ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Фільм «Черкаси» про героїчну сторінку в історії військового флоту: чому варто подивитися

Новини Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 29 Січня 2020, 15:08

27 лютого на українські екрани вийде стрічка про героїчну сторінку в історії ВМС ЗСУ. Цей фільм про мужню оборону українського мінознищувача «Черкаси», заблокованого російськими військами у березні 2014 року під час анексії Криму.

Йдеться про події того року через історію двох друзів, які з різних причин опиняються на кораблі «Черкаси», що дислокувався у порту кримського озера під час подій на київському Майдані 2014-го. У той час, коли екіпаж тральщика «Черкаси» проходить навчання, президент Янукович втікає з України, а Крим захоплюють «зелені чоловічки». Починається окупація півострова. Корабель повертається на базу, але порт уже втрачено. «Черкаси» разом з іншими кораблями українського флоту заблоковано в озері Донузлав – шлях до Одеси перекритий затопленими судами. Екіпаж «Черкас» зробив дві спроби прорвати блокаду і чинив опір упродовж трьох тижнів.

Цікаві факти про фільм, після яких ви точно захочете його переглянути

«Черкаси» – це перший український фільм, у якому майже 70% зйомок відбувалися у відкритому морі. Справжні ВМС ЗСУ, постійна хитавиця на кораблі, непідготовлені до цього актори – все ускладнювало умови зйомок.

Важливо, що у стрічці поряд із професійними акторами знімались і діючі військові моряки, які брали участь в обороні корабля у 2014 році. Виконавці головних ролей  – Дмитро Сова, Євген Ламах, Роман Семисал.

Ідея зняти кіно-притчу, за словами режисера Тимура Ященка, виникла в нього понад п’ять років тому. Він побачив у YouTube відео, де українські моряки співають пісню «Воїни світла» на кораблі «Костянтин Ольшанський». Цей ролик зачепив і надихнув режисера, який вирішив: ця історія заслуговує, щоб бути зафіксованою в часі. АрміяInform знайшла для вас цей ролик.

А командир тральщика капітан II рангу Юрій Федаш, який був референтом на зйомках, розповідає, що фон, на якому відбуваються події – правдивий, крім певних епізодів. Проте він змирився з тим, що реальну історію корабля переплели художніми прийомами, без яких кіно неможливе. Однак його колишні підлеглі запевнили, що ввесь фільм і гра акторів та діалоги були настільки переконливими, що часом хлопці наче повертались у 2014-й…

Що говорять кінокритики про фільм «Черкаси»

«Для режисера було би дуже легко впасти у пропагандистський раж і здобути швидкий успіх у тієї частини аудиторії, яка легко реагує на гучні фрази, тим паче більшість його колег так і робить. Але Ященко уникнув спокуси, обравши стишений і від того ще драматичніший фінал – єдино можливий у такій оповіді. Не вважаючи це перебільшенням, скажу: це перше гідне ігрове кіно про українських військових» – Дмитро Десятерик – кінокритик, газета «День»

–У «Черкасах» немає пафосу, яким так зловживають всі останні вітчизняні патріотичні стрічки. І навіть фраза офіцера, яку він кидає матросам: «Ми – останній український корабель у Криму» – це не заради ефекту. Це виважена констатація факту. Живе кіно. Міцне і солоне, як саме море» – Олександр Панченко, газета «Сегодня».

«Черкаси» вперше в українському кіно показали те життя, яке і має бути у дзеркалі кінематографу. Живі люди з живою, не скутою правилами пристойності мовою, з поводженням щирих падлюк, друзяків, пияків, зі своїми страхами й агресією, з прихованим патріотизмом і неприхованою зрадою, з бажанням утекти й потребою залишитися. Це кіно про негероїчних героїв, кіно про людей, що потрапили у дику ситуацію війни, зовсім не вміючи воювати, але змушені вижити ворогові на зло» – Ярослав Підгора-Гвяздовський, кінокритик, член експертних комісій Держкіно та УКФ.

Нагадаємо, що всеукраїнська прем’єра фільму вийде 27 лютого 2020 року, в шосту річницю анексії Криму.

 

Читайте нас в Telegram
Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер групи планування

від 29250 до 75000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець-помічник гранатометника

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Водій

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень Дніпро

Зв’язківець, ІТ-фахівець

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Старший Сапер

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343