ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Герой України Володимир Жемчугов: «Нам вдалося провести 30 спецоперацій зі знищення військових об’єктів окупанта»

Інтерв`ю
Прочитаєте за: 8 хв. 30 Березня 2020, 19:29

Володимир – людина не надто говірка. На запитання, за що отримав звання Героя, радить ознайомитись з відповідним Указом Президента України. А на прохання «розшифрувати» його завуальований текст, делікатно спрямовує розмову в інше русло. І все ж автору цих рядків вдалося розговорити Володимира й дізнатись про те, чому колись успішний бізнесмен з початком бойових дій на Сході повернувся в Україну і почав партизанську війну проти російського окупанта, про те, як майже рік перебував у полоні ворога, що довелось пережити за цей час та чи має надію герой повернутись на рідну Луганщину.

Зброю купували в бойовиків та росіян

Володимире, після закінчення вишу ви працювали в Грузії, але з початком бойових дій на Сході повернулися на рідну донбаську землю. Навіщо? Захотілося адреналіну?

­– Я народився і виріс у Красному Лучі – чудовому місті на Луганщині, де минула більша частина мого життя. У 1993 році, після строкової служби, став студентом Алчевського гірничо-металургійного інституту. З 1994-го працював у різних комерційних структурах. А до Грузії поїхав 2007 року в бізнес-справах, які, до речі, йшли успішно і я почувався досить впевнено в цьому житті. Правда, через різні причини у 2012-му продав бізнес, але лишався в Грузії. У квітні 2014-го вирішив поїхати в рідне місто, де були моя мати й інші близькі для мене люди. З телефонних розмов і преси знав про події, що тоді відбувались в Україні, але коли на власні очі побачив рідну Луганщину в барикадах, з невідомими на них озброєними людьми характерної зовнішності, то зрозумів: що ось-ось події почнуть розвиватись за кримським сценарієм.

– Що слід розуміти під «характерною зовнішністю»?

– Більшість із тих, хто там «тримав оборону» – звичайні алкоголіки, волоцюги. Не маючи освіти, кваліфікації, вони раділи й одноденному заробітку у вигляді пляшки оковитої. При спілкуванні зі мною вони гордо заявляли, що не страйкують тут, а працюють. За таку «роботу» мер міста Філіппова щодня передавала їм продукти харчування й гроші на придбання цигарок і горілки. Наприкінці квітня приїхав «головний отаман козацького війська Донського» Козіцин і роздав усім їм зброю, а в ролі командирів з’явилися росіяни. Незабаром сталось так, що ті, хто вчора клянчив на пляшку, відчули себе господарями життя: почали «віджимати» в людей бізнес, автомобілі, вдаватись до відвертих грабежів.

– Пане Володимире, коли саме розпочалась ваша боротьба з окупантами і якою вона була?

– Це була партизанська війна з ворогом. У відкрите протистояння – у його класичному розумінні – ми не могли вступати, адже сили нерівні. Насамперед, вдалося зібрати, хоч і небагато, вірних і сміливих однодумців, які люто ненавиділи тих, хто прийшов на нашу землю. Звісно, одразу ж постало питання зброї, боєприпасів.

– Як його вирішили?

Купували автомати, міни, гранати, армійське спорядження в бойовиків. Озброюватись нам допомагали, до речі, не лише вони, а й самі росіяни! Автомат Калашникова, наприклад, коштував 200 американських доларів, а граната – 50. Оскільки на окупованих територіях залишились мої бойові побратими, я не можу розповісти про всі нюанси нашої партизанської війни. Скажу лише, що вдалося провести 30 досить вдалих бойових операцій, внаслідок чого ворог зазнав втрат не лише в живій силі, а й у військовій техніці. Вдавалося нищити і об’єкти його військової інфраструктури.

– Звідки брали кошти на зброю, на сплановані спецоперації та чи взаємодіяли з українськими військовими?

Якщо відверто, то переважно це були мої заощадження, оскільки, як я вже казав, перед цим успішно займався бізнесом. Щодо взаємодії, то хоч і не одразу, але вдалося встановити зв’язок із представниками ЗС України. Згодом координували подальші дії з ними, забезпечуючи їх певною розвідувальною інформацією. Її українські воїни використовували успішно.

Окупанти пропонували здати побратимів, а взамін обіцяли пролікувати у найкращих російських клініках

– Коли саме і за яких обставин утрапили до рук ворога?

– Сталося це 29 вересня 2015 року: під час виконання чергового бойового завдання я підірвався на розтяжці гранат РГД з додатковими елементами ураження. Найбільше постраждали руки, і я їх практично не відчував, до того ж втратив зір. Уже потім, у лікарні, мені ампутували руки. Але, опинившись у руках ворога, я не знепритомнів і пам’ятаю, що мене одразу відвезли до Луганської обласної лікарні.

Оскільки до їхніх рук я потрапив під час підриву лінії електропередач, то росіяни суворо наказали лікарям «сумлінно мене лікувати і зберегти життя за всяку ціну». Я переніс кілька операцій, але, як бачите, вижив…

Коли мій фізичний стан трохи поліпшився, мене перевели до місцевої буцегарні. Сусідами по камері були… «ополченці». Не дивуйся: на той час про дисципліну в «арміях» так званих ДНР і ЛНР говорити не доводилося. Пиятика, так звана дідівщина, несанкціоноване застосування зброї одного «підрозділу» проти іншого. Ці «витівки» стали для них буденністю. І їх куратори з числа російських офіцерів намагалися боротись із цим. Доходило навіть до того, що бандитів спецпризначенці з-поміж ГРУ, ФСБ просто знищували. І не лише рядових, а і їхніх командирів, намагаючись утримувати все це «військо» під контролем.

– Як до вас ставились у лікарні, під час перебування в тюрмі? Чи вдалося хоча б раз вийти на зв’язок із рідними?

– По-різному ставилися. Були ті, хто допомагав і навіть приносив знеболювальні препарати, ховаючи їх під подушкою, щоб потім медсестра зробила укол. Були й такі, хто зневажав. Коли ж опинився в буцегарні, то десь місяців за 3–4 охоронці дали змогу зателефонувати дружині. Від неї я і дізнався, що за моє звільнення борються.

– Чим пояснюєте таку великодушність охоронців?

– Вони це пояснювали моєю поведінкою в полоні, зокрема тим, що я не пристав на пропозиції здати побратимів…

– Скільки часу провели в полоні?

– Без 15 днів рік.

За яких умов відбувся обмін?

– Спочатку мене хотіли обміняти разом із Надією Савченко ще в травні 2016-го. На офіцерів російського ГРУ Александрова і Єрофєєва. Але так сталося, що «виторгувати» вдалося лише Савченко, а мене задля психологічного тиску перевели до Луганського СІЗО. В основному це обумовлено і тим, що я відмовився ставати на коліна перед журналістами російського телеканалу «Росія 24» й благати прощення в Росії і луганчан.

– Методи, якими користуються російські спецслужби, відомі: від залякування, погроз, шантажу – до обіцянок золотих гір. Вам росіяни не пропонували преференцій в обмін за інформацію?

Пропонували здати бойових побратимів, їхні адреси. А взамін обіцяли пролікувати у найкращих російських клініках, максимально відновивши здоров’я.

Перед партизанською війною все майно і заощадження переоформив на рідних

– Як вам, пане Володимире, нині живеться? Коли б час повернути, боролись би з окупантами, знаючи, чим це може скінчитись?

– Дуже не люблю патетики, але, відповідаючи на запитання, без неї складно обійтись. Так ось, навесні 2014-го, ще тільки їдучи до рідного Красного Луча, я чудово усвідомлював, що за люди виступили проти «київської хунти», розумів, і те, як розвиватимуться далі події. Знав, що мене очікує, якщо опинюсь в руках «ополченців»: уже у квітні 2014-го багатьох моїх друзів, які не бажали жити у «русскому міру», знаходили мертвими. Чи взагалі не знаходили. Тож моє рішення розпочати війну проти окупантів – свідоме і виважене. Саме тому перед цим все своє майно, заощадження юридично оформив на рідних мені людей.

– Ви тривалий час прожили на Донбасі й добре знаєте менталітет його жителів, політичні уподобання. Чи правда, що абсолютна більшість цих людей так довго чекали приходу «русской вєсни», а їхнім кумиром був відставний підполковник КДБ…

– Відповім так: абсолютна більшість прихильників «русской вєсни» належала до громадян, зомбованих через ТБ російської пропагандою. Багато серед них було і заробітчан, які працювали в Москві чи Санкт-Петербурзі і, ніде більше не побувавши, щиро вважали, що ці міста і є Росією. Але ж той, хто був у тій же Вологодській чи Кіровській області, знає, як живе пересічний росіянин.

– Скажіть відверто, Володимире: ви вірите, що колись зможете повернутись у рідне місто?

– Я цього прагнув ще на початку 2014-го. І почав щось робити для того. Можливо, моїх зусиль виявилося замало, але я не лежав на дивані і, перепрошую, не скиглив, чекаючи на порятунок.

«Завжди вірив: Україну чекає європейське майбутнє»

– Ваш батько – етнічний росіянин, мати – етнічна білоруска. Але ви вчинили так, як не вчинили тисячі українців, у чиїх жилах тече українська кров, а голови затьмарили мрії про «русскій мір»…

Ніколи не приховував, що я росіянин по батькові. Адже батьків не вибирають. Але після того, що побачив на Кавказі, зокрема в Абхазії, Південній Осетії, Чечні, де російська армія «відновлювала мир», мені стало соромно за те, що я росіянин за походженням. Для мене українська земля стала рідною. Наприклад, після розпаду СРСР можна було обирати, де жити і громадянство якої країни приймати. Я вибрав Україну. З різних причин, зокрема і тому, що завжди вірив: Україну чекає європейське майбутнє.

– Де нині ваші найближчі родичі? Зокрема, мати? На окупованих територіях?

– Ні. Всі вони проживають на підконтрольних Україні територіях.

– Ще не так давно вам дошкуляла житлова проблема…

– Я маю дах над головою: як Герой України, згідно з чинним законодавством, отримав квартиру. Тож з дружиною Оленою і живемо в ній.

– І наостанок, пане Володимире, не можу не поцікавитись: у політику не плануєте податись? Дехто з числа ваших колег по нещастю це зробив…

– У політику не пішов з тієї причини, що на попередніх виборах не бачив партії, програми, якій би довіряв. Не бачив і партійців, яким можна довіряти. До того ж не мав відповідних знань, політичного досвіду. Наразі міркую над тим, щоб узяти участь у наступних виборах.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (1 кат.), фельдшер

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Інженер-електронік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Оператор-розвідник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій кат. В, С, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Офіцер (за напрямком правоохоронної діяльності)

від 20100 до 58000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП