ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Невидима війна за історичну пам’ять та спадщину минулих епох: Національний заповідник «Софія Київська» – символ непереможності України в обороні від російського агресора

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Лютого 2020, 18:06

У рамках проведення командирського інформування з особовим складом Генерального штабу Збройних Сил України, відбулася зустріч із Генеральною директоркою Національного заповідника «Софія Київська», провідною фахівчинею в галузі архітектури, реставрації, будівництва, архітектури, пам’яток охоронної та музейної справи пані Нелею Куковальською.

Пані Неля Куковальська розповіла про історичні та культурні аспекти Національного заповідника «Софія Київська», його розвиток та відновлення пам’яток Української історичної спадщини.

Передумови створення заповідника «Софія Київська» виникли ще 1919 р., коли націоналізовані будівлі колишнього Софійського монастиря були частково передані Всеукраїнському історичному музею релігійного культу. В цих спорудах також розміщувалися різноманітні установи, зокрема Софійська комісія Всеукраїнської Академії наук. У 1929 р. відомим українським вченим-пам’яткоохоронцем Ф. Ернстом вперше було висловлено ідею оголосити садибу Софійського собору заповідником.

На сьогоднішній день Національний заповідник «Софія Київська» — це музейний комплекс, який об’єднує 77 пам’яток архітектури. Пам’ятки заповідника є головними об’єктами туристичних маршрутів Києва та були АР Крим – до його підступної та цинічної окупації російським агресором.

Діяльність Національного заповідника «Софія Київська» одержала високу оцінку світової громадськості: у 1987 р. Міжнародне журі Гамбурзького Фонду (Німеччина) нагородило заповідник Європейською Золотою медаллю за збереження історичних пам’яток. У 1990 році Софійський собор з комплексом монастирських споруд ХVІІІ ст. на його території включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Фондові колекції заповідника нараховують понад 80,0 тис. одиниць зберігання. Це археологічні колекції, предмети декоративно-прикладного мистецтва, унікальні архітектурні проекти різних років, велика колекція фотоматеріалів тощо.

Основні напрями діяльності заповідника: пам’яткоохоронна, реставраційно-реабілітаційна, науково-дослідна, методична, фондова, експозиційна, просвітницька тощо. Заповідником проводиться комплекс заходів, пов’язаних з номінуванням пам’яток – Кирилівської та Андріївської церков, Судацької фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Серед них такі всесвітньо відомі пам’ятки архітектури, як внесений 1990 р. до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Софійський собор ХІ ст. з архітектурним ансамблем монастирських споруд ХVІІІ ст. на його території, а також Золоті ворота ХІ ст., Кирилівська церква ХІІ ст., Андріївська церква ХVІІІ ст. (розташовані в місті Києві) та комплекс пам’яток архітектури VІ-ХV ст. Судацької фортеці (розташований в м. Судак АР Крим, Україна).

В історичному центрі древнього Києва вже тисячу років височіє грандіозний собор Святої Софії Премудрості Божої. Це найдревніший християнський храм, що повністю зберігся на східнослов’янських теренах. Народжений добою християнізації Русі, він став колискою київського християнства, державності та культури, розбудова яких здійснювалася під знаком Софії-Мудрості, якою тримається світ. Свята Софія Премудрість Божа, якій присвячено собор, – одна з фундаментальних ідеологем східного християнства, що асоціювалася з образом мудро влаштованої Богом суверенної державності. Впродовж сторіч уявлення про Святу Софію зберігалось як умова духовного життя всієї людності, без якої вона не може існувати як християнський народ, як Церква, адже поняття Св. Софії ототожнювалося з мудрістю нової християнської релігії.

Софійський собор у Києві – пам’ятка знакова. Якщо вселенським символом храму Премудрості була і залишається Софія Константинопольська, то для усього світу східних слов’ян таким символом є Софія Київська. Сторіччями вона сприймається головною святинею Русі-України, осердям вищої мудрості, що гармонізує буття народу, береже й осяює світлом його долю. Софія – справжній меморіал Хрещення Русі, пам’ятка княжого благочестя, багатства і слави, державної мудрості й щедрості. Вона дійшла до наших часів з героїчної билинної доби Київської Русі, доби Володимира Великого і Ярослава Мудрого.

Найкращим підтвердженням своєї високої історичної й духовної місії є сам Софійський собор, який зберігає чудову давню архітектуру і найповніший у світі ансамбль оригінальних мозаїк і фресок ХІ ст. – 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок. Вони є справжніми шедеврами світового мистецтва. Велич і неповторна краса Св. Софії створили їй славу справжнього чуда світу. Софія дає нам знати, якими були наші предки і якими ми мусимо бути.

По завершенню зустрічі Генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» передала колективу Генерального штабу Збройних Сил України факсимільне видання «Реймського Євангелія» – церковнослов’янського пергаментного кодексу, яке нині зберігається в бібліотеці м. Реймс (Франція).

Знаменитим рукопис став через версію походження, згідно з якою його було вивезено з Києва донькою Князя Київського Ярослава Мудрого Анною Ярославною (одруженою із французьким королем Генріхом I), а також і тим, що на ньому присягали французькі королі, починаючи з 11 ст.

Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України

Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Одесса та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Начальник інформаційно-телекомунікаційного вузла зв’язку

від 20000 до 24000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Стаpший pозвідник-опеpатоp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Стрілець

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП