав усім, хто того потребував.

Якось, уже після обміну полоненими, Євген зустрів побратима Сергія Чулібу, механіка буксира «Яни Капу», який був у полоні.

– Михаличу, тобі в Крим тепер не можна! – сказав колишній підлеглий по підрозділу морської піхоти і розповів, що у полоні в нього знайшли посвідку учасника бойових дій, забрали смартфон і допитували, тож довелося сказати, хто на фотографіях у телефоні, і хто був його командиром в АТО.

– Ну, Сірожа, ти Америку не відкрив! – розсміявся у відповідь Євген. – Я й так знаю, що мені у Крим дорога закрита! Аж доки не звільнимо його!

Наприкінці літа 2019 року мічмана Туменка переведено з Очакова до Бердянська. Тоді переїхало три сім’ї військових моряків, допомагаючи одне одному під час переїзду. Відтоді Євген служить на Азовському морі. Як і зазвичай, ходить на «Корці», бере участь у навчаннях і щиро любить свою роботу. Ну і, чекає, коли Україна набереться сил і він поміж інших визволятиме рідний Крим!

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер радіаційної безпеки

від 17000 до 25000 грн

Київ

11 державний пожежно-рятувальний загін

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший навідник 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Старший навідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734