ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військовим планують збільшити грошову допомогу після укладання контракту

Інтерв`ю Інфографіка Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 6 хв. 28 Лютого 2020, 16:59

У соціальних мережах активно обговорюється інформація про скасування військовим заохочувальної виплати після укладання першого контракту. АрміяInform звернулась за роз’ясненням до начальника відділу соціальної роботи Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ полковника Володимира Кашлюка.

‒ Володимире Олександровичу, чому в Генштабі вирішили переглянути порядок виплати цієї одноразової грошової допомоги?

‒ Робоча група Генерального штабу Збройних Сил України та оборонного відомства опрацьовує різні механізми осучаснення системи грошового забезпечення з урахуванням підходів, які діють у країнах НАТО. Наразі триває внутрішнє фахове обговорення можливих шляхів удосконалення системи виплат стимулюючого і компенсаційного характеру для військовослужбовців ЗСУ, зокрема, одноразової грошової допомоги після укладання першого контракту.

В умовах особливого періоду система грошового забезпечення зазнала чималих змін. Є низка виплат стимулюючого характеру, запроваджених для залучення військових на службу за контрактом. Водночас також змінився сам порядок проходження військової служби. У Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», датованому 1992 роком, передбачались всього дві категорії військових – строкової служби та кадрової, які, звільняючись з військової служби, як правило, не повертались до війська. Служба за контрактом з’явилась пізніше. Нині військовослужбовець в умовах особливого періоду може прослужити пів року і піти з армії. Поняття безперервної військової служби вже взагалі немає. Тому виникає питання: яким чином мотивувати військових, щоб вони служили тривалий час?

Країна шостий рік поспіль у стані війни, військовослужбовець – це бойова одиниця, яка цементує особовий склад і є основою в участі у бойових діях. Кожного рядового бачимо в майбутньому сержантом-професіоналом, офіцером. Тому наше завдання – утримати якомога більше кваліфікованих і досвідчених військових. Просто підвищувати одноразову грошову винагороду недоцільно. Необхідно стимулювати особовий склад укладати другий, третій, четвертий контракти.

Довідково. У 2019 році звільнено понад 29 тисяч військовослужбовців, з них близько 75% ‒ особи, які не досягли граничного віку і звільнились у зв’язку із закінченням строку контракту. Зокрема, після першого контракту звільнилось 1922 особи.

Проведені у військових колективах соціально-психологічні дослідження та опитування військовослужбовців щодо вивчення причин звільнення з військової служби показали, що перепоною для укладання нових контрактів вказується низька привабливість пільг та соціальних гарантій, встановлених законодавством для цієї категорії громадян. Найуразливіша категорія серед них ‒ особи, які мають на утриманні сім’ї, але проходять військову службу на значній відстані від місць їхнього проживання.

Які зміни пропонують запровадити?

– Виплата одноразової грошової допомоги після укладання першого військового контракту доволі нова для ЗС України (здійснюється з 1 березня 2018-го ‒ Авт.). Нагадаю, що нині її виплачують один раз – особам, яких приймають на посади рядового складу строком на 3 роки; на посади сержантського і старшинського складу строком від 3 до 5 років; на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу строком від 1 до 5 років, а також тим, хто підписав контракт строком на 5 років з-поміж військових, призначених на посади осіб сержантського і старшинського складу, офіцерського складу після закінчення військових вишів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти (де підготовка відбувається за держзамовленням), за умови вступу до виконання обов’язків за цими посадами.

Відділом внутрішнього контролю Генерального штабу ЗСУ запропоновано внесення змін до постанови КМУ № 704 від 30.08.2017 р. «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», а саме: замість однієї одноразової грошової допомоги виплачувати військовим кілька виплат у значно більшому розмірі, але відповідно після укладання другого і кожного наступного контрактів.

Так, приміром, за другий контракт пропонується виплачувати:

солдатам – 16 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року (в 2020 році це 33632 грн або 934 грн щомісяця впродовж трирічного контракту);

сержантам – 18 мінімумів (37 836 грн або 630 грн щомісяця за 5 років контракту);

офіцерам – 20 мінімумів (40 040 грн або 667 грн щомісяця впродовж п’яти років).

За підписання третього та наступних контрактів пропонують виплату в 2,5 рази більшу від нині існуючої за перший контракт:

солдатам – 20 розмірів прожиткового мінімуму (загальна сума 40 040 грн);

сержантам – 22 мінімуми (загальна сума 46 244 грн);

офіцерам – 24 мінімуми (загальна сума 50 448 грн).

‒ Грошову допомогу планують виплачувати щомісячно, пропорційними частинами впродовж строку дії контракту. Чому не все і одразу?

‒ Ця виплата має однобічний характер із точки зору відповідальності. Держава зобов’язана виплатити всю суму допомоги одноразово, водночас немає механізму повернення цих коштів у разі порушення військовим умов контракту і звільнення, наприклад, через службову невідповідність, за рішенням суду тощо. Такий порядок невиправданий за умови обмеженого фінансового ресурсу. Пропорційний поділ виплати не матиме великого навантаження на оборонний бюджет.

‒ Наразі ці кошти отримують фахівці всіх військових спеціальностей. Проте пропонують переглянути перелік посад. Про кого йдеться?

‒ Розглядаються можливі шляхи утримання на військовій службі кваліфікованих і досвідчених військових дефіцитних спеціальностей. Це фахівці з керування БПЛА, кіберзахисту, артилеристи, снайпери тощо. Їм виплату залишать стовідсотково, адже втрати таких спеціалістів після першого контракту дорого коштують для армії як у соціальному сенсі, так і фінансовому ‒ держава витрачає значні ресурси на їхню підготовку. Але і скасування виплати для решти фахівців поки що залишається пропозицією, яка потребує конструктивного обговорення.

Також важливо запроваджувати інші дієві механізми, які мотивуватимуть військових на тривале проходження служби. Зокрема, це стосується прогресивної системи пільг на перепідготовку і соціальну адаптацію після звільнення зі служби.

У Головному управлінні морально-психологічного забезпечення ЗСУ розроблені пропозиції змін у системі професійно-соціальної адаптації військовослужбовців залежно від безперервності проходження військової служби від 10 до 25 років. Наразі вони викладені в законопроєкті № 3044 від 10 лютого цього року, який вже розглядається в комітетах Верховної Ради України. Пропонуються також привабливіші умови для укладання першого контракту військовослужбовцям строкової служби. Нині укладати короткостроковий контракт на 6 місяців мають право ті строковики, які прослужили 11 місяців. Торік їх нараховувалось близько трьох тисяч. У законопроєкті запропоновано укладання контракту на рік тим, хто прослужив пів року. За нашими підрахунками, кількість бажаючих продовжувати службу зросте понад як на третину.

P.S: Рішення про зміну порядку виплати одноразової грошової допомоги після укладання першого контракту ще не ухвалено, тож поки що це лише одна з пропозицій, яку обговорюють фахівці. Нині всім, хто укладає перший контракт, одноразову грошову допомогу продовжують виплачувати на попередніх умовах.

 

Читайте нас в Telegram
У Дніпрі через ворожий удар частково зруйнована п’ятиповерхівка, є постраждалі

У Дніпрі через ворожий удар частково зруйнована п’ятиповерхівка, є постраждалі

У Дніпрі через ворожий удар 19 квітня 2024 року було частково зруйновано п'ятиповерхівку, є жертви.

«Лінія фронту попереду нас була всіяна трупами росіян»: як військові тримали Бахмут рік тому. Фоторепортаж АрміяInform

«Лінія фронту попереду нас була всіяна трупами росіян»: як військові тримали Бахмут рік тому. Фоторепортаж АрміяInform

Рік тому тривали важкі бої за Бахмут на Донеччині. Підрозділи Збройних Сил України стійко тримали оборону. Інколи, на жаль, ціною власного життя.

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший сапер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

віськова служба за контрактом

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Психолог на підприємстві

від 28000 до 128000 грн

Харків

Військова частина А4349 Харків

Гранатометник (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ