ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні День пластового руху в Україні

Новини Патріотичне виховання
Прочитаєте за: 2 хв. 12 Квітня 2020, 12:08

Уперше за 108-річну історію «Пласту» учасники цього масового руху відзначають чергову річницю онлайн водночас у різних куточках України — від Львова до Харкова. 

Слово пласт було використано як аналог англійського – скаутинг (англ. scouting — розвідка). Воно походить від назви козаків-пластунів, що переміщалися по-пластунськи – плазом, виконуючи функції розвідників у козацькому війську.

«Пласт»  – українська скаутська організація, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Він з’явився як аналог скаутського руху 1911 року. 12 квітня 1912 року у Львові вихованці одного із засновників «Пласту» Олександра Тисовського вперше склали Пластову присягу. Саме ця дата відтоді й відзначається. Засновниками організації були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола.

Пластуни відзначилися своєю активною участю у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР у ХХ столітті й продовжують захищати кордони України на Сході в наш час. За час російсько-української війни загинуло п’ятеро з пластунів: Марко Паславський, Віктор Гурняк, Євген Подолянчук, Микола Гордійчук, Андрій Білик.

Серед відомих вихованців «Пласту» – Любомир Гузар, Богдан Гаврилишин, Любомир Романків, Борис Ґудзяк, Квітка Цісик, Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, Кетрін Винник, Ярослав Ажнюк, Настя Станко, Соломія Бобровська та інші.

Сьогодні «Пласт» — найбільша та найстаріша українська скаутська організація, яка діє у багатьох країнах світу, об’єднуючи пластунів України й української діаспори.

Протягом року пластуни проводять понад 100 виховних таборів різної спеціалізації (летунська, морська, військова, спортивна, мандрівна, виховно-вишкільна). Окрім таборів, відбуваються акції різного спрямування — спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва «Стежками героїв» та «Осінній рейд», мистецько-інтелектуальні змагання «Орликіада», Фестиваль пластової творчості «День пластуна», передача Вифлеємського вогню миру й багато іншого.

З початком карантину «Пласт» припинив проводити живі зустрічі, вишколи та інші заняття для молоді. Та це не завадило найбільшій молодіжній організації України й надалі займатися вихованням юнацтва. Пластуни проводять лекції, майстер-класи, ігри в прямому ефірі як для дітей від 2-х років, так і для своїх друзів-волонтерів.

Спілкування в онлайн-режимі різноманітне та цікаве й теми занять, зазвичай, пов’язані з навичками, що здобувають діти на звичайних пластових сходинах (щотижневих заняттях). Наприклад, орієнтування на місцевості, складання наплічника чи в’язання вузлів, а також патріотичне виховання, основи менеджменту чи економіки, екологічне виховання тощо. А для найменших – онлайн-театри та майстер-класи з виготовлення іграшок.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку в Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Психолог на підприємстві

від 28000 до 128000 грн

Харків

Військова частина А4349 Харків

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Начальник інженерної служби

від 30000 до 60000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Фельдшер

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623