ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Дракон із мультфільму» знищує агресора України

Інтерв`ю Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Лютого 2020, 18:54

Науково-виробниче підприємство «Атлон Авіа» виробляє безпілотні літальні апарати, призначені для виконання широкого спектра завдань військового характеру. БПАК А1-С «Фурія» офіційно прийнятий на озброєння Національною гвардією України та постачається у Збройні Сили України. Але підприємство не тільки виробляє якісні безпілотники, конструкторський колектив підприємства створив новий клас сучасної зброї, здатний змінити малюнок сучасного бою.

Кореспондент АрміяInform поспілкувався про сьогодення підприємства й інноваційні розробки з директором підприємства Артемом В’юником.

– Артеме Андрійовичу, з чого почало своє життя ваше підприємство?

– Перший безпілотник, який поставили у війська, мав індекс А1-С, літера А означала назву підприємства Атлон, 1 – перший виріб, а С – означало літак. Крім нього, ми виробляли А1-К – коптер. І перші вироби передали у добровольчі підрозділи в березні-квітні 2014 року. Тоді підприємство ще юридично не існувало.

Підприємство створене 6 червня 2014-го, торік колектив відсвяткував п’яту річницю. Військові запропонували тоді пройти випробування, і в липні того ж року на Чернігівщині наш безпілотник успішно склав іспити й ми отримали позитивний висновок. З цього часу А1-С офіційно став розвідником та корегувальником артилерії. Упродовж кількох годин літак у реальному часі почав передавати необхідні дані піхотинцям і артилеристам. Перші п’ять комплексів поставили у Національну Гвардію України, після чого велику партію передали ЗСУ.

– Звідки з’явилася назва безпілотника «Фурія»?

– Назва з’явилася в 2015 році, придумали її не ми, а бійці самостійної групи, які були операторами комплексу і працювали в інтересах різних підрозділів. Під час експлуатації хлопці побачили схожість А1-С з персонажем із дитячого мультфільму «Приручити Дракона». Літак, виконуючи політ під окремими кутами, дуже схожий на дракона «Фурію». Нам назва сподобалась, прижилась і стала офіційною. Згодом доєднали літеру М (модернізований).

Безпілотний авіаційний комплекс А1-СМ «Фурія» призначений для проведення якісної та ефективної тактичної повітряної розвідки й коригування артилерії в будь-який час доби.

Склад комплексу:
– з безпілотних літальних апаратів
– денне та нічне корисне навантаження
– наземна станція управління та обробки інформації
– антени
– додаткове обладнання.

Корисне навантаження – денна камера, тепловізійна та фотокамери.
Режим зльоту та посадки – напівавтоматичний, автоматичний.
Режим польоту – ручний, напівавтоматичний, автономний.
Підтримка супутникових систем GPS GPS, GLONASS, GALILEO.
БПАК має можливість повертатися в точку зльоту без застосування супутникових систем навігації.

Перші комплекси мали по два літаки, а починаючи з модернізованого варіанта – три. Після експлуатації прийшло розуміння, що комплекс має складатися з трьох літаків: один працює, один у резерві, ще один, у разі необхідності, на техобслуговуванні.

– Ваші «Фурії» добре відомі роботою на Сході України. Як «дракони» поводилися під впливом ворожих РЕБ?

– У перші роки російської агресії планомірного аналізу цієї проблеми не робили. Згодом прийшло розуміння, що кожну втрату, адже на війні без них не буває, необхідно досліджувати. За нашими даними, за всі роки експлуатації з поставлених армії комплексів з ймовірністю у 50%, я сказав би, що на фронті втрачено лише два апарати через роботу ворожих комплексів РЕБ.

У мережі Інтернет було багато голослівних «експертних» думок із цього приводу, досить сильно перемішаних із суб’єктивними оціночними судженнями, основою яких часто є фантазії. Оператор, який керує таким складним і досить недешевим комплексом, при втраті літака найкращим варіантом для себе вважає формулу «Ну це ж РЕБ заглушив», розуміючи, що ніхто цього перевірити не зможе.

Натепер розроблено систему ефективного контролю за використанням комплексу. Були випадки, коли літаки розбивали, їх відновлювали, а причини аварії не мають стосунку до дії комплексів РЕБ. На захист нашої продукції в архіві підприємства є фото з зображенням різних комплексів російських РЕБ, відзнятих «Фуріями» у Донецькій та Луганській областях.

В Інтернеті бійці розміщують відеоматеріали, де видно, як за підтримки «Фурій» наші розстрілюють російські комплекси. Не можна стверджувати працювали станції чи ні, важливо те, що їх знищено. Конструктивні рішення в нашому літаку дозволяють ефективно протистояти зовнішньому впливу, але ми постійно відстежуємо новинки в галузі радіоелектронної боротьби з відкритих джерел інформації та намагаємось врахувати нові тенденції.

– Ваше підприємство брало участь у Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека», яка відбулася торік у Києві. Згідно з рекламними проспектами ви розробили новий клас високоточної сучасної зброї, яким не володіє жодна армія світу. Що це за зброя?

– Так, ми розробили зброю, яку, наприклад, уперше побачили ізраїльтяни та вголос сказали – це просто і оригінально, й чому ми до цього не додумались?

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Покровськ

Старобільський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Окремий контрольно-пропускний пункт Київ, ДПСУ

Танкіст

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Юрист, головний спеціаліст юридичного відділу

від 9880 до 11362 грн

Кременчук

Кременчуцька районна військова адміністрація Полтавської області

кравець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Ярмолинці, Хмельницька область

Водій ББА

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ