ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Збройних Силах на капеланській службі  – 85 священників

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 11 Січня 2020, 11:19

Торік у жовтні Головне управління морально-психологічного  забезпечення ЗС України провело дослідження з питань забезпечення душпастирської опіки особового складу військових частин та установ. 91 відсоток респондентів зазначили про необхідність штатної посади капеланів. Але разом з тим лише 46 відсотків військовослужбовців задоволені діяльністю  військових священників.

– На жаль, капелан просто фізично не може забезпечити душпастирську опіку всього особового складу, наприклад,  бригади, – розповів кореспонденту АрміяInform перший заступник начальника Головного управління МПЗ полковник Володимир Яцентюк. – Під час виконання бойових завдань батальйони перебувають на значній відстані один від одного і без транспорту священнику важко відвідувати військовослужбовців. До того ж у релігійних конфесіях недостатній резерв священників. Тому на сьогодні зі 116 штатних посад капеланів заповнені 85.

Зі слів Володимира Миколайовича,  на сьогодні статус військового священника як працівника Збройних Сил не забезпечується належним рівнем соціального захисту. Є чимало прикладів, коли капелани разом із військовими перебували під ворожим вогнем на передовій, рятували поранених, самі зазнавали поранень і травм, але не мають права набути статусу  учасника бойових дій. Інша проблема – невисока зарплатня – до 4 тисяч. Якщо частина в ППД, то капелан за житло та харчування сплачує за власний кошт…

– Коли розглядалось Положення про службу військового духовенства в Збройних Силах, у капеланів було побоювання, що вони будуть підпорядковуватися офіцерам зі структури МПЗ, – розповів полковник Яцентюк. – Але ніхто й не збирався, як кажуть, ставити до строю священників.  Капелан не має у військовій частині начальників, і йому ніхто не підпорядковується. Але він чесно може сказати в обличчя будь-кому щодо недотримання моралі, вживання алкоголю або зробити зауваження тим, хто лихословить. Підмічено, що з приходом капелана у військовий колектив, відбувається поступове очищення від багатьох негативних звичок. Різдвяні свята в пунктах постійної дислокації частин та в районі проведення ООС якраз і продемонстрували єдність намірів командирів та капеланів.

Найбільшою кількістю капеланів у військових колективах представлена Православна церква України з 55 священниками,  Українська греко-католицька церква має 17 представників, Українська вільна церква християн євангельської віри – 6, Українська православна церква (МП) – одного.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сержант із матеріального забезпечення, військовослужбовець

від 23500 до 58500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Офіцер групи планування штабу

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Водій

від 20100 до 50100 грн

Суми

Військова частина А1476

Стрілець-снайпер-розвідник 155 окремий батальйон ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Офіцер, начальник служби, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Начальник електростанції

від 20000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130