ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Перші ракетні комплекси з ракетою «Нептун» отримають морпіхи

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 11 Січня 2020, 14:00

Морська піхота українського війська за останні роки інтенсивно розвивається. Про плани на 2020 рік щодо посилення бойового потенціалу цього роду військ кореспондент АрміяInform спілкувався з командувачем морської піхоти ВМС ЗС України генерал-лейтенантом Юрієм Содолем.

— Пане генерале, як оцінюєте рік, що минув. Чи вдалося втілити все заплановане?

— Якщо коротко  – ми виконали задумане на 70%. Серед головних досягнень року вважаю успішне виконання завдань в районі проведення операції Об’єднаних сил. Це було вперше, що в районі знаходились всі частини морської піхоти, й ми гідно давали відсіч ворогові, й не віддали ані метра нашої землі.

Що стосується програми з бойової підготовки, то ми її виконали у повному обсязі, навіть перевиконали у певних питаннях. Але через те, що більше пів року всі підрозділи морської піхоти виконували завдання у районі ООС, не всі плани вдалося реалізувати, особливо щодо розбудови інфраструктури підпорядкованих підрозділів, нашого полігона.

Важливо, що депутати Херсонської обласної ради прийняли рішення щодо передачі у державну власність (до сфери Міністерства оборони України) комплексу будівель та споруд бази відпочинку «Білі крила». Також у Маріуполі нам передали будівлю колишнього дитячого табору «Орлятко». Два підрозділи морської піхоти нарешті отримати пункти постійної дислокації, почали обживатися, створювати власну базу. Слід зазначити, що розташування переданих об’єктів не заважатиме і цивільним, переміщенням техніки тощо.

Також на базі одного з підрозділів морської піхоти  цього року буде проводитися експеримент. Буде побудована сучасна військова база, яка відповідатиме усім стандартам НАТО.

Наші морпіхи чергують  у складі бойової тактичної групи ЄС «Хелброк»

— Щодо  виконання програми бойової підготовки, йдеться не лише про внутрішні навчання та тренування, але й міжнародні?

— Це стосується усіх напрямків. Окремі підрозділи брали активну участь у різноманітних міжнародних навчаннях, курсах та тренінгах. Крім того, рота морської піхоти одного з окремих батальйонів посіла перше місце у змаганнях на кращий типовий підрозділ Збройних Сил України.

Одна рота сьогодні знаходиться у постійній бойовій готовності, на оперативному чергуванні в складі бойової тактичної групи ЄС «Хелброк».

— Ситуація в Азовському та Чорноморському регіонах й досі залишається складною. Чи зростає роль застосування підрозділів морської піхоти на ключових приморських напрямках не тільки під час ротації в районі ООС, а й в пунктах постійної дислокації?

— Розташування наших підрозділів таке, що на правому фланзі у нас басейн річки Дунай, на лівому – місто Маріуполь. Так, перебуваючи на ротації в районі проведення ООС чи  на відновленні та в ППД, ми завжди розташовані на десантно-небезпечних напрямках або недалеко від цих ділянок. Це дозволяє нам у разі потреби у найкоротший термін їх обороняти.

У морпіхів буде ракетний полк

— Керівництво ЗС України вирішило підсилити підрозділи морської піхоти модернізованими танками Т-80. Відомо також, що на озброєння надійшли комплекси «Стугна» та «Корсар». Якими ще новими зразками техніки та озброєння вітчизняного ОПК заплановано підсилити підрозділи морської піхоти?

— Загалом у 2020 році ми плануємо отримати більше 70 одиниць автомобільної техніки та більше 80 одиниць бронетанкової.

Цього року заплановано оснащення двох батальйонів  багатофункціональними бронеавтомобілями «Козак-2М1», який призначений для виконання широкого кола бойових завдань.

Планується переозброєння, доозброєння майже всіх підрозділів для підвищення бойових спроможностей. А  найголовніше ‒ ми наближаємося до того, щоб штати наших двох бригад стали однаковими, з однотипним озброєнням, що дозволить універсально використовувати дані підрозділи на будь-якому напрямку.

Також саме у підрозділи морської піхоти надійдуть перші ракетні комплекси наземного базування. Після прийняття на озброєння протикорабельної ракети «Нептун» буде створений ракетний полк, а це надасть нам серйозні можливості для протидії агресії Росії з моря.

— Відомо, що в структурі Командування морської піхоти є артилерійські підрозділи. Які перспективи розвитку цього компонента? 

— Командування морської піхоти має в своєму підпорядкуванні як артилерію загальної підтримки, так і безпосередньої підтримки. Артилеристи морської піхоти вже мають достатній бойовий досвід та з кожним роком здійснюють нарощування спроможностей.

Протягом останніх двох років отримано чимало новітніх зразків озброєння як закордонного виробництва (комплекси контрбатарейної боротьби), так і вітчизняного (ПТРК «Стугна-П», ЛПТРК «Корсар», безпілотні авіаційні комплекси), що відповідають стандартам, вимогам і принципам роботи, які домінують серед наших країн-партнерів, членів НАТО. Ці комплекси неодноразово демонстрували свою ефективність у бойових умовах.

Також планується найближчим часом отримання новітніх комплексів управління.

Про школу підготовки морпіхів

— Сьогодні в Одеській військовій академії навчаються курсанти за фахом «управління діями морської піхоти». Чи можна вже дати оцінку першим випускникам?

— Із 2016 року розпочалась підготовка офіцерського складу на базі Військової академії у м. Одеса за спеціальністю «управління діями морської піхоти». Це надало можливість підвищити імідж морської піхоти як роду військ, виховувати на традиціях морських піхотинців та готувати з перших днів військової служби командний склад, для якого девіз «Вести! Боротися! Перемагати!» є сенсом військового життя.

Перевага для вступу надається військовослужбовцям військової служби за контрактом, які вже визначились зі своєю подальшою військовою кар’єрою та мають бойовий досвід.

Сьогодні за цією спеціальністю навчається майже 60 курсантів. Минулого року для подальшого проходження служби прибуло 14 офіцерів. Усі випускники мають достатньо високий рівень професійної підготовки і фахових навичок, характер та дух морського піхотинця. І як факт, за результатами щорічного оцінювання, майже всі вони зараховані до Резерву і рекомендовані для просування по службі на посади командирів рот.

Зазначу, що випускники усіх військових вишів мають дуже якісну підготовку та високу мотивацію.

Для більш глибоких висновків потрібен час, але створення спеціальності «управління діями морської піхоти» стовідсотково не було іміджевим кроком. Ми свідомо створюємо вертикаль підготовки фахівців для частин та підрозділів морської піхоти.

— Тобто, коли приходить випускних за спеціальністю «управління діями морської піхоти», він вже розуміє, які до нього будуть вимоги?

— Розуміє, адже ми, так би мовити, супроводжуємо їх й під час навчального процесу. Ми «ведемо» їх з першого дня навчання і до самого випуску. Допомагають й курси посиленої підготовки у військах, які проходять за кілька місяців до отримання курсантами офіцерського звання. Також йдемо назустріч під час вибору посад, адже комусь зручніше проходити службу в Бердянську, комусь у Маріуполі тощо.

— Минулого року молоді офіцери прибули до підрозділів під час ротації, одразу у вир подій після випуску. Який процес адаптації передбачений у такому випадку для лейтенантів?

— Те, що вони одразу розпочали службу в підрозділах, які виконували бойові завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил, не означає, що у перший день їх відправили на передню лінію.

У підрозділах морської піхоти запроваджено спеціальний двотижневий курс, який кожен лейтенант зобов’язаний був пройти після прибуття. І лише тільки після того, як офіцер здає заліки на допуск до служби на опорному пункті, він приступає до виконання своїх обов’язків.

— Відомо, що заплановано створення єдиної смуги перешкод та власної школи для українських морпіхів. Чи зроблені вже якісь конкретні кроки і що саме планується створити?

— Скажу відверто, це моя мрія, і після відвідин, на запрошення колег із США в травні цього року, ми перейшли до конкретних та практичних дій щодо започаткування курсу морського піхотинця в Збройних Силах України, який в подальшому стане базовим.

На сьогодні в нас уже функціонує курс морського піхотинця у Навчальному центрі ВМС ЗС України, а вже на початку 2021 року плануємо розпочати підготовку особового складу на базі власної школи.

Щодо єдиної смуги перешкод, то після прийому полігона загальновійськової підготовки, що на Херсонщині, під своє підпорядкування, створенні всі умови для обладнання єдиної стандартизованої смуги морського піхотинця.

Школа та єдина смуга дозволять створити такі умови, коли ми самі для себе готуватимемо майбутніх морських піхотинців. Тоді ми зможемо підготувати не тільки профі за своєю спеціальністю, а й матроса, який вмітиме стріляти з усього та водити все, що є у наших підрозділах на озброєнні.

— Для розвитку української морської піхоти багато запозичаєте з досвіду наших закордонних партнерів?

— Звісно, ми вдосконалюємося, вчимося та розвиваємося, намагаємося впровадити нові підходи у всіх сферах життєдіяльності.

Особливо цікавий досвід Корпусу морської піхоти США. Під час нашого минулого візиту американські колеги надали нам усю необхідну інформацію. І хоча не все ще встигли перекласти на державну мову, ми вже змінили підходи до підготовки українських морпіхів, внесли корективи у методичні матеріали. На мою думку, саме нововведення допомогли вибороти перше місце на кращий типовий підрозділ ЗСУ, тому що хлопці діяли трохи нестандартно.

Ми навіть доповнили умови контракту, який підписує військовослужбовець контрактної служби. Наприклад, щодо огляду на предмет екстремістських татуювань або стосовно харасменту, про участь у бойових діях тощо. Тобто обумовлені ті питання, які у контрактах збройних сил країн-членів НАТО вже існують давно.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

DevOps engineer, військовослужбовець

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Стрілець в сили оборони

від 21000 до 50000 грн

Калинівка, Вінницька область

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Інженер-радіотехнік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Старший оператор-дешифрувальник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Пілот DJI Mavic, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"