ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зміївський батальйон тероборони може вразити ворога, як гадюка на його шевроні

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 20 Березня 2020, 18:55

Їхній досвід індивідуальної підготовки бійців, практики захисту важливих об’єктів та контрдиверсійної боротьби активно вивчають в інших регіонах країни. А торік в Естонії вони здивували закордонних армійців креативністю підходів до військової справи. Все це і багато іншого можна розказати про окремий батальйон територіальної оборони Зміївського райвійськкомату окремої бригади ТрО Харківщини, де побував кореспондент АрміяInform.

Об’єднані патріотизмом

Весна 2014-го. У регіоні виникла складна соціально-політична ситуація. І саме в цей період у місті Зміїв під Харковом десятки чоловіків віком 30-50 років створили дружину самооборони, вирішивши протистояти можливій появі окупантів і проявам сепаратизму. Серед них був і нинішній командир окремого батальйону тероборони майор Олексій Шелест.

− Ми тоді були, немов партизанський загін: без зброї, спорядження й не мали чіткого плану дій, − пригадує офіцер. − Половина бійців – мешканці Харкова, інші – із маленьких селищ Зміївського району. Здебільшого, волонтери, підприємці, фермери й колишні армійці.

Комбат не приховує, що тоді було чимало тих, хто мріяв про великі російські пенсії й дешевий бензин за рублі. Навіть серед чиновників райдержадміністрації, до яких вони постійно зверталися по допомогу. Зустрічалися і противники створення їхнього загону самооборони.

− Військкомати тоді повністю займалися мобілізацією, тому підготовку ми організували самі. За власний кошт придбали форму й елементи бойової екіпіровки. Навіть старенький УАЗ дістали. І звернулися до командирів військових частин та правоохоронних органів із проханням відрядити до нас інструкторів. Шукали фахівців і серед колишніх десантників, розвідників. І поступово стали схожі на військове формування, − розповів військовий.

Олексій Шелест тоді перебував у запасі, але свій досвід, набутий ще під час служби в підрозділі спецпризначення, охоче передавав друзям по загону. При цьому, тверезо оцінюючи свої малі можливості, акцент ставили на контрдиверсійній і диверсійній боротьбі. Як гадюка, що і нині є на шевроні підрозділу, вчилися болісно уражати ворога.

«Під крилом» військкомату

У 2015-му при Зміївському райвійськкоматі офіційно створено роту охорони та окремі загони тероборони.

− Тоді ми стали існувати офіційно, отримали підтримку військової установи і місцевої влади. Наші практичні заняття стали глибокими, з’явилась змога проводити стрільби на полігонах. Почали проходити перепідготовку в навчальних центрах ЗС України.

Місцем тимчасового розміщення загону ТрО стала територія однієї з баз відпочинку за межами населеного пункту, а поруч із нею – чимало простору для польових занять.

− Мені тоді запропонували офіцерську посаду в нашому РВК. Я погодився і став займатися територіальною обороною на професійному рівні. Та, на жаль, старі проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і правовим статусом бійців ТрО залишалися. Проте наш патріотичний запал допомагав обходити, або просто не помічати труднощі, − говорить майор Олексій Шелест.

Один із бійців загону, сержант запасу Мирослав Лукавенко пригадує ті часи: «Нові можливості «під крилом» військкомату дозволили вийти на вищий рівень. Ставши на крок ближче до військової майстерності, деякі воїни ТрО, як я три роки тому, підписали контракт із Збройними Силами. А потім уже з бойовим досвідом повернулися у підрозділ. Зазначу, що відтоді до нас прийшло чимало демобілізованих бійців.

Від загону до батальйону

Влітку 2018-го на базі загонів тероборони сформовано окремий батальйон ТрО. Новостворений колектив розширив зону відповідальності зі Зміївського ще на 4 райони Харківщини, де розташовані десятки важливих об’єктів і стратегічних шляхів.

− Майже щосуботи збираємося в пункті постійної дислокації і займаємося військовою справою, як кажуть, на всі сто. І міркуємо про гідну зміну. Тому активно займаємося військово-патріотичним вихованням молоді. Для цього підтримуємо тісні зв’язки майже з усіма місцевими школами, − продовжив комбат.

Тільки торік бійці ТрО провели майже три десятки різних заходів зі школярами. У результаті, кілька тисяч юних українців більше дізналися про надання першої меддопомоги пораненому, ознайомилися з тактичними діями в складі розвідгрупи, поводженням зі зброєю тощо.

− Цього року вже двічі залучалися до зборів із вихованцями місцевих осередків Українського скаутського руху «Пласт» і «Джура». А після завершення противірусних заходів плануємо провести в регіоні низку польових занять із юнаками й дівчатами. Навіть бойові стрільби хочемо організувати з майбутніми захисниками України,  − уточнив офіцер.

Яким би не був напруженим робочий день майора Шелеста, він завжди знаходить час на спілкування із відвідувачами райвійськкомату. Під цигарку та анекдот розповідає про батальйон і наголошує на важливості їхніх завдань. Так поступово він розширює коло побратимів.

До вишколу залучаються і спецпризначенці

У серпні-вересні 2018-го батальйон ТрО успішно склав своєрідний іспит, коли на його базі провели перші збори з практичним призовом сотні військовозобов’язаних. Хлопці й дівчата залишили основну роботу, щоб покращити навички з вогневої, інженерної, тактичної, спеціальної, медичної і інших видів підготовки. Зрештою, десятки військовозобов’язаних підписали контракт на проходження служби в резерві.

− Особлива увага під час подібних практичних вишкілів приділяється підготовці керівного складу батальйону та підрозділів, − каже майор Шелест. – Також, як і на початку бойових дій на Донбасі, продовжуємо залучати армійських фахівців до індивідуальної підготовки чи польових виходів.

Приміром, торік у серпні на базі полігона Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» бійці ТрО сходили в розвідку, навчилися робити засідку і бути непомітними в тих місцях, де, здавалося б, сховатися ніде.

Тоді інструкторами стали військовики однієї із частин Сил спеціальних операцій, які в Східних регіонах відбирали рекрутів.

− Справжні профі показали, як малими силами можна перемогти великий ворожий підрозділ, − розповів резервіст Олексій Муштай. – Вони поділилися деякими таємницями, а потім прийняли умовні заліки в бійців тероборони. Звісно, за кілька занять хлопці не досягли армійських висот, як наші гості. Проте бажання вчитися чомусь заради захисту України в нас «запалало» ще більше.

Тоді спецпризначенці провели майстер-класи й поділилися методикою проведення занять, щоб бійці ТрО змогли вчити інших.

Участь у перших міжнародних навчаннях

За словами командування батальйону, особовий склад періодично направляють на курси підвищення кваліфікації. Ці навчання проводять на базі провідних військових вишів.

− В інших батальйонах ТрО також є чимало цікавого та корисного. Тому активно обмінюємося напрацюваннями – направляємо своїх позаштатних інструкторів до них, а вони − кращих до нас, − повідомив майор Олексій Шелест.

До речі, захисники України зі Змієва набули й першого закордонного досвіду. Зведений підрозділ батальйону залучали до міжнародних навчань армій країн-членів НАТО в Естонії «Весняний шторм-2019».

Як пригадує резервіст Олексій Муштай, там вони продемонстрували досить високий рівень підготовки, що підтвердили іноземні колеги.

− Після презентацій і спільних занять ми виступили в ролі ворожих диверсантів, отримавши завдання діяти на певній території. Тоді нам удалося трохи «поганяти» по лісах естонських військових, і ми побачили деякі слабкі сторони їхньої тероборони, − говорить боєць ТрО.

До заслуг військового колективу майор Олексій Шелест відносить і те, що нині вже підписано понад 80 контрактів на проходження служби у військовому резерві.

− Поступово кількість наших бійців збільшується, а їхній середній вік – молодшає. Патріотичні настрої серед молоді зміцнюються, а місцеві, побачивши, як живуть люди на окупованій території, вже не прагнуть перейти на російські рублі. Тож певної перемоги на локальному рівні вже досягли і цим дуже пишаємося, − підсумував комбат.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кременчук

Старобільський РТЦК та СП

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Львів, Львівська область

Механік-водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 23000 грн

Данилівка, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Чернігів

105 прикордонний загін ДПСУ (м. Чернігів)