ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

500 військовослужбовців та цивільних працівників щороку проходять навчання в рамках NATO PDP

Вишкіл Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Березня 2020, 16:14

АрміяInform продовжує розповідати про наближення України до НАТО та знайомити читачів із програмами, які допомагають нам досягти відповідних стандартів. Однією з них є Програма професійної підготовки Україна − НАТО (Professional Development Programme PDP). Заступник керівника програми Анастасія Мішкіна розповіла про цілі програми, її ключові аспекти та результати.

− Анастасіє, які існують напрями співпраці в рамках Програми професійної підготовки цивільного персоналу сектору безпеки і оборони?

− Програма професійної підготовки Україна − НАТО саме про людей, які працюють у цивільному секторі безпеки та оборони. Вона створена для розбудови спроможностей українських інституцій, через підвищення кваліфікації та професійних навичок цивільного персоналу сектору безпеки і оборони. Відповідно до рішення України йти шляхом євроатлантичної інтеграції, ми переглянули цю програму і почали надавати тренінги, орієнтовані на підтримку реформ, що тривають у країні для досягнення цієї мети. Одне з головних завдань програми – підвищення кваліфікації працівників відповідно до потреб наших партнерів і створення інституційного потенціалу, що дозволяв би забезпечувати сучасне навчання своїм співробітникам. Якщо говорити про тренінги, то частіше проводимо навчання з лідерства, ухвалення рішень, написання стратегічних документів, управління змінами, зі стратегічних комунікацій тощо.

− Розкажіть, які програми профпідготовки в Україні заплановані на цей рік?

Програма PDP функціонує на базі проєкту бюджету і плану проєктів на рік. Цьогоріч у нас вже є план роботи на пів року. Головні проєкти програми:

  • 100 Чемпіонів – проєкт із підвищення кваліфікації в сфері євроатлантичної інтеграції держслужбовців понад 55 міністерств і відомств, що впроваджується за запитом та спільно з Урядовим офісом з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Кабінету Міністрів України. Термін реалізації – 3 роки, продовжиться у 2020-му в новому форматі. На цьому проєкті розбудовуємо спроможності державних службовців, які розробляють Річну національну програму Україна − НАТО.
  • Створення інформаційно-тренінгового Центру в Секретаріаті ВРУ – проєкт, націлений на запровадження власних спроможностей з організації тематичних тренінгів для держслужбовців – працівників Секретаріату ВРУ на основі оцінки потреб працівників комітетів ВРУ.
  • Young UA – проєкт розвитку лідерських якостей і практичних навичок молодих талановитих державних службовців, які також працюють у сфері євроатлантичної інтеграції.
  • Створення на базі Національної Академії Національної Гвардії України й підтримка розвитку відділу євроатлантичної інтеграції, який доповнює класичне навчання офіцерів і кадетів Нацгвардії сучасними тренінговими модулями західного зразка. Реалізується у тісній взаємодії з Операцією ЮНІФАЄР під проводом Канади.
  • Активна співпраця з Міноборони України в підвищенні кваліфікації співробітників, які там працюють. Наразі проєкт у фазі розробки. Варто зазначити, що співробітники Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ є учасниками багатьох наших проєктів.
  • Також створюємо концепцію хабу з розбудови національної стійкості України. Проєкт перебуває у стадії розробки.

− Наскільки PDP прив’язана до стратегічних потреб України?

− Політика PDP, яка прописана на період із 2017 по 2021 рік, створена на базі потреб української сторони разом із Кабміном України й урядовим офісом із європейської та євроатлантичної інтеграції. Усі стратегічні потреби визначені з нашими партнерами. У 2019-му Програма професійного розвитку продовжила надавати підтримку Україні в двох ключових напрямах – реформі сектору безпеки і оборони України, а також у сфері євроатлантичної інтеграції.

− Відомо, що в ЗСУ одним із пріоритетів є людиноцентричність. Чи ставиться такий же акцент під час навчань за вашими системами?

− PDP − це про людей. Наше гасло таке: «Ми об’єднуємо людей і реформи, тобто робимо реформи через людей і віримо в те, що людина – це ключ до змін та до нового і світлого майбутнього України». Все, що робимо, стосується безпосередньо людей та взаємодії з ними.

− Скільки військовослужбовців і цивільних працівників щороку проходять навчання в межах PDP?

Програму професійної підготовки Україна − НАТО (NATO − Ukraine Professional Development Programme PDP) розпочато в 2005 році. За рік приблизно 500 людей проходять навчання на наших тренінгах. Фокусуємося на роботі в маленьких групах. Намагаємося акцентуватись не на кількості людей, яких навчаємо, а на якості навчання. Для нас показником успіху є те, коли люди отримують підвищення на роботі чи службі, дають нам фідбек про те, наскільки здобуті знання допомогли в роботі. Постійно проводимо моніторинг та оцінку діяльності.

− Відомо, що до ваших програм долучені кращі вищі військові навчальні заклади. Як відбувається співпраця з ними?

Ми дуже відкриті до співпраці з усіма військовими закладами. До однієї з управлінських структур програми входять представники різних військових вишів.

− Наскільки навчання за вашими програмами сприяють сумісності українського війська з арміями країн-членів НАТО?

Ми орієнтуємося на цивільну, а не на військову освіту. Наші тренінги орієнтовані на прийняття рішень, лідерство і управління змінами, стратегічні комунікації та, звісно, НАТО. Зосереджені на розвитку цивільних навичок управління та навичок, які можуть допомогти українським держслужбовцям краще здійснити далекосяжні реформи євроатлантичної інтеграції.

− Чи отримують учасники тренінгів експертні галузеві знання від спеціалістів країн Альянсу?

−Так. Відмінністю PDP є те, що на наші тренінги залучаємо спеціалістів з країн-членів НАТО, зі штаб-квартири Альянсу, але водночас  намагаємося давати знання як від західних партнерів, так і від української сторони. На політичному рівні в Україні Програма має підтримку Віцепрем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; на практичному, Програму імплементують у тісній взаємодії з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-зенітник в ППО, військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

Механік-водій (БМП)

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Кулеметник. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Водій категорії С

від 21000 до 22000 грн

Прилуки, Чернігівська область

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ