ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про армійські гумористичні «тренди»

Лонгрід
Прочитаєте за: 9 хв. 1 Квітня 2020, 14:46

Ну що, попри всі жахи про пандемію коронавірусу, неминучий дефолт, наближення комети та одвічне воцаріння в Кремлі одного миршавого карлика, посполите українство таки дожило до 1 квітня. Чи будемо кепкувати в цей день один з одного, чи ні – то вже справа приватна. Військові, от точно, приколюватись будуть безжалісно: по-доброму між собою, і жорсткіше з ворогом. Вони це постійно роблять. Бо, як наголошує одна давня мудрість: без гумору у війську складно. Почуття гумору у військових, щоправда, досить специфічне. Не всяка цивільна людина без попередньої підготовки «врубається»: екстрачорний брутальний гумор у військовому середовищі спокійно уживається з дитячими жартами та величезною самоіронією.

Покопирсавшись трішки у власному фотоархіві, кореспондент АрміяInform створив ілюстративну добірку дотепних армійських приколів. А до деяких світлин є ще й дотепні історії.

«Шкідливий пес Путін»

…У 2014-му Великдень був 20 квітня. Поїхали волонтери зі Львова вітати земляків-піхотинців, що висунулись у Херсонську область на прикриття адмінкордону із тимчасово окупованим Кримом. З собою набрали пасок, крашанок, вишиванок для бійців. Той «десант» був одним із перших волонтерських поїздок. Ще й АТО, як таке, не розпочалося. Але вже було зрозуміло, що одним Кримом справа не завершиться. На Херсонщині на в’їздах до міст місцеві активісти так само робили імпровізовані блокпости. На випадок того, як московіти попруть, то хоч якось помагати українській армії їх гальмувати. Ну і чергування там волонтери несли так само в режимі 24/7. Щоправда, волонтерські блокпости були «яскравіші»: прапори, патріотичні гасла, розписані гострими жартами мішки з піском, багаття з казаном, щоб кулешу варити. А як же без цього?

От, наші львів’яни зупинились біля одного такого на в’їзді у Нову Каховку. Кави попити, новини місцеві дізнатися. Аж раптом в очі впадає така собі «вивіска», на якій пишеться: «Шкідливий пес Путін». Поруч із вивіскою реально сидить на ланцюгу молодий дебелий пес «дворецької» породи із винуватим виразом на морді. У львів’ян німе питання: що це? Місцевий активіст, дядько років із п’ятдесяти, пояснює: та от, прибилось це «теля». Ми його підгодовували. А він знахабнів і у нас дві палки копченої ковбаси з комори «скримздив». До цього кликали його просто «пес». А після цього випадку собачої клептоманії охрестили «Путіним» і посадили на ланцюг. Мріємо, щоб і зі справжнім так само вдіяли! Львів’яни, звісно, пореготали з неологізму «скримздив», зробили кілька світлин собаки-«Путіна», дочекалися, коли військові дали «добро» на в’їзд, лишили до столу пару пасок і кави й поїхали собі далі. А блокпост у Новій Каховці разом із єдиним у світі canis putin стояв ще до літа. Але це вже інша історія.

Про «Дєнь фашиста»

Чудове українське місто Бахмут на Донеччині колись називалось Артемівськ. Так його охрестили комуністи на честь одного упиряки-комісара. Щоправда, це історичне непорозуміння вже виправлено. В грудні 2014-го, напередодні Дня Збройних Сил України в місто приїхав військовий оркестр. Військові музиканти планували дати концерт не лише для українських бійців, а й для мирних мешканців на центральній площі міста, навпроти будинку культури. Після боїв, які точилися влітку-восени 2014–го на Донбасі, місцевим не менше ніж військовим потрібні були позитивні емоції. Водночас не забули про заходи безпеки і підтягнули відділення для охорони периметра. Все ж таки латентних «новоросів» на той час у місті вистачало, й командування, перед тим, як дати добро на виступ оркестру, мало подбати про безпеку.

Та, слава Богу, все почалося, як книжка пише. Військові музики справу добре робили: оркестр грає, дівчата з ансамблю співають. Вже й місцеві дітлахи випхались поперед недовірливих батьків та почали витанцьовувати. Хлопці з охорони тишком «рубають фішку» і обходять площу периметром. Аж раптом, до натовпу «на автопілоті» підрулюють дві особини жіночої статі. У кримінальних колах таких називають «мальвінами». Не через колір волосся, а через специфічний відтінок шкіри, спричинений регулярним споживанням сурогатного алкоголю. Вираз обличчя пиячок невдоволений – не подобаються їм ані українські військові, ані українська музика, ані українські пісні. Бо в голові «вата» та угар «руського міра» розмішані з випарами оковитої. І щоб хоч якось обгидити настрій нашим бійцям, що стоять за кілька кроків та плескають у долоні, підспівуючи музикам, одна голосно питається в іншої: «Ой, а шо ето здєсь укропи собралісь?!» Інша: «Нє знаю. Навєрноє День фашиста празднуют»… Бійці, які ще хвилину тому жваво підтримували музикантів, як за командою, обернулися і дуже чемно глянули на цю парочку. А разом і посунули прямо на них, грізно поправляючи амуніцію. Звісно, прихильниць ідей «зеленого змія», як вітром здуло. Повертаючись назад, один боєць каже іншому: «…нє, ну ти чув? Придумають же ж…«Дєнь фашиста»… Треба буде хлопцям розказати – хай порегочуть!»

Home sweet home

Військові завжди з іронією та гумором ставляться до умов проживання. Хто ж знає, де доведеться завтра прихилити голову в умовах війни? Натомість дай бійцю лопату, і він, маючи руки з правильного місця й трішки часу, вириє собі такий бліндаж, що фешенебельний готель «Хілтон» втрачатиме зірки від сорому. У підземному бункері можуть з’явитися не лише файні меблі та ламінат на підлозі. А й халявний Wi-Fi, якщо в бліндажі живуть зв’язківці. До слова, перший прихисток особового складу пресцентру штабу АТО виглядав досить мальовниче.

Зірки Мішлен

Червоний гід Мішлен – найвпливовіший і найвідоміший ресторанний рейтинг сьогодення. Мати зірку Мішлен – велика честь для закладу громадського харчування. Враховуючи те, що людина військова ніколи не відмовиться від чогось смачного, то жарти на тему їжі у війську – то святе!

От, до прикладу, приїжджала якось у район проведення АТО знімальна група шоу «Інспектор Фреймут». Зайшли на кухню в базовому таборі «Сармат», походили-подивились. З’їли борщу з кашею. Видали табличку та поїхали. Про пригоди цієї таблички після від’їзду телевізійників можна було знімати окреме шоу.

Військовий завжди готовий поїсти

Військовий створює і охороняє свої запаси продовольства

Якщо військовий не зайнятий ліквідацією ворога, він вивчає кулінарні рецепти

Брати наші менші

Дотепних ситуацій, пов’язаних із тваринами, на війні теж вистачає. Коти, собаки та й більш екзотична живність супроводжує воїнів під час виконання ними бойових завдань.

Наші бійці, напевно, й ксеноморфа приручили б, якби він утік зі знімального майданчика «Чужих» і приблудився до якогось ВОПу піхотної бригади. Вже бачу, як дядько у камуфляжних штанях у кольорі ММ14, пихкаючи цигаркою, дбайливо годує інопланетну тварюку сушняком, примовляючи «їж, Шарику, їж. А то диви, який худючий. Від того і злий….

Коти – секретна зброя. Гляньте, як цей мурлика уявив, що туристичний килимок – це гранатомет. А він – граната. Уявив…стомився і заснув…

Чотирилапі беруть активну участь у житті підрозділу. Дивіться, який серйозний вигляд має цей пан Коцький

А ось заняття із дотримання військовослужбовцями інформаційної гігієни. Котик перепостив фейк у фейсбуці і йому соромно.

Якщо на фронті раптово «ляже» зв’язок – є запасний варіант. Ми що, даремно пернатих підгодовували?!

Ну, а хтось з бійців забирає фронтових улюбленців із собою додому. В пику роспропаганді, яка створює фейки. Мовляв, «укропам видали два раби».

Бойові колісниці

Стосунки військових та бойової техніки іноді набувають сакральних рис. Бо, як писав один військовий письменник, тільки «прошарений мєхан» знає, що і де натиснути, щоб та бойова колісниця зрушила з місця. А ще бійці дотепно жартують з цього.

От, наприклад, у цих хлопців – преміям акаунт у грі World of Tanks

Тут все зрозуміло без зайвих коментарів – у разі чого, Ксюха і Танюха порвуть усіх!

Кожен механік-водій вважає свою машину – найкращою. А хороший механік-водій, навіть стару БМП-1 змусить літати так, що хоч завтра на гоночну дистанцію! 

Бирки

З цим військові не жартують. Бо у війську різноманітні бирки та таблички – то святе!

От, до прикладу, дуже слушне зауваження. Майже в дусі Лицарів Круглого столу, де лише Артур був першим серед рівних

А дивлячись на це фото, стає зрозумілим, чому потрібно відстібати магазини від автомата

Напевно, вже були прецеденти, бо в районі АТО/ООС, на жаль, можна побачити на телеекрані отаку бридоту

Крім того, бирки часто несуть життєво важливу інформацію. Зокрема про умови дотримання санітарно-гігієнічних норм

Почасту вони виконують промоційну функцію в підрозділі

…Або попереджувально-мотиваційну

Креатив!

Колись було таке, що люди цивільні, не дотичні до військових реалій, нарікали: мовляв, військові зовсім позбавлені креативності й художнього відчуття прекрасного. А ось і неправда! Лише подивіться, скільки різноманітних інсталяцій створено людьми в погонах. Тут й абстракціонізм, і концептуальне мистецтво, й постмодернізм. Закладаюсь, що якби виставити будь-яку з цих робіт на аукціон – колекціонери виклали б кругленьку суму! Як гадаєте?!

Гадаємо, що у вирі негативних новин ми все ж таки спонукали вас усміхнутися. Можливо, і у вашому архіві є дотепні світлини з цікавими історіями! Поділіться ними на сторінці АрміяІnform. І, звісно, будьте здорові та в доброму гуморі!

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

Щодня ворог скидає на східній ділянці фронту по 20-30 керованих авіаційних бомб.

У НАТО оцінили прогрес України у реформуванні системи оборонних закупівель

У НАТО оцінили прогрес України у реформуванні системи оборонних закупівель

Україні вдалося провести низку важливих змін у системі оборонних закупівель, які, зокрема, допомогли і в забезпеченні військ під час російської агресії.

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Служба безпеки України затримала ще одного російського інформатора рф, який наводив ворожі ракети і дрони на Дніпро.

У Повітряних Силах ЗСУ пояснили, чому «шахеди» перебували 6 годин над Україною

У Повітряних Силах ЗСУ пояснили, чому «шахеди» перебували 6 годин над Україною

Речник командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував тривале перебування в повітряному просторі України ворожих ударних БПЛА типу Shahed-131/136.

Президент Литви: Ціна недостатньої військової підтримки України — втрачені життя та відкладена перемога

Президент Литви: Ціна недостатньої військової підтримки України — втрачені життя та відкладена перемога

Ціною недостатньої військової підтримки України є втрата українських життів, подальші руйнування та відкладена перемога України.

росіяни обстріляли 13 українських областей

росіяни обстріляли 13 українських областей

За добу були атаковані 96 населених пунктів та 181 об'єкт інфраструктури.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 20500 до 22000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків, Харківська область

Бойовий медик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Розвідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Навідник кулеметного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Кухар, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039