ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки тижня ОВТ: літаки U-2S Dragon Lady продовжують шпигувати, нові бойові модулі Казахстану та гіперзвукові ракети для субмарин Virginia

Лонгрід
Прочитаєте за: 11 хв. 21 Лютого 2020, 16:06

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform подає огляд найважливіших новин у галузі. Читайте також про американські перспективні оперативно-тактичні ракети, пакистанську крилату ракету повітряного базування, електровізок для солдата тощо.

Пакистан отримав новий патрульний корабель Yarmook

Минулого тижня у Констанці (Румунія) відбулася церемонія передачі пакистанському флоту головного патрульного корабля (корвета) F271 Yarmook, збудованого на верфі Damen Shipyards Galati міжнародної суднобудівної групи Damen Shipyards Group за проєктом Damen OPV 1900.

У червні 2017-го група Damen підписала контракт на будівництво для ВМС Пакистану двох великих патрульних кораблів проєкту Damen OPV 1900. Будівництво головного корабля F271 Yarmook розпочато у 2018-му, корабель спущено на воду торік у травні. Другий корабель F272 Tabuk спущено на воду у вересні 2019-го. Його передадуть пакистанському флоту в травні цього року.

Обидва кораблі передають без озброєння і частини радіолокаційного обладнання, яке встановлять у Пакистані, ‒ переважно китайського виробництва. Ймовірно, кораблі отримають по дві 30-мм артустановки і дві чотирьохконтейнерні пускові установки протикорабельних ракет.

Пакистан став першим замовником патрульних кораблів модифікації Damen Offshore Patrol Vessel (OPV) 1900. Стандартна водотоннажність корабля цього проєкту становить понад 1900 тонн, а довжина корпусу 90 метрів. Швидкість 22 вузли. Корабель має на озброєнні середній вертоліт в ангарі, по одному 6,5- і 11,5-метровому швидкісному моторному човну, а також пристосований для розміщення БЛА.

 Армія США планує придбати 1018 нових ракет PrSM у 2021 фінансовому році

У проєкті військового бюджету США на 2021 фінансовий рік (початок 1 жовтня 2020-го) міститься запит на виділення $1 млрд на закупівлю для американської армії одразу 1018 перспективних оперативно-тактичних ракет за програмою Precision Strike Missile (PrSM). PrSM здійснюється армією США з березня 2017 року задля створення високоточної оперативно-тактичної ракети нового покоління для заміни існуючого сімейства оперативно-тактичних ракет Lockheed Martin MGM-140 ATACMS. Подібно до ATACMS, ракету PrSM запускатимуть зі стандартних пускових установок американських ракетних систем М270А1 MLRS і М142 HIMARS. Але, на відміну від ATACMS, на пускових установках збільшать кількість ракет.

Для нової ракети спочатку офіційно заявляли максимальну дальність 499 км, однак фактично розробку одразу вели з урахуванням можливого виходу США з договору РСМД (ракет середньої та малої дальності), і нині відомо: фактична дальність ракети може бути не менше ніж 550 км, з реальним досягненням дальності в 700-750 км.

Створення PrSM ведеться на конкурсній основі корпораціями Lockheed Martin і Raytheon на основі контрактів вартістю близько 116 млн доларів кожен, виданих армією США в червні 2017 року. Корпорація Lockheed Martin 10 грудня 2019-го на ракетному полігоні Вайт-Сандс (Нью-Мексико) зробила перше випробування свого варіанта перспективної оперативно-тактичної ракети за програмою Precision Strike Missile (PrSM), створюваного в інтересах армії США. Дослідний зразок успішно запущено з пускової установки М142 ракетної системи HIMARS. Він пролетів близько 240 км до району цілі.

Казахстан випробовує вітчизняні бойові модулі

На військовому полігоні «Майлан», розташованому за 50 км від столиці Казахстану, вогневі випробування пройшли казахстанські броньовані колісні машини (БКМ) «Арлан» 4х4 і бронетранспортер «Барыс» 8х8, оснащені новими бойовими модулями. «Арлан», яку виробляє приватне підприємство Kazakhstan Paramount Engineering (спільний проєкт Казахстану і ПАР), вже досить добре освоєна казахстанськими силовиками.

Водночас із виробництвом і постачанням серійних бронеавтомобілів, фахівці KPE розробили для сухопутних військ новий БТР, який отримав назву «Барыс». Випущені два прототипи бронетранспортера з колісними формулами 8х8 і 6х6. На цих машинах випробовують різні варіанти бойових модулів, щоб підібрати оптимальну комплектацію, яка влаштує військових за вогневими і тактико-технічними характеристиками.

Бронетехніку KPE створюють за стандартами, які передбачають застосування технології MRAP (посилений протимінний захист). Здебільшого машини цього типу мають великий дорожній просвіт, V-подібну бронекапсулу, добре протистоять осколкам і ефективно розсіюють енергію вибуху. Раніше подібної техніки в казахстанської армії не було.

Результатом зусиль інженерів і конструкторів KPE стала розробка трьох нових бойових модулів ‒ «Ансар», призначеного для БТР «Барыс», «Сункар» для БКМ «Арлан» і «морського» модуля «Туран», який розміщуватимуть на кораблях, що несуть службу в казахстанському секторі Каспію. Всі модулі базують на єдиній платформі «Шұғила» – уніфікованій системі управління з єдиним програмним забезпеченням.

Особливу увагу в розробці модулів приділяли ергономіці бронемашини, зокрема, комфортному перебуванню стрілка в бойовому відділенні. Дальність ходу «Барис» 8х8 на марші становить не менше ніж 800 км. Військовий має без особливих навантажень і сильної перевтоми долати на своєму робочому місці такі відстані.

«Барыс» 8х8 (технічні характеристики):

Екіпаж                 2 + 1 + 8

Кліренс               450 мм

Колісна база        2 300 мм (спереду); 2 550 мм (сзаду)

Бойова вага         28 тонн

Максимальна швидкість        100 км\год

Запас ходу           800 км

Двигун                турбодизель 550 к.с.

Балістичний захист                STANAG 4569 рівень 3 5.56 x 45 бронебійно-запальний (ББЗ), 7.62 x 39 бронебійний (ББ), 7.62 x 51 (ББЗ), 7.62 x 54 (ББЗ), 12.7 x 99 патрон НАТО.

Протимінний захист              STANAG 4569 рівень 4 b Захист від вибуху 10 кг у ТЕ під корпусом, 10 кг у ТЕ під кожним колесом і 50 кг у ТЕ збоку, в 5 м.

Озброєння (варіанти):

  1. 57-мм дистанційно-керований бойовий модуль АУ-220М.
  2. Дистанційно-керований бойовий модуль компанії КAE з 30-мм гарматою 2A42.
  3. Дистанційно-керований бойовий модуль «Ансар» із 30-мм гарматою 2A72.

Опції:

‒ Лебідка.

‒ Системи захисту від ядерної, біологічної та хімічної зброї.

‒ Блок допоміжного живлення.

Бойовий модуль «Сункар», розроблений спеціально для БКМ «Арлан» 4х4, яка непогано себе показала у військах, це спарена система з двох кулеметів: НСВТ (калібр 12,7 мм) і ПКТ (калібр 7,62 мм).

Модуль має низький силует, як і у «Ансара» ‒ кут піднесення 88⁰ і швидкість повороту башти 110⁰ за секунду. Це дозволяє обстрілювати й вести за допомогою автомата супроводу повітряні об’єкти.

Головна перевага уніфікованої платформи «Шұғила» в тім, що всіма трьома модулями – «Ансар», «Сункар» і корабельним «Туран» може керувати один оператор. Якщо фахівець пройшов навчання хоча б на одному з модулів, він легко працюватиме на всіх трьох. Це дуже корисно для підготовки особового складу.

«Арлан» 4х4 (технічні характеристики):

Екіпаж                 2 + 1 + 7

Колісна база        3 550 мм

Бойова вага         16 тонн

Максимальна швидкість        100 км\год

Запас ходу           700 км

Двигун                турбодизель 285 к.с.

Балістичний захист                5.56 x 45 бронебійно-запальний (ББЗ), 7.62 x 39 бронебійний (ББ), 7.62 x 51 (ББЗ), 7.62 x 54 (ББЗ), 12.7 x 99 патрон НАТО.

Протимінний захист – захист від вибуху 8 кг в ТЕ під корпусом, 8 кг у ТЕ під кожним колесом і 50 кг у ТЕ збоку, в 5 м.

Озброєння (опціонально):

‒ модуль «Сункар» із кулеметами НСВТ (калібр 12,7 мм) і ПКТ (калібр 7,62 мм).

Опції:

‒ Броньовані корди для продовження руху на спущених шинах.

‒ Cистема протипожежного обладнання.

Фото Григорія Беденко

Oshkosh Defense отримала замовлення на 1240 JLTV

Контрактне командування американської армії замовило у корпорації Oshkosh 1240 легких тактичних транспортних засобів (Joint Light Tactical Vehicle ‒ JLTV) та пов’язаних із ними комплектуючих на $407,3 млн для Корпусу морської піхоти США, Словенії та Литви.

У листопаді 2018-го Словенія замовила 38 машин JLTV із терміном поставки впродовж 2021‒2023 рр. Інтерес до цих бронемашин виявила і Чорногорія, що торік у жовтні оголосила намір придбати 67 бойових машин у американської компанії Oshkosh.

Торік у серпні Держдеп США схвалив продаж Литві 500 JLTV на загальну суму 170,8 млн доларів, перші з яких надійдуть наприкінці 2021-го. Заявка на продаж JLTV подана Литвою наприкінці лютого 2019-го, і впродовж 6 місяців була на розгляді. Маневрені та захищені JLTV замінять в арміях застарілі Humvee та неповороткі MRAP.

 Електровізок для солдата

Електротранспорт стає все популярнішим. Цікавий він і військовим ‒ американська армія почала тестування електричного скутера EZRaider. Випробування транспортного засобу на електротязі пройдуть під час комплексних навчань AEWE (Army Expeditionary Warrior Experiments) на військовій базі Форт-Беннінг (штат Джорджія). Там солдати випробують скутери в обстановці, максимально наближеній до бойової.

EZRaider – чотириколісна платформа з приводом 4×2 або 4×4. Виробник вказує, що військові можуть вибирати серед безлічі варіантів ‒ зокрема, доступні моделі з двигунами потужністю від 2,4 до 18 кВт і ємністю акумулятора від 1,7 до 3 кВт/год. Скутер здатний працювати за екстремальних температур (від -20 до + 75 °C) і розрахований на навантаження до 200 кг у максимальній комплектації. Крім того, може буксувати спеціальний причіп.

EZRaider вже використовує американський спецназ, армія Нідерландів, а також ізраїльські поліція і прикордонна служба.

Індія витратить мільярди доларів на новий винищувач

Завершена одна з найбільших угод у сегменті військової авіації. Індійські ВПС придбали 83 одномоторних винищувачі Tejas із супутнім пакетом послуг у місцевої корпорації Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Вартість контракту виробництва літаків Tejas Mark-1A із пакетом техобслуговування і розвитку інфраструктури знизилася з початкових $7,9 млрд до $5,46 млрд ($ 65,78 млн за одиницю).

Придбані літаки, а це нова модель, повинні мати двигун із адекватною ремонтопридатністю, РЛС із АФАР, здатність дозаправки в повітрі й нести ракети дальнього радіусу дії типу BVR і передову РЕБ для «глушіння» ворожих радарів та ракет. Льотні випробування Tejas Mark-1A завершать до 2022 року.

ВПС країни прагнуть компенсувати різке скорочення чисельності винищувальних ескадрилій (у кожній 18 літаків) ‒ замість 40, передбачених оборонним планом, їх кількість зменшать до 30. Завдяки Tejas індійські військові хочуть частково заповнити цю прогалину. Водночас відбуваються поставки французьких Rafale ‒ їх замовлено 36 одиниць загальною вартістю $ 8,27 млрд із поставкою до квітня 2022-го.

Нагадаємо: місяць тому прототип палубного варіанта індійського легкого винищувача Tejas виконав першу посадку на палубу і зліт із трампліна авіаносця Vikramaditya ВМС Індії (колишній важкий авіаносний крейсер «Адмірал флоту Радянського Союзу Горшков») у Аравійському морі. Тож Індія номінально доєдналася до клубу країн, чиє авіабудування здатне будувати літаки палубної авіації.

 АПЧ типу Virginia оснастять гіперзвуковими ракетами

Пентагон планує оснастити атомні багатоцільові субмарини типу Virginia неядерними гіперзвуковими ракетами, створюваними за програмою Conventional Prompt Strike (CPS) до 2028-го. На 2021-й фінансовий рік ВМС США запитують виділення $21,5 млрд на програми перспективних НДДКР (на 5% більше, ніж у 2020-му фінансовому році), зокрема, близько $1 млрд ‒ на програму корабельної гіперзвукової ракети Conventional Prompt Strike.

Програма CPS має забезпечити створення ракети, що складається з перспективного гіперзвукового бойового блоку Common Hypersonic Glide Body (C-HGB) і двоступеневого прискорювача діаметром 34,5 дюйма (876 мм). Мета програми – досягнення початкової оперативної спроможності в 2028 фінансовому році, коли ракету мають розмістити на підводному човні типу Virginia з модулем озброєння Virginia Payload Module.

Човни Virginia з модулями озброєння Virginia Payload Module (VPM) – нова модифікація Block V, де в її корпус встановлюють додаткову секцію довжиною близько 21 м із розміщенням у ній чотирьох модулів VPM. Кожен із модулів має сім вертикальних пускових установок (спочатку для крилатих ракет Tomahawk, а надалі й ракет інших перспективних типів). У поєднанні з двома шестизарядними вертикальними пусковими установками в носовій частині це дає змогу кожному човну типу Block V нести до 40 ракет у таких пускових установках. Крім цього, модулі VPM можна використати для розміщення інших видів перспективного озброєння, телекерованих і автономних підводних апаратів, засобів транспортування бойових плавців.

Торік у грудні Пентагон видав суднобудівній компанії General Dynamics Electric Boat Corp. довгостроковий контракт вартістю S22,21 млрд на будівництво для ВМС одразу дев’яти атомних багатоцільових субмарин типу Virginia модифікації Block V (з SSN 802 по SSN 810), вісім з яких оснастять модулями VPM. Контракт включає опціон на ще один десятий (SSN 811) атомний підводний човен цього типу. Введення замовлених дев’яти АПЧ типу Virginia Block V мають здійснити з 2025 по 2029 роки.

 Новій пакистанській крилатій ракеті збільшили дальність застосування

Пакистан провів успішні випробування своєї крилатої ракети повітряного базування Raad-II із новою дальністю у 600 кілометрів. Коли Raad-II вперше представили як макет у 2017-му під час щорічного параду, заявлена дальність польоту становила 550 кілометрів. Найпевніше, додаткова дальність польоту досягнута завдяки змінам у конструкції повітрозабірника та досконалішому двигуну.

Зміна конфігурації в новій ракеті має полегшити її застосування на ширшому спектрі платформ, можливо, навіть з літака, якщо пакистанська програма винищувачів п’ятого покоління Project Azm досягне кінцевого результату й літак матиме внутрішній відсік для зброї. Дотепер ракети Raad помічені тільки в ударних винищувачів «Міраж-III». Збільшення дальності дозволить ракеті стартувати з території Пакистану і одночасно вражати критичні цілі за межами кордону.

U-2 залишаються шпигувати

Пентагон фактично відмовився від планів виведення з експлуатації свого парку літаків-шпигунів U-2S Dragon Lady в ближчому майбутньому. ВВС США, компанії Collins Aerospace Systems (підрозділ United Technologies) і Lockheed Martin Skunk Works® недавно завершили льотні випробування і розгортання новітнього варіанту датчика електрооптичної розвідувальної системи SYERS-2C компанії Collins Aerospace на висотному літаку-розвіднику U-2. Таким чином весь парк U-2 оновлено з установкою цієї системи, яка забезпечує збільшені можливості спостереження в широкому спектрі погодних умов.

10-смуговий датчик високої розподільності SYERS-2C забезпечує неперевершену здатність знаходити, відстежувати й оцінювати рухомі й нерухомі цілі. Розроблений відповідно до стандартів забезпечення командування, управління та обміну даними з платформами 5-го покоління, датчик став критичним активом для командирів театрів воєнних дій, що має унікальні переваги у спільних операціях на всьому бойовому просторі.

У режимі 24/7 із рекордно високими оперативними показниками літаки U-2 Dragon Lady забезпечують безпрецедентну ситуаційну обізнаність для бойових командирів щодень.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Комірник складів, військовослужбовець

від 20000 до 20000 грн

Київ

Військова частина А2788

Командир взводу БПЛА

від 27000 до 27000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП

Водій, водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область