ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Росія нарощує агресивні дії в повітрі

Blogger pool Лонгрід Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Лютого 2020, 13:32

У п’ятницю, 31 січня, два російські стратегічні бомбардувальники Ту-160 пролетіли поруч із повітряним простором Канади. Про це йдеться в заяві Об’єднаного командування аерокосмічної оборони Північної Америки (НОРАД) у Twitter.

Чергова провокація в Арктиці

Російські літаки останнім часом чимало турбували своєю появою в небі жителів Балтії, а тепер літають і біля американських та канадських кордонів. Проліт Ту-160 поблизу повітряного простору Канади − не що інше, як «продовження нарощування агресивних дій» противника. У цьому впевнений глава Об’єднаного командування аерокосмічної оборони Північної Америки генерал ВПС США Терренс О’Шонессі.

НОРАД ідентифікував два бомбардувальники Ту-160 РФ, які увійшли в розпізнавальну зону ППО Канади. При цьому літаки не входили в повітряний простір США або Канади. Все виглядало як провокація, як дратування противника і «промацування» його системи ППО.

Російське МО повідомило, що політ був плановим. Його заява про такі дії авіації звучить як відверте знущання й насмішка: «Два стратегічні ракетоносці Ту-160 Повітряно-космічних сил виконали плановий політ над нейтральними водами акваторій Баренцева і Норвезького морів, а також Північного Льодовитого океану.Тривалість польотного завдання становила понад 16 годин. Під час польоту літаки дальньої авіації виконали дозаправку в повітрі», − йдеться у повідомленні, і немає жодної згадки про небезпечні маневри поблизу кордонів із Канадою.

Дійсно, повітряний простір саме там, де тривав той політ, є нейтральним, але неписані правила добросусідських стосунків говорять, що так близько підлітати не варто. Щоб не виникало жодних інцидентів. Проте Росії на це плювати, принаймні це стає зрозуміло із заяви Міноборони РФ і деяких конкретних випадків. Невідповідність слів про те, що «всі польоти російських літаків виконують у суворій відповідності до Міжнародних правил використання повітряного простору», і велика кількість випадків перехоплення цих літаків у повітряному просторі інших країн яскраво свідчить про намагання РФ приховати агресивні дії.

Льотчики дальньої авіації ВКС Росії регулярно виконують польоти над нейтральними водами Арктики, Атлантики, Чорного і Балтійського морів, Тихого океану, але майже завжди такі «навчання» виглядають як провокації й намагання «подратувати» держави НАТО і США зокрема.

Американські кораблі й російські літаки

Наприкінці грудня торік російські ВКС відверто імітували атаку на американський ракетний есмінець USS Ross, який 23 грудня йшов в Одеський порт. Два російські бомбардувальника Су-24М і один багатоцільовий винищувач Су-30СМ зробили кілька проходів поблизу корабля, імітуючи атаки на різній висоті, активно застосовуючи засоби радіоелектронної боротьби. Командир есмінця оголосив бойову тривогу, привів системи ППО в повну готовність і почав протиповітряне маневрування. Російські літаки виконали маневр, типовий для авіаційного удару крилатими ракетами, й повернулися на аеродром базування.

На жаль, це не перша провокація на морі, яку влаштували російські льотчики, порушуючи принципи міжнародного права. Найвідомішим таким випадком є атака 12 квітня 2014 року, коли пара Су-24М російських ВКС вирішили потренуватися і використовувати есмінець «Дональд Кук» як мішень. Інцидент мав досить широкий розголос у світових ЗМІ.

Подібний інцидент стався на Балтиці. 12 квітня 2016-го «Дональд Кук» проводив навчання з польською морською авіацією в 130 кілометрах від Калінінграда. Пара російських Су-24 знову вирішила використати есмінець як мішень, але цього разу все було небезпечніше − бомбардувальник перетинав курс есмінця на малій висоті всього в декількох десятках метрів від нього. Держсекретар США Джон Керрі засудив небезпечне зближення російських військових літаків із американським есмінцем і назвав інцидент «небезпечною і брудною провокацією». Керрі заявив, що американці виявили велику витримку і росіянам в цьому дуже пощастило, адже військовий корабель США, що перебував у міжнародних водах, міг би збити російський Су-24 відповідно до правил ведення бойових дій.

Щодо агресивних дій американських літаків стосовно російських кораблів чи повітряного простору РФ, то подібних випадків останнім часом зафіксовано значно менше. «Авіанальотів» на кораблі (подібні до атак Су-24) взагалі не пригадую, а щодо порушень повітряного простору – то таких інцидентів можна пригадати одиниці. Здебільшого російські винищувачі вилітали на перехоплення поблизу власних кордонів іноземних розвідників, проте жоден із них не наближався на відстань, обумовлену Міжнародними правилами використання повітряного простору. Такі вильоти на перехоплення в російських ВКС вважають «заходами бойової підготовки», і пишаються тим, що завдяки цьому не допущено жодного випадку порушення повітряного простору Росії.

А виходить все просто: росіян ніхто не провокує і не здійснює проти них небезпечних дій. Більшість держав дотримується міжнародних угод і не використовує іноземні кораблі й літаки як цілі для тренувань, а також поважає повітряний простір сусідів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військовослужбовців можуть звернутися за консультацією до працівників ТЦК та СП. Наразі визначено 16 таких локацій.

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер до в/ч а4729

від 21000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій-машиніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Планшетист-військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Ков'ярі, Львівська область

Кінолог, інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України