ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Український студент створив тактичний блокнот, в якому можна писати навіть… під водою

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 5 хв. 31 Січня 2020, 14:07

…Дівички. Військовий полігон. Похмуро. Мряка перемежається різкими поривами холодного вітру. Попри це, випробувальна бригада продовжує тестувати розробку, так би мовити, у несприятливих погодних умовах. Неподалік проходило заняття у військових топогеодезистів, на якому вони вдосконалювали професійну підготовку. Раптом один з них витяг блокнот і намагався щось занотувати. Проте зробити це виявилося не так просто. Папір швидко промокнув і почав рватися в місцях найщільнішого контакту з ручкою. Після кількох невдалих спроб записник повернувся до кишені власника.

Створення нотатника тривало 2,5 роки

Свідком цього епізоду став один з випробувачів — Владислав Рибка (нині студент 2 курсу Київського національного економічного університету, учасник ГС «Ліга оборонних підприємств України», співпраця з якою прискорила процеси подальшого покращення споживчих властивостей тактичного блокнота). Саме тоді він замислився над створенням військового нотатника, стійкого до жорстких умов експлуатації.

— Аби втілити ідею на практиці, мені знадобилося 2,5 роки, — пригадує Владислав. — За цей час ретельно вивчив технічні характеристики багатьох тактичних блокнотів. Скажімо, для військових армії США їх виготовляють за складною технологією із застосуванням спеціального розчину, яким просочують папір. Звісно, це позначається на вартості кінцевої продукції. За моїми підрахунками, один такий примірник у гривневому еквіваленті коштує близько 600 гривень. У пошуках прийнятної альтернативи здешевлення виробництва мій вибір зупинився на сучасних полімерних композитних матеріалах, які нині й використовуємо в процесі виготовлення.

Має підвищену зносостійкість, а «папір» витримує вплив наждаку

Завдяки цьому наш тактичний блокнот формату А6 коштує вдвічі дешевше, має підвищену зносостійкість і може використовуватися багаторазово. Нанесені контури на білих аркушах стійкі проти абразивного й хімічного впливу. Записи в нього заносять як звичайним олівцем так і кольоровими, які потім легко видалити «ластиком». У польових умовах за відсутності гумки позбутися нотаток у блокноті можна за допомогою вологого піску чи ґрунту, які потім змивають водою. Також можливе застосування і кулькової ручки. У цьому випадку записи видаляють спеціальним спреєм.

— Застосування методу термохімічної дифузії у виготовленні нашого тактичного блокнота суттєво збільшує терміни його експлуатації, — продовжує розповідь Владислав. — Як ви розумієте, звичайний папір не здатний довго витримувати «випробування гумкою» і швидко протирається в місцях найчастішого контакту з нею. Тоді як «папір» з композитного матеріалу, що має значно кращі властивості міцності, легко витримує вплив… наждаку і дозволяє вести записи олівцем навіть під водою!

Транспортир і лінійки стійкі до ультрафіолетового випромінювання

У процесі дослідної експлуатації тактичного блокнота в підрозділах Національної гвардії України деякі його елементи були вдосконалені. Зокрема до білих аркушів у клітинку приєднали тактичний транспортир у градусах, секундах і з мітками відстані 15, 18, 20, 23, 25, 27, 30, 33 та 35 міліметрів. До речі, цифри та напрямні лінії нанесли на нього за допомогою лазерного гравіювання, що зробило їх стійкішими проти стирання.

До транспортира додали й офіцерські лінійки з основними тактичними знаками НАТО для нанесення обстановки на карти у масштабах 1:25000 і 1:50000 відповідно. Вони виготовлені зі стійкого до ультрафіолетового випромінювання матеріалу. Аркуші, лінійки та транспортир тактичного блокнота поміщені між обкладинками, виготовленими з міцного поліпропілену й надійно скріпленими між собою еластичною пружиною. Як показали випробування, під час використання тактичного блокнота саме в такій комплектації лінійки та транспортир захищені від випадкового пошкодження і постійно напохваті у військовослужбовця.

За словами Владислава Рибки, патентний пошук підтвердив, що таке рішення не має технологічних аналогів. Армії інших країн світу тактичного блокнота багаторазового використання у жорстких умовах експлуатації в комплекті з лінійками та транспортиром не мають.

Технологічні потужності дозволяють виготовляти тактичні блокноти різних форматів, комплектації, змісту, з нанесенням потрібних логотипів і для військових різної спеціалізації (снайперів, артилеристів, танкістів, автомобілістів, льотчиків) у необхідній замовнику кількості. До речі, наявні виробничі потужності дають змогу виготовити таку продукцію кількістю 1000 примірників упродовж кварталу, з яких місяць триває розроблення й погодження макета й дизайну тактичного блокнота.

Слід збільшити кількість аркушів і прикріпити олівець до блокнота

Тактичний блокнот уже встигли випробувати в польових умовах фахівці механізованих і танкових підрозділів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та підрозділів морської піхоти ВМС ЗСУ. В цілому користувачі зазначали, зокрема, збереження експлуатаційних властивостей сторінок після занурення у воду, високу стійкість матеріалу проти механічних впливів і забруднення.

Водночас наголошували і на виявлених недоліках, а саме: в роботі з лінійками на білому аркуші або топографічній карті контури форм тактичних знаків зливаються, незручно носити олівець окремо від блокнота. Тому запропонували передбачити для них штатні кріплення на блокноті, а також виготовляти тактичні лінійки в кольорі для забезпечення контрасту з білими аркушами. Також надійшла пропозиція збільшити кількість аркушів.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник їдальні

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина 3078 Національної гвардії України

Водій-зв’язківець (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Військовослужбовець, фельдшер

від 22000 до 23000 грн

Київ, Київська область

Оператор БПЛА (FPV)

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Радіотелефоніст мінометної батареї, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр